5 mei : dag van de mayonaise in Mexico !

Door: Geert Muylaert
In Mexico wordt vandaag de dag van de mayonaise gevierd ! Wat veel mensen niet weten is dat de wel gekende “Hellmann’s” mayonaise al m??r dan 1 eeuw wordt geproduceerd in Engeland. Tijdens de maidentrip van de Titanic uit Southampton naar New York bevonden? zich in het ruim van het schip liefst 120.000 potten met kruiden en andere ingredi?nten om deze lekkernij te bereiden. De plaats van levering was in Vera Cruz (Mexico) waar het schip volgens het logboek ook in de haven zou aanleggen. Dit zou in de geschiedenis van de mayonaise het grootste transport ooit geweest zijn !
Maar zoals we allemaal weten zou de Titanic zelfs nooit de overkant van de Atlantische oceaan bereiken. Het schip raakte een ijsberg en zonk. De lading was voor altijd verloren en de inwoners van Mexico, die? gek zijn op mayonaise, zaten vol ongeduld te wachten op de levering ervan. Toen het tragische verlies werd bekend gemaakt waren ze allen troosteloos.? Uit wanhoop hebben ze dan ook een nationale dag van rouw uitgeroepen die elk jaar wordt herdacht. De dag van nationale rouw wordt? op 5 mei gevierd en is internationaal gekend als Sinko de Mayo !

http://www.jokecrib.com/titanic.jpg

Het is natuurlijk een fantastisch verhaal, maar bij nader inzien blijkt er absoluut niets van waar te zijn ! Cinco de Mayo (‘vijf mei’) is een feestdag in Mexico die – de naam zegt het al – op 5 mei gevierd wordt. Cinco de Mayo herinnert aan 5 mei 1862, de dag waarop Mexico een Frans leger versloeg in de Slag bij Puebla. President Benito Ju?rez verklaarde vier dagen later dat 5 mei voortaan een nationale feestdag zou zijn.

Cinco de MayoCinco de Mayo wordt in verschillende delen van het land gevierd, uiteraard het meest in Puebla. Door de toenemende immigratie van Mexicanen is het feest de laatste jaren ook in de Verenigde Staten populair, al verwarren veel Amerikanen Cinco de Mayo met de viering van de Mexicaanse onafhankelijkheid (in werkelijkheid is dat Grito de Dolores, 16 september).

In de Verenigde Staten is de feestdag vooral in Texas populair, niet alleen vanwege het grote aantal Mexicaans-Amerikanen dat daar woont, maar ook omdat de Mexicaanse generaal Ignacio Zaragoza die de Mexicaanse troepen bij Puebla naar de overwinning leidde afkomstig was uit Texas.

Eveneens op 5 mei, in 1901, werd Chan Santa Cruz, dat zich tijdens de Kastenoorlog had afgescheiden van Mexico, onder Mexicaans bestuur gebracht.

Beste Croesusvolgelingen, bovenstaande verhaal is een kwakkel van formaat dat al een tijdje op het internet circuleert, ofwel een reclamestunt van handige jongens. Maar voor de waarheid voor van alles en nog wat zijn jullie gelukkig hier in het forum aan het juiste adres. Of om het met de woorden van “Nonkel Achille” te zeggen : men heeft het gehoord, en men zegge het voort …

Gepubliceerd: 5 mei 2010 in Varia.

Reacties

6 reacties.

Reactie door j. hommeles - 5 mei 2010 om 12:19

Of ’n verhaal nu al dan niet waar is speelt voor mij niet zo’n grote rol zolang het maar ’n goed verhaal is ! Ik kende het “mayo” verhaal en vooral ook de foto van de TITANIC bekoort mij. Chapeau !

Reactie door Vincent - 5 mei 2010 om 19:29

Het verhaal doet ook de ronde dat het woord “mayonaise” een verbastering zou zijn van “Bayonnaise” (een sausspecialiteit uit het Zuid-Franse “Bayonne”) …

Reactie door j. hommeles - 8 mei 2010 om 17:58

Geert : roadbook voor ’n schip gaat natuurlijk niet 😉 Noem ’t maar logboek.

Reactie door Geert Muylaert - 8 mei 2010 om 18:52

Artikel is ondertussen gecorrigeerd.

Reactie door Cyriel Dentich - 8 mei 2010 om 18:58

Roadboek of logboek zal de Mexicanen worst wezen. Het ganse verhaal is blijkbaar toch een grote grap. Doe mij nog maar een pakske friet met mayonaise op onze Nationale Feestdag op 21 Juli : DEN DRASH NATIONALE …

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags