Buy BEFORE the rumour, sell BEFORE the news…
Door: Frank DeclerckIs het niet de eerlijkste manier, het is wel de zekerste! Bestaat er een systeem dat zo goed als altijd winst oplevert, de droom van iedere belegger? Ja, dat bestaat en het heeft een naam: Handelen met voorkennis.? Het is weliswaar illegaal, maar zeg nu zelf, wie zou het niet doen als hij in het bezit is van voorkennis?
Financieel gevoelige informatie zoals kapitaalsverhogingen, overnames, winstwaarschuwingen,… dienen zodanig gecommuniceerd te worden dat iedereen het gelijktijdig verneemt. Er mag geen discriminatie zijn en daarom wordt niet zelden de handel in een aandeel stilgelegd als zo’n gevoelige informatie wordt meegedeeld. Tot zover de theorie.
Iedereen begrijpt dat dit zo niet werkt. Managers van een bedrijf, de mensen in de raad van bestuur en administratieve bedienden die de communiqu? voorbereiden, zijn uiteraard al eerder op de hoogte. Kun je het hen kwalijk nemen dat ze via “vrienden” al wat aandeeltjes vooraf inslaan bij positief nieuws?
Het is echter al meer tricky als er een “clubje” ontstaat. Je moet eens nagaan bij veel beursgenoteerde bedrijven wie er in de raad van bestuur zit. Je zal dikwijls dezelfde namen tegenkomen. Verder heb je nog de financi?le journalisten en allerhande beursmakelaars. Je komt die mensen altijd en overal tegen en je mag spreken van “ons kent ons”. Tips en “rumours” gaan dan met lichtsnelheid? in dat wereldje rond en de ene dienst is de andere waard. De meeste zijn wel zo slim om maar zelden voor eigen rekening aandelen te (ver)kopen. Je maakt snel “vrienden” als je ze een deel van de buit belooft.? Het komt er op aan snel aandelen te verhandelen voordat het bedrijf “officieel” met het nieuws komt. Eens het nieuws er is, houden de “insiders” zich al klaar om hun buit te verzilveren.
Sommigen gaan nog een stap verder.? Door het ontstaan van netwerken in alle geledingen, specialiseren zich bepaalde individu’s in regelrechte fraude en manipulatie. Hun strategie is als volgt:
1. Ze slaan een behoorlijke hoeveelheid aandelen in (Buy BEFORE the rumour) via fakerekeningen.
2. Ze lanceren zelf geruchten via hun “netwerk”:
–Waar nieuws wordt gelekt waardoor aandelen in hun richting evolueren. Ze sluiten hun posities op het moment van het nieuws. Daar het nieuws reeds door de geruchten gekend is, zal het aandeel toch niet veel meer bewegen.
–Valse geruchten worden verspreid via hun netwerk. Opnieuw evolueren de aandelen in hun richting. Ook in dit geval worden de posities gesloten nog voor het bedrijf het bericht kan ontkennen (sell before the news).
In beide gevallen tellen ze hun winsten. Volgens insiders op Wall Street is dit echt dagelijkse kost, wat niet wil zeggen dat iedereen hieraan meedoet.? Het gaat echter om veel geld en gemakkelijk verdiend. De systemen zitten zo goed in elkaar dat de beursautoriteiten zoals de SEC nauwelijks de fraude of manipulatie kunnen bewijzen. Uiteindelijk halen de meeste Wall Streetboys hun schouders op met de gedachte: “Ach, we zitten hier allemaal om geld te verdienen en de manier waarop moet ieder voor zichzelf uitmaken.”
Alleen… Naast diegenen die (ten onrechte) geld verdienen, staan meestal ook mensen die evenveel verliezen.
Gepubliceerd: 26 maart 2011 in Beurs, Fraude & Bedrog.
Tags: manipulatie, voorkennis
Reacties
12 reacties.Reactie door Meneer de Schoolmeester - 26 maart 2011 om 21:32
Onmogelijk ! Mobistar is daarvoor een veel te saai aandeel 😉
Reactie door Frank Declerck - 26 maart 2011 om 22:32
Inderdaad Mobistar is een saai aandeel, dat heb je goed onthouden. 🙂
Maar daarom is het “netwerk” rond mobistar niet saai…
De geschiedenis leert dat maar weinig zaken bestraft worden. De beursverantwoordelijken kijken ook het liefst de andere kant op. Veel transacties, al dan niet fraudeleus, brengen veel geld op.
Reactie door Matthieu van security Mobistar - 26 maart 2011 om 22:59
Geef mij dan toch maar aandelen KPN…
Reactie door Vincent - 26 maart 2011 om 23:03
Het is ook niet ondenkbaar dat mensen zoals Jean-Claude Trichet, Ben Bernanke en wie weet zelfs Warren Buffett v??r hun openbare persconferenties/interviews tegen betaling al een “voorproefje” willen geven …
Reactie door Cyriel Dentich - 27 maart 2011 om 10:06
Met Lernhaut & Hauspie zijn er ook aandeelhouders schatrijk geworden … met voorkennis. Langs de andere zijde hebben verschillende aandeelhouders zich uit wanhoop van het leven benomen ..
Reactie door Mats Breudreuster - 27 maart 2011 om 10:06
Hoe meer geld er mee kan verdiend worden, hoe meer kans op oneerlijke praktijken.
Reactie door Rienk Kommer - 27 maart 2011 om 11:18
Alweer ’n reden om n o o i t al je eieren in ??n nestje te leggen. De kans dat je met ’n portfolio van zeg maar 20 aandelen in alle 20 wordt belazerd lijkt me redelijk klein ? Of toch ?
Reactie door Frank Declerck - 27 maart 2011 om 11:44
Rienk,
Voor langetermijn beleggers hebben die praktijken niet zo’n grote invloed. Meestal zitten er maar een paar uur of hoogstens een paar dagen tussen aankoop en verkoop van die lieden. Meestal wordt hun fraude door de tijd uitgevlakt. Stel dat je een gerucht de wereld instuurt dat firma x in slechte papieren zit. De koers keldert, maar als blijkt dat er niets van aan is, zal de koers geleidelijk naar zijn normaal niveau herstellen.
Reactie door Pol Harpol - 27 maart 2011 om 12:53
Den dikke zal ook z’n broek niet hebben gescheurd aan L&H. Die zal wel op tijd weg geweest zijn aan z’n kleine pretoogjes te zien.
Reactie door Vincent - 27 maart 2011 om 12:54
Maar vwb diversifi?ren heeft Rienk wel gelijk. Kijk maar naar BP of Fortis: toppers in hun branche totdat het “ondenkbare” gebeurde …
Reactie door J.Hommeles - 31 maart 2011 om 12:10
Als je in de gelegenheid bent om handel met voorkennis te bedrijven ben je bijna moreel 😉 verplicht om het te doen.
Reactie door Vincent - 26 maart 2011 om 21:28
De authoriteiten zijn aan het onderzoeken of het onderwerp van dit artikel deze week al dan niet het geval was bij het aandeel Mobistar …