Arm, rijk, arm, rijk, arm … (Deel 2)

Door: Geert Muylaert

http://forum.masterforex-v.org/uploads/post-385-1187540966_thumb.jpg Wat heb je nodig om rijk te worden ? In het jaar 1907 was dit voor ?Boy Plunger? een beurscrash ! Jesse Lauriston Livermore July (1877 ? 1940) was een van de bekendste beleggers in Amerika die illegaal short ging in het begin van de twintigste eeuw in zogenaamde ?bucket shops?. Zijn armzalig kapitaal groeide zienderogen en na de crisis had hij een vermogen van 3 miljoen dollar ! Hij had opgemerkt dat er te weinig kapitaal op de markt was om aandelen te kopen. Volgens zijn logica zou dit een dalende markt vormen ? en zijn voorspelling kwam uit.

Helaas voor hem luisterde hij nadien naar de goede raad van anderen en investeerde hij zijn kapitaal in dalende katoenaandelen met als resultaat dat hij 90 % van zijn geld zag verdampen. Vervolgens deed hij nog een paar uiterst slechte investeringen en in 1912 had hij 1 miljoen dollar schuld en werd failliet verklaard. Toen kwam de Eerste Wereldoorlog, een periode waarin hij zwarte sneeuw zag, maar nadien ging het hem weer voor de wind en profiteerde van de ?bullmarkt? om vervolgens voorzichtig een bescheiden spaarpotje op te bouwen.

Het geluk lachte Livermore opnieuw toe in 1929 toen hij net voor de beurscrash hetzelfde opmerkte als in 1907. Hij ging weer ?short? en vergaarde toen 100 miljoen dollar.

Beste Croesusvolgelingen, het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. Boy Plunger had? verschillende huizen met personeel en een uitgebreid wagenpark.? Anno 1934 was het ganse fortuin evenwel verdampt, en tot op heden weet niemand waar al het geld is gebleven toen hij stierf als een arme luis !

Gepubliceerd: 9 augustus 2010 in Geschiedenis.

Reacties

5 reacties.

Reactie door The lady of the house - 10 augustus 2010 om 06:28

Bucket shops ? Is het niet “Bouquet” ?

Reactie door fortisklant - 10 augustus 2010 om 13:39

nou, geld verliezen is echt niet moeilijk hoor.

Reactie door Ben Elzenbub - 10 augustus 2010 om 13:42

Zeker weten en vaak nog plezant ook ! Doe maar jongens en meisjes 😉

Reactie door j hommeles - 10 augustus 2010 om 13:51

Fortisklant : waarschijnlijk volgt u v??l te weinig de goede raad op van de specialisten terzake ! Die voorspelden allang voordat Fortis kelderde dat het aandeel zou ontploffen. Ik moet er wel bijzeggen dat ze toen bedoelden ” de hoogte in “.

Reactie door Moos Lippens - 10 augustus 2010 om 14:12

Tja, ’n foutje is snel gemaakt nietwaar en is des mensens 😉

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags