Beleggen in vastgoed ? Neen bedankt.

Door: Vincent

Vastgoed kan in deze onzekere tijden een interessante belegging lijken. Maar is dat wel zo ?

Eerder deze week verscheen het jaarverslag van de Belgische Centrale voor kredieten aan particulieren. Hierin lazen we enkele interessante cijfers.

Om de cijfers die zullen volgen in perspectief te plaatsen en te starten met een optimistische noot: slechts 4,2 procent van alle 4,96 miljoen Belgen met een lopend krediet staan bekend als wanbetaler.

Het slechte nieuws is echter dat zowel het aantal achterstallige woonkredieten als het totale achterstallige bedrag fors in de lift zitten. In 2010 bereek het aantal achterstallige contracten een nieuw record met 41 860. Het totale achterstallige bedrag steeg met maar liefst 21 % tot 825,5 miljoen euro.

Voorlopig kunnen we echter nog niet zeggen dat de huizenprijzen aan het dalen zijn.? Van zodra eigenaren gedwongen worden om te verkopen (lees: haast hebben) zou dit echter wel eens snel kunnen veranderen.

Tot slot hieronder nog een interessante grafiek van de populariteit van de zoekterm “huis kopen” bij Google. Meer dan dat de trend dalend is ga ik hier niet aan toevoegen.

Beste Croesuslezers, wat is jullie mening over de huizenmarkt ?

Gepubliceerd: 22 januari 2011 in Actualiteit, Economie.
Tags: ,

Reacties

14 reacties.

Reactie door Vincent - 23 januari 2011 om 17:47

Of was dat eerder een Freudian slip 😉 ?

Reactie door Vincent - 23 januari 2011 om 17:51

T-REX: Dat er door gericht te kopen en vervolgens zelf meerwaarde te cre?ren winst te maken is ontken ik niet in mijn artikel. Je bent dan bezig met ONDERNEMEN en niet zozeer met BELEGGEN.

Reactie door Vincent - 23 januari 2011 om 17:53

Bent u trouwens tevreden over uw iPad ? Worden alle websites goed weergegeven ? Ook diegenen waar Flash of Java gebruikt worden ?

Reactie door Vincent - 23 januari 2011 om 19:07

Ieder z’n meug natuurlijk 🙂 , maar geef mij dan toch maar een goede smartphone met Windows Mobile:
-Veel betere compatibiliteit (je bent niet gebonden aan de Apple store)
-99% van alle websites worden goed weergegeven. Ook flash is geen probleem. Java wel: dit is bijvoorbeeld een probleem bij mijn broker Binckbank, Gelukkig hebben zij een “mobile”-versie die wel werkt.
-Typen gaat vlot mits je een volwaardig keyboard (genre Blackberry) hebt. Met een touchscreen is het een ander verhaal …

Reactie door Annemie - 24 januari 2011 om 10:36

Voorlopig is er nog absoluut geen sprake van dalende huizenprijzen. Of ze kunnen blijven stijgen is natuurlijk inderdaad wel twijfelachtig.

Reactie door Luc lcdnlf - 24 januari 2011 om 12:40

Het opkopen van een te renoveren huis, er zelf in werken en dan met een mooie winst verkopen, kan je vergelijken met het kopen van cyclische aandelen die tegen hun bodem aan zitten en dan voortdurend call-opties er op schrijven om uiteindelijk de aandelen min of meer aan hun top te verkopen.

Het geen T-Rex vertelt, is dus zeker een manier van investeren die te overwegen valt voor degenen die handig genoeg zijn.

Voor hen die niet zo handig zijn heb ik dit vuistregeltje dat ik eens gelezen hebt, die je kunt vergelijken met de koerswinstverhouding van aandelen. Aandelen zijn relatief juist geprijst tegen een koerswinstverhouding van ongeveer 15. Er boven zijn ze min of meer te duur, er onder min of meer te goedkoop.

Voor huizen geldt dat ze op hun goedkoopst zijn als de verkoopwaarde ongeveer 100 keer de maandhuurwaarde van dat huis is. Laat ons aannemen dat de huurwaarde 700 euro in de maand is, dan is de goedkoopste verkoopprijs ongeveer 70.000 euro. Nu staat dat huis aan ongeveer 300 keer de maandhuurwaarde of een koerswinstverhouding van 300 ipv 100.

Neem een marge, net zoals bij aandelen en laat ons even voor het gemak aannemen, zonder juist te willen zijn, dat 150 keer de maandhuurprijs ongeveer een goede schatting zou zijn. Dan zijn nu de huizen dubbel zo duur als dat ze zouden mogen zijn.

Hoe lang zal dat blijven duren en hoe zal zich dat oplossen? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat ik er nu niet meteen happig op ben om een huis te kopen als ik het geld er niet voor liggen heb.

Reactie door debby - 24 januari 2011 om 14:22

Luc, het voordeel van aandelen is ook dat de winst kan worden gemaakt zonder er een pijnlijke rug aan over te houden , terwijl zelf renoveren….. 😉

Reactie door Vincent - 24 januari 2011 om 22:14

Luc: die ratio lijkt mij inderdaad interessant om in de gaten te houden. Kan je daar ergens lange termijn grafieken van vinden ?

Debby: zelfs als je voor beleggen kiest ipv renoveren blijft een goede houding aan de PC belangrijk om rugklachten te vermijden. Hierover binnenkort een artikel 🙂 .

Reactie door Vincent - 25 januari 2011 om 12:04

Ik hoor zonet dat de activiteit in de Belgische bouwsector in 2010 met 1,2% is afgenomen …

Reactie door Vincent - 27 januari 2011 om 16:32

In het luxesegment van de markt schijnen er al problemen te zijn … Zo raakt de villa van de familie Pfaff maar niet verkocht: http://www.clint.be/entertainment/people/verkrottende-pfaff-villa-raakt-niet-verkocht-fotospecial-gallery

Reactie door Tom - 23 oktober 2012 om 08:51

Dit lijkt de laatste jaren wel terug in stijgende lijn te zijn wanneer we google trends bekijken voor Belgi?:
http://www.google.com/trends/explore#q=huis%20kopen&geo=BE&cmpt=q

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags