Beleggen kan op veel manieren … !

Door: Vincent

Beleggen kan je vandaag de dag in bijna alles: bedrijven, grondstoffen, kunst en antiek, wijn, vastgoed, enzovoort … De Belgische krant De Standaard riep echter nog iets helemaal anders uit tot de beste belegging van 2010.

De winnaar was Sonic Angel, naar eigen zeggen een “innovatief muziekplatform waar fans jong talent kunnen steunen”. De fans kunnen dat door aandelen (“Fanshares“) van een bepaalde artiest te kopen. Met de opbrengst van deze Fanshares kan de artiest een CD uitbrengen. U heeft als aandeelhouder dan vervolgens recht op een deel van de netto oprengsten hiervan in de vorm van dividenden. Een Fanshare kost 10 euro en de dividenden worden twee maal per jaar uitgekeerd. De koper van een Fanshare heeft tevens recht op een gratis download van het betreffende album (wat normaal ook 10 euro kost).

Een eerste succesverhaal is de Belgische zanger Tom Dice (bekend van Eurosong 2010). Het eerste dividend op zijn Fanshares (die in een mum van tijd uitverkocht waren) bedroeg 26 euro (meer dan het dubbele van de aankoopprijs !). Miljonair zal hier echter niemand door geworden zijn, want je kan maximaal 100 Fanshares per persoon aankopen.

De mensen achter Sonic Angel zijn Bart Becks (ex-ceo Skynet) en Maurice Engelen (Praga Khan). Het fenomeen is algemeen bekend onder de naam “fan funding”.

Verdere uitleg is te vinden op de website http://www.sonicangel.com/.

Beste Croesuslezers: zijn er onder jullie reeds trotse bezitters van Fanshares ?

Gepubliceerd: 25 januari 2011 in Varia.

Reacties

7 reacties.

Reactie door BoxDuF - 26 januari 2011 om 14:04

De artiesten die je nu nog kan sponsoren zijn mij wel allen onbekend. Investeren is dus zeer risicovol want wie gaat hun CDs kopen????

Reactie door Vincent - 26 januari 2011 om 14:09

Zelf heb ik nog geen Fanshares gekocht omdat ik te weinig afweet van de muzieksector. Zoals altijd is beleggen in iets wat je niet kent geen goed idee.

Voor de muziekkenners biedt deze site ongetwijfeld wel interessante opportuniteiten.

Reactie door Pieter Dyck - 26 januari 2011 om 18:54

In Belgi? is er nog een ander fanfunding systeem Akamusic waar nog veel meer bands op staan en je uit meer genres keuze hebt. Ik denk dat je daar ook nog een grotere retour krijgt voor je aandeel.

Reactie door Vincent - 26 januari 2011 om 19:04

Akamusic bestaat blijkbaar reeds sinds 2008 en werd opgericht in Walloni? (Franstalig Belgi?). Pas eind vorig jaar kwam er een Nederlandstalige versie. Bij nader inzien is het Vlaamse SonicAngel duidelijk geinspireerd op haar Waalse voorganger 🙂 . Dit laatste zal op haar beurt dan weer geinspireerd geweest zijn op buitenlandse initiatieven.

Reactie door Frank Dekkers - 3 februari 2011 om 19:55

Ik denk dat Akamusic een grotere internationale basis heeft, je kan er ook al vanaf 5 euro een aandeel kopen. In elk geval is het interessant dat de dingen in Belgi? bewegen. Leve fanfunding!

Reactie door Vincent - 4 februari 2011 om 14:04

Het principe van fanfunding bestaat ook buiten de muziekindustrie. Heeft Obama tijdens zijn campagne in 2008 niet iets dergelijks gedaan?

Reactie door Leo Martin - 4 februari 2011 om 14:07

Toen konden zijn aanhangers (vooral jongeren en zwarte Amerikanen) donaties doen via credit card, Paypal etc. Veel hebben ze er niet voor in ruil gekregen!

Mccain rekende toen op klassieke ‘sponsoring’

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags