Belgisch werelderfgoed: Friet met mayonaise

Door: Frank Declerck

Croesus mag dan zoveel goud hebben gehad als de zee diep was, ik ben ervan overtuigd dat hij er een deel zou van weggeven om iets te krijgen wat alle Belgen als? vanzelfsprekend vinden: onze wereldberoemde friet met mayonaise.

Ons hart krimpt ineen wanneer? Engelstaligen het hebben over “French fries” of Nederlanders over “patat”.? Zoveel oneer over ons nationaal gerecht kan eigenlijk niet. Patat is voor ons slechts een synoniem voor de gewone onbewerkte aardappel, terwijl “French fries” een totale misvatting is.? Amerikanen die in aanraking kwamen met de Belgische frieten tijdens de oorlog, maakten de verbinding met de taal die hier grotendeels werd gesproken (Frans-French) en anderzijds het frituren (fries). French zou tevens het Ierse woord voor “snijden” zijn. De echte Engelse benaming is trouwens “chips”.

Geen enkele Fransman die gaat tegenspreken dat zij de uitvinders van de frieten zijn. Wikipedia geeft volgende 2 verklaringen, waarvan? vanzelfsprekend de eerste de juiste is:

Het verhaal van de friet gaat terug tot in 1680. De inwoners van Namen, Andenne en Dinant hadden er toen de gewoonte om te vissen in de Maas en de kleine visjes die ze er vingen in olie te bakken. Maar in tijden van vorst of gevaarlijke stromingen werd het riskant om te vissen en sneden de inwoners aardappelen in de vorm van kleine visjes, die ze dan eveneens in de olie bakten. Dit verhaal is afkomstig van de hand van de Belgische historicus en gastronoom Jo G?rard. Naar zijn zeggen uit een oud familiedocument van zijn betovergrootvader Joseph G?rard, dat echter nooit werd gepubliceerd. Hierdoor is het nooit door anderen gecontroleerd of bevestigd.

Een andere verklaring voor het ontstaan van friet is afkomstig uit Frankrijk. De Fransen eisen evenzeer de creatie van hun patates frites op, en verwijzen daarbij naar ‘de allereerste friture’ die op de Pont Neuf zou hebben gestaan.

Wat maakt onze frieten nu zoveel beter dan waar ook ter wereld? Het zit hem natuurlijk in de aardappel zelf en de bereidingswijze. Hier volgt “ons grote geheim”:

  1. De vlaamse klei: De aardappel moet zeer zetmeel rijk zijn. Ideaal is de soort “bintje”. Hierdoor krijgt men het knapperige effect, zowaar een eerste voorwaarde voor een goede friet.
  2. Frieten worden met de hand gesneden! Hier mag geen machine aan te pas komen! Eerste in schijven, dan in reepjes.
  3. De frietjes enkele minuten laten weken in lauw water. Hierdoor wordt het overtollige zetmeel verwijderd waardoor de frietjes niet meer aan elkaar zullen kleven, daarna goed afdrogen want water en olie gaan niet tezamen.
  4. Voorbakken op 150?C tot ze goudgeel worden.? Zeer belangrijk!
  5. Minstens een halfuur laten uitlekken.
  6. Een tweede keer bakken op 180-190?C. Maximum 5 minuten, niet langer.

Voil?, wie nu geen smakelijke frieten kan maken volgens deze methode, wordt aangeraden nooit zelf nog frieten te maken en ze te gaan afhalen bij ??n van de duizenden frituren die ons land rijk is. Oja,voor ik het vergeet: Als u het echt op zijn Vlaams wilt doen, maak dan ook zelf uw mayonaise. Sauzen erbij? ? la Andalousie, curry of andere ketchup’s is niet minder dan landverraad.

Gepubliceerd: 25 augustus 2010 in Geschiedenis.

Reacties

23 reacties.

Reactie door Geert Muylaert - 26 augustus 2010 om 07:28

Frieten zijn niet goed voor de BMI ! Kijk naar Bart De Wever …

Reactie door Frank Declerck - 26 augustus 2010 om 08:32

Ja, akkoord.

Iedereen moet zijn eigen maat kennen h

Reactie door John Smiley - 26 augustus 2010 om 12:57

Dit fotootje is gelukkig al aangenamer en leuker dan dat monster op acht poten of dat concentratiekampvarken.

Reactie door Vincent - 26 augustus 2010 om 18:58

In Australi? spreekt men van “chips”. Men heeft er daar g??n idee van dat deze Belgisch zijn ! Ook hetgeen wij hier in het Nederlands “chips” noemen, kennen zij onder diezelfde naam.

Reactie door Geert Muylaert - 29 augustus 2010 om 10:58

En zou er hier nu eens iemand een recept kunnen geven hoe je oliebollen kunt maken ?

Reactie door Frank Declerck - 29 augustus 2010 om 11:52

Oliebollen en BMI gaan ook niet goed samen! Is het recept tegen oudejaarsavond ok?

Reactie door Geert Muylaert - 29 augustus 2010 om 13:12

Tegen het einde van de regeringsonderhandelingen …

Reactie door Meneer de schoolmeester - 29 augustus 2010 om 13:22

Zijn oliebollen ook Belgisch ?

Reactie door Louise - 29 augustus 2010 om 13:24

Misschien kan Malcolm Bendall zich lanceren in de oliebollen i.p.v. de olie tout court! Een press release met dat nieuws zal de koers ongetwijfeld doen exploderen!

Reactie door Vincent - 29 augustus 2010 om 13:25

En van teveel oliebollen te eten kan je zelf ook exploderen … Bart De Wever is daar inderdaad niet ver meer vanaf …

Reactie door Frank Declerck - 29 augustus 2010 om 13:43

Laat ons zeggen dat oliebollen afkomstig zijn van de Lage Landen.

Reactie door Geert Muylaert - 29 augustus 2010 om 13:45

Is er een verschil tussen oliebollen en smoutebollen ?

Reactie door Vincent - 29 augustus 2010 om 13:47

Ik denk dat men vooral in Nederland spreekt van “oliebollen” en in Vlaanderen eerder van “smoutebollen” …

Reactie door Frank Declerck - 29 augustus 2010 om 13:47

Oliebollen worden in olie gebakken, smoutebollen in smout…

Reactie door Vincent - 29 augustus 2010 om 13:48

http://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzel

Reactie door Geert Muylaert - 29 augustus 2010 om 13:50

In de streek van Aalst spreekt men aan het fritkot niet over oliebollen maar een pakske smoutbollen.

Reactie door Frank Declerck - 29 augustus 2010 om 14:06

Wat frieten met een mens (Belg) kan doen:

http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1150648/2010/08/29/Klant-vernielt-Leuvense-pitabar-omdat-frieten-op-zijn.dhtml

Reactie door Vincent - 29 augustus 2010 om 14:18

Dat zal ook niet zijn van “ne Cola” te drinken …

Reactie door Mr Prikkebeen - 30 augustus 2010 om 16:14

Frensch Fries 😉 ?

Reactie door Geert Muylaert - 30 augustus 2010 om 17:49

Inderdaad “Frensch Fries”. Want in die periode werd de taal op alle mogelijke wijze verkracht. Weten jullie trouwens dat alle Vlaamse soldaten destijds een ??ntalig FRANSTALIG MILITAIR PASPOORT hadden ? Ik kan dit bewijzen met de “paspaar” van Nonkel Achille ! Dit noem ik een echte schande !!!

Reactie door Meneer de schoolmeester - 30 augustus 2010 om 21:46

De spelling van “French” doet hier weinig ter zake, want “fries” zijn niet “French” !!!

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags