Banknoten uit China.

Door: Geert Muylaert
Het gebruik van papieren geld als ruilmiddel is nauw gerelateerd aan een tekort van metaal voor munten. In het oude China werden ronde munten geslagen met een rechthoekig gat in het midden. Hierdoor konden ze worden samen gebonden met een touw. Handelaars in China vonden echter evenwel dat halssnoeren van munten te zwaar waren om dragen. Om dit probleem op te lossen hadden ze een oplossing : banknoten !

Het principe was simpel. Een betrouwbaar persoon gaf aan een koopman een papier waarop stond hoeveel geld deze bij hem in bewaring had gegeven. Met dit papier kon de koopman op een later tijdstip zijn munten terugkrijgen. Dit papiergeld noemde ?Jiaozi? (zie foto). Omstreeks het jaar 600 werd deze handelwijze ingevoerd in China. Het geraakte echter maar pas helemaal ingeburgerd in het jaar 960 tijdens de Song dynastie. De ?Jiaozi? zou evenwel het gebruik van munten niet verdringen. Het papieren geld werd samen met de munten gebruikt.

Beste Croesusvolgelingen, het papieren geld is een Chinese uitvinding die pas v??l later (een paar eeuwen) zijn intrede zou maken in Europa en Amerika. En van waar dan de link met banknoten ? Dit ?vernederlands? woord wordt bij oudere bankiers nog courant gebruikt i.p.v. te spreken over papieren geld. En banknoten kun je niet opeten ?

Gepubliceerd: 14 juli 2010 in Geschiedenis.
Tags: ,

Reacties

Eén reactie.

Reactie door J.Hommeles - 14 juli 2010 om 16:56

En in ’t Engels hoef je zelfs geen oudere bankier te zijn ; banknotes is algemeen gebruik.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags