Camille Gutt : iedere Belg is gelijk voor de wet …

Door: Geert Muylaert

biljet ontworpen door de Antwerpse kunstschilder Emile Vloors Weinig publieke figuren zijn ooit zo laag in populariteit gezakt als Camile Gutt ! De reden : hij had het lef om aan het zwarte geld van de Belgen te komen ? Gutt had ook een eigenaardige visie op het naoorlogse lot van Duitsland: het land moest verdeeld worden over andere landen. Maar zijn naam blijft voor eeuwig en drie dagen verbonden aan Gutt-operatie van 1944 waarbij de Belgen al hun bankbiljetten moesten inleveren voor nieuwe (zie foto). Hiermee wilde hij de inflatie opnieuw onder controle krijgen en het geld van de collaborateurs boven water krijgen ! Een zware sanering heeft een zwarte stempel gedrukt op de Belgische financi?n, vooral omdat bleek DAT NIET ELKE BELG GELIJK WAS VOOR DE WET ? Maar wat was nu die wet ???

Deze wet was een grote muntsaneringsoperatie zonder voorgaande. Tijdens Wereldoorlog II had de Belgische economie geleden onder inflatie. Tussen mei 1940 en oktober 1944 verdrievoudigde de totale geldhoeveelheid in ons land. Er was ook de roep om gerechtigheid van de bevolking om een materi?le bestraffing van allen die voornamelijk op de zwarte markt tijdens de oorlog enorme en ongeoorloofde winsten hadden gemaakt. Helaas zouden de goeden net zoals de slechten het gelag betalen ?

De broodnodige saneringsoperatie, die plaatsvond in oktober 1944, omvatte verschillende maatregelen maar de meest in het oog springende was de verplichte uitwisseling van de bankbiljetten met een waarde van 100 Frank en meer. De nieuwe biljetten waren al gedeeltelijk gedrukt in Londen tijdens de voorbereidingen van deze gecontesteerde operatie. Deze uitwisseling moest gebeuren binnen een termijn van 5 dagen om misbruik te voorkomen. Het zorgde voor lange wachtrijen aan de bankkantoren.

Je kon maar maximum 2000 Frank (= 400 oude BELGA) per gezinslid omwisselen. Veel mensen hadden toen zoveel geld niet maar wie meer had zag willens nillens zijn geld vastgezet worden. Een gedeelte van dit geld kon gebruikt worden voor het betalen van belastingen, boetes en gerechtskosten maar het grootste deel werd omgezet in een gedwongen lening aan de staat.

Ondanks de ?Blitzkrieg? van deze operatie deden de Belgen hun naam alle eer aan van plantrekker ! Achterpoortjes om deze wet te omzeilen werden gezocht en gevonden. Wie meer geld had liet dit in de bank deponeren door minder gefortuneerden, mits een aangepaste commissie ? Het waren ook drukke en winstgevende dagen voor de kerk en zijn gezagsdragers. Camille Gutt had de kerk vrijgesteld van deze maatregel. Wie ?waardeloos? geld teveel had kon dit al dan niet met zachte dwang gaan deponeren bij Meneer Pastoor ? Zwart of wit geld, alles was welkom voor het goede doel !

Beste Croesusvolgelingen, de kerk en geld is altijd al een gecompliceerd en een uiterst betwistbaar huwelijk geweest. Zelfs en vooral in oorlogstijden ? Dankzij Camille Gutt werden de rijken rijker, en de armen armer ? Zijn populariteit daalde tot onder het vriespunt en hij zou het voorwerp uitmaken van een ?spotcampagne?. Hierover? meer in een volgende artikel.

Gepubliceerd: 6 juli 2010 in Varia.
Tags:

Reacties

15 reacties.

Reactie door J.Hommeles - 6 juli 2010 om 16:41

Persoonlijk geloof ik nooit dat dergelijke zaken zich gaan herhalen, maar, als je dan toch zo’n doemdenker bent, zorg er dan voor dat je zaken hebt die niet staan geregistreerd. Met papieren geld kan de staat alles doen ; desnoods het op 0 zetten. De eersten die altijd de pineut zijn zijn de mensen met ’n geregistreerd loontje ! Inderdaad, bij dergelijke toestanden, spinnen de rijken garen en de armen worden nog armer. Dat zie je ook nu weer in de huidige crisis.

Reactie door Vincent - 6 juli 2010 om 17:44

Noemde de Belgische frank v??r 1944 “Belga” ???

Reactie door Joey - 6 juli 2010 om 17:47

BELGA is ook een sigarettenmerk.

Reactie door Louise - 6 juli 2010 om 17:48

En ook een persagentschap!

Long live trivia…

Reactie door Vincent - 6 juli 2010 om 17:49

Met Belga kan worden bedoeld:

* Een Belgisch persbureau, zie Belga (persbureau)
* Een sigarettenmerk, zie Belga (sigarettenmerk)
* Een Belgische filmdistributeur, zie Belga (film)
* Een rekeneenheid voor geld in Belgi? tussen 1926 en 1946, zie Belga (munteenheid)
* Een Belgisch automerk, zie Belga (automerk)
* Een Belgisch biermerk, zie Belga (bier)

Reactie door Jef - 6 juli 2010 om 17:52

Het automerk BELGA, was dat niet Belga Rice. Dat zegt mij nog vaag iets, maar dat is toch iets van voor den oorlog denk ik.

Reactie door Vincent - 6 juli 2010 om 17:53

Jef: Uw geheugen laat u ni?t in de steek:

Belga-Rise is een voormalige autofabrikant en voormalig automerk uit Gent (Belgi?).

De fabrikant produceerde tussen 1929 en 1938 auto’s in het luxe-segment van de markt. Men begon met een auto die in licentie van het Franse Sizaire werden gebouwd, waardoor het merk aanvankelijk ook bekend was als Sizaire-Belge. Deze auto had een zescilindermotor. In 1932 had de koper de keuze tussen een zescilinder met 3030cc of een achtcilinder met 4080cc. Er is nog minstens ??n exemplaar bewaard gebleven en is te bezichtigen in Autoworld Brussels.

Reactie door Geert Muylaert - 7 juli 2010 om 14:51

In een te verschijnen volgende artikel gaan wij dan eens de omstandigheden ten tijde van Camille Gutt vergelijken met een te verwachten financi?le meltdown. Goud kopen een veilige belegging ? Wait and see …

Reactie door gerrit - 8 juli 2010 om 07:51

Wat met het bezit van huizen en gronden! Was/is dat veilig?

Reactie door onderwijzeres - 8 juli 2010 om 09:43

Allles wat netjes staat geregistreerd bij de notaris is per definitie onveilig. Maar, als je aan ’n dergelijk doemscenario begint te denken ben je m.i. helemaal fout bezig.

Reactie door Geert Muylaert - 8 juli 2010 om 12:27

Het alternatief voor een doemscenario is misschien een paar baren massief goud onder de grond stoppen of een goudrekening ? Maar is dat nu om te lachen of om te huilen …

Reactie door Geert Muylaert - 8 juli 2010 om 12:30

Gerrit,
U spant de kar voor het paard. Uw terechte vraag zal aan bod komen in een te verschijnen artikel.

Reactie door J.Hommeles - 8 juli 2010 om 13:51

Die goudrekening is inderdaad om te huilen maar fysiek en ongeregistreerd goud is veeleer om te lachen.

Reactie door J.Hommeles - 8 juli 2010 om 13:53

En dat iedereen gelijk zou zijn voor de wet is natuurlijk gelul uit de bierton ; de beter gestiueerden hebben v??l voordelen.

Reactie door Vandenberghe Joseph - 2 juni 2016 om 02:53

Eene MISS BELGIE WAS HET FOTO MODEL VOOR DE PAKJES SIGARETTEN VAN BELGA IN DE JAREN 70

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags