Beleggen met een “smartphone” : smart ?!

Door: Vincent

Beste Croesuslezers,

Vanaf morgen heb ik er een nieuw speeltje bij: het neusje van de zalm op de smartphonemarkt, een HTC DESIRE HD. Bieden dergelijke technologische hoogstandjes meerwaarde aan beleggers en traders ?

Steeds meer banken en brokers hebben een smartphoneversie van hun website en tradingplatform. Naast het opvolgen van de markten hoef je ook om te handelen geen PC meer aan te raken. Enkele “klikken” op het touchscreen volstaan. Doordat je steeds over een internetverbinding beschikt behoort ook surfen, mailen, het nieuws volgen, blogs lezen, “Twitteren”, … tot de mogelijkheden. Door de steeds kwalitatievere schermen wordt het lezen van e-books (over beleggen ๐Ÿ™‚ ?) steeds aangenamer. Ook een aparte MP3-speler of digitale camera hoef je niet langer mee te sleuren.

Persoonlijk ben ik alvast “fan” van smartphones ! Niet noodzakelijk om belangrijke beleggingsknopen door te hakken, maar om je (anders verloren) tijd nuttig te gebruiken: denk aan de dagelijks “dode tijd” op de bus/metro/trein, in de rij aan de kassa, in wachtzalen, …
Hiernaast kan ook de ingebouwde organiser handig zijn om je tijd in te delen. Zelfs op vakantie kan een smartphone van pas komen om je beleggingen op te volgen zonder een laptop mee te nemen.

Vier jaar geleden kocht ik mij voor het eerst een PDA (Palm TX). Vandaag de dag is er van PDA’s vrijwel geen sprake meer. Dergelijke toestellen zijn samengesmolten met mobiele telefoons met als resultaat: de smartphone. Gaan deze toestellen in de toekomst (een groot deel van) de rol van de PC overnemen ??? Het zou goed kunnen !

Beste lezers: wie van jullie is trotse bezitter van een High-Tech Smartphone ? Welk toestel hebben jullie ? Gebruiken jullie het voor beleggingsdoeleinden ? Ik ben benieuwd !

Gepubliceerd: 21 februari 2011 in Wetenschap & Technologie.
Tags:

Reacties

11 reacties.

Reactie door gerrit - 21 februari 2011 om 12:14

ik blijf zweren bij mijn iphone ๐Ÿ™‚ Ik hoor hier van de meeste collega’s sinds ze de laatste versie van android hebben ge?nstalleerd hun batterij op luttele uren is opgebruikt! Mijn N+1 heeft indentiek hetzelfde toestelletje als jij (morgen) Vincent en valt niet te spreken over tijdsduur dat zijn batterij meegaat. Onderandere wou hij aan tracking doen, maar wat ben je daar nu mee als de batterij al leeg is na een paar uur ๐Ÿ™ Hopelijk wordt dit euvel opgelost bij een volgende update… maar hoor hier collega’s die android bezitten al ettelijke maanden klagen!
Verder start ik thuis nog altijd mijn laptop of hier op werk (via Keytrade), als ik een bepaald order wil instellen. Keytrade heeft zijn platform aangepast aan smartphone maar vind het te ongebruiksvriendelijk… vooral het overzicht van je aandelen in portefeuille laat te wensen over…

Reactie door Dr. Watson - 21 februari 2011 om 12:48

Doe mij maar ppp ( pen-papier & post ). Dan heb je tenminste nog wat privacy. Ook Berlusconi begint daaraan te denken ๐Ÿ˜‰

Reactie door Debbie - 21 februari 2011 om 12:56

Ik heb maar ??n aandeel in portefeuille en jullie kunnen wel raden welk ;-). V??l overzicht heb ik dan ook niet nodig.

Reactie door Vincent - 21 februari 2011 om 21:01

Gerrit,
De gebruiksduur van de batterij hangt ook sterk af van het soort gebruik (grafische snufjes, WiFi/Bluetooth/3G/GPS constant laten openstaan, veel programma’s laten draaien, automatische synchronisatie, …). Ik las bijvoorbeeld op http://androidforums.com/htc-desire-hd/205332-htc-desire-hd-battery-life.html dat simpele “ingrepen” een groot verschil kunnen maken.

Vwb de iPhone: is de compatibiliteit daar niet te beperkt ? Kan je alle soorten bestanden openen (PDF, DOC, XLS, MP3, MP4, WMV, …). Bij Palm OS en Windows Mobile kon je voor zo goed als alle soorten bestanden 3rd party readers/players installeren en was je niet afhankelijk van de Apple store, iTunes, …

Reactie door gerrit - 22 februari 2011 om 08:19

Vincent, er is hier ??n persoon die problemen had met een fotoapplicatie, nl, die foto bewoog mee met hoe je je smartphone bewoog en die sensor bleef blijkbaar aanstaan ook na het afsluiten van die applicatie (dat is/was op de samsung galaxy)! Maar merendeel is beginnen klagen na een recente update van het OS (andro?d)! Ik neem aan dat dit euvel ook vanzelf weer zal verdwijnen na een volgende update. Maar een halve dag tov een dag en een half is toch al een groot verschil…
Verder de iphone is compatibel met meeste bestanden hierboven opgesomd, enkel flash wordt niet ondersteund. Wil je toch een film afspelen met flash ondersteuning kan je een browser downloaden skyfire die flash ondersteunt. Echter dit is niet meer relevant omdat naar de toekomst toe toch html5 de standaard wordt. Maar voor het openen van bestanden (doc, pdf, xls, mp3, movie), heb ik verder uberhaubt geen probleem!

Reactie door Vincent - 22 februari 2011 om 14:31

Gerrit: met Samsung (omnia) heb ik ook slechte ervaringen (vaak crashen enz…)

Reactie door gerrit - 23 februari 2011 om 12:24

En Vincent, hoe gaat het met de batterij van de HTC desire?

Reactie door Vincent - 23 februari 2011 om 17:38

Voorlopig prima ๐Ÿ™‚ . Globaal gezien ben ik ook tevreden. Android is wel even wennen als je van Windows Mobile komt. Om alle mogelijkheden te benutten kan je moeilijk zonder een 3g internetverbinding. Hierdoor ga ik overstappen naar Mobile Vikings …

Reactie door Vincent - 25 februari 2011 om 11:09

Over de batterij voorlopig nog steeds geen klachten. De standaardbrowser heb ik wegens instabiel wel vervangen door Opera … Wat ik mis in Android tov Windows Mobile: multitasking en copy-paste (blijkbaar niet voorzien in Android). Wellicht is daar een mouw aan te passen dmv apps …

Reactie door Vincent - 6 maart 2011 om 20:04

Hierbij de review die ik ook naar Smartphoneshop.be gestuurd heb:

GPS
Toen ik de ingebouwde gps wou testen bleek deze niet te werken. In het beste geval kreeg ik een extreem onnauwkeurige locatiebepaling. Na alle mogelijke instellingen onderzocht te hebben bleek dat het signaal simpelweg te zwak was (zelfs in een open veld bij blauwe lucht!). Na verder onderzoek bleek dat de beschermende hoes (apart gekocht) de boosdoener was. Als ik die verwijder heb ik binnen enkele seconden een nauwkeurige positiebepaling! Het “silicon” hoesje geeft overigens geen problemen vwb het Wifi en gsm-signaal. De gps doet het prima achter een autoruit of in je jaszak (voor bv. tracking van een fiets- of wandeltocht) op voorwaarde dat je het hoesje verwijdert.

Scherm
Het grote scherm geeft een prachtig beeld en is makkelijk te bedienen. Veel makkelijker dan bij kleinere toestellen.

Batterij
Hoe lang de batterij het uithoudt hangt vooral van je gebruik af. Als je 24/7 een dataverbinding, gps-tracking, dynamische screensaver, … laat aanstaan zal deze snel leeglopen. Je moet een evenwicht zoeken tussen autonomie en gebruik. Zelf kan ik probleemloos (naast sporadisch een sms’je of telefoon) meerdere uren per dag surfen (via wifi) zonder dat de batterij het begeeft.
Als je het toestel in de wagen structureel als gps wilt gebruiken, is een autolader uiteraard aan te bevelen.

Android
Ik kom van Windows Mobile (en eerder Palm OS), dus Android was even wennen. Het bleek zeer snel een goed OS te zijn. In de market zijn veel goede (gratis) apps te vinden en in tegenstelling tot Apple ben je niet beperkt tot “goedgekeurde” apps. Zo heb je keuze uit verschillende browsers.

Snelheid/Stabiliteit
Dit is de snelste PDA/Smartphone die ik ooit gehad heb en waarschijnlijk ??n van de snelste die vandaag te koop is. De bediening gaat uiterst vlot en tot mijn verbazing is deze device nog nooit gecrashed!!! Ik heb nog geen enkele keer een reset moeten doen. Bij Windows Mobile en Palm was dit op zijn minst wekelijkse kost.
Surfen op internet gaat zeer vlot. Flash wordt prima ondersteund. In vele gevallen is het met dit toestel veel makkelijker/leuker werken dan op een desktop/laptop.

Design
Het toestel ziet er zeer goed uit en is vervaardigd uit stevige materialen. Vooral dat laatste ben ik van HTC gewoon. Houden zo!

Geluid
De speaker staat achteraan (niet zo handig voor o.a. handsfree bellen) en de geluidskwaliteit is niet veel soeps. Met de (bijgeleverde) oortjes is het geluid wel prima.

Camera
Prima.

Wifi
Zeer goede ontvangst (beter dan bij mijn vorige toestel: Samsung Omnia).
De mogelijkheid om van het toestel een access point te maken is mooi megenomen.

Telefoon
Prima. Zie hoger opmerking ivm handsfree speaker.

Keyboard
Dankzij het grote scherm gaat typen zeer vlot (voor een touchscreen).

Smartphoneshop
Zoals gewoonlijk de beste prijs en een prima en snelle service. Ik zie geen enkele reden om elders te kopen.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags