Beurswijsheden ? Deel 2 ?Probeer nooit een vallend mes te vangen !?

Door: Vincent

Beste lezers van het Croesus beurs- en beleggersforum,

Een bekende beurswijsheid is “Probeer nooit een vallend mes te vangen“. Ook onder beenhouwers (slagers) is dit een klassieke spreuk, maar dan in de letterlijke betekenis.

Wanneer de koersen van aandelen dalen, hebben v??l beleggers instinctief de neiging om te kopen. Dat is een beetje zoals tijdens de “solden“. Alleen al het idee om iets aan “- 30 %” te kunnen kopen geeft ons een goed gevoel …

De keerzijde van de medaille is wel: als koersen fors dalen, is daar vaak een goede reden voor … Zolang er g??n duidelijk omkeerpatroon zichtbaar is, kan een “vallend mes proberen te vangen” z??r gevaarlijk zijn. Na een forse daling kan er een herstel komen, of: een nog veel forsere daling ! Het ideale voorbeeld is: FORTIS.

Fortis noteerde op zijn hoogtepunt meer dan ? 30 per aandeel. Van zodra de aandelen gezakt waren naar ? 25 leek dit enorm goedkoop … Nog iets later stonden ze dan op ?20 … om dan verder te dalen naar ? 15 … Dat? was dan 50 % korting vanaf het hoogtepunt !!! Kopen was de boodschap !!! Zelfs “50 % korting” was echter nog v??l te duur, want zelfs ? 10 en later ? 5 werden realiteit. Vooral rond de ? 5 hebben er v??l mensen zich laten “vangen” … “Nu kunnen ze toch echt niet meer verder zakken h?” … Uiteindelijk bleek zelfs kopen aan ? 1 nog te duur te zijn ! Op het absolute dieptepunt kon je de aandelen krijgen aan rond de ? 0.60 per stuk ! En dat voor een aandeel dat decennialang het “goede huisvaderaandel” bij uitstek was !

Beste Croesuslezers, “een vallend mes proberen te vangen” is waarschijnlijk ??n van de meest gemaakte beleggersfouten ! Hebben jullie dit ook met scha en schande moeten ondervinden ? Of hebben jullie deze fout nooit gemaakt ?

Gepubliceerd: 7 juni 2010 in Aandelen, Beurs.
Tags: , , ,

Reacties

4 reacties.

Reactie door J.Hommeles - 9 juni 2010 om 16:45

Beurswijsheden bestaan niet ! Dat zijn holle slogans, geponeerd door lui in dikke blaadjes en praatjes die tot eigen profijt warm en koud blazen. Ze weten best dat de beurs zelf de wetten stelt en ’n dik boek vormt dat niemand ooit uitgelezen krijgt.

Reactie door Vincent - 9 juni 2010 om 19:48

In de beurswereld zijn er weinig zekerheden, maar bepaalde “wijsheden” kunnen wel helpen om het ergste te voorkomen ! Zo is “niet al je eieren in ??n mand leggen” ook een beursgezegde … Ik geef trouwens toe dat ik mij daar in het verleden (EEGC …) niet aan heb gehouden, maar al doende leert men.

Reactie door Cyriel Dentich - 9 juni 2010 om 20:03

Al doende leert men … en al draaien keert men !

Pingback door Beurspraatje 16 november 2010 » www.CroesusForum.com – Croesus beurs- en beleggersforum - 16 november 2010 om 22:52

[…] opmerking: Na een correctie lijkt kopen heel aanlokkelijk. We moeten echter zeer alert zijn om geen vallend mes te […]

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags