Camille Gutt : uitzonderlijke omstandigheden vereisen bijzondere maatregelen !

Door: Geert Muylaert

http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/sup0998/images/gutt.gif Je zal het maar meemaken om Minister van Financi?n te zijn periode 1934 – 1945. Deze zware taak had willens nillens Camille Gutt op zijn schouders. Zijn grootste probleem : na de tweede wereldoorlog had Belgi? een enorme oorlogsschuld die moest betaald worden (volgens de volksmond) en het zwart geld in omloop !

Hij was verantwoordelijk voor de in Belgi? doorgevoerde geldsanering onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog (oktober 1944). Deze muntsaneringsoperatie had als doel de geldhoeveelheid in te krimpen en de prijzen te stabiliseren. Gelden werden uit omloop genomen en de bankdeposito?s, zicht- en termijnrekeningen werden geblokkeerd. De tijdelijk onbeschikbare fondsen werden in 1949 vrijgegeven, terwijl de definitief geblokkeerde bedragen vanaf de jaren vijftig in schijven werden teruggegeven.

Camille Gutt (1884-1971)? zijn naam blijft verbonden aan de Gutt-operatie van 1944 waarbij de Belgen al hun bankbiljetten moesten inleveren voor nieuwe. Dat was noodzakelijk om inflatie opnieuw onder controle te krijgen. Bovendien wou de overheid het geld van collaborateurs en van de zwarte markt tijdens de oorlogsjaren weer boven water krijgen.

Beste Croesusvolgelingen : de huidige financi?le crisis zou ingeval van een totale meltdown en van het papieren geld in het bijzonder de goudfanaten eens aan het denken moeten zetten. Want hetgeen Camille Gutt heeft doorgevoerd heeft vele Belgen met een naar gevoel opgezadeld ! Uitzonderlijke omstandigheden vereisen bijzondere maatregelen ! In het volgende artikel : Camille Gutt : iedere Belg is gelijk voor de wet … meer over zijn gecontesteerde wet en de gevolgen ervan ! Zijn populariteit zou tot onder het vriespunt zakken !

Gepubliceerd: 28 juni 2010 in Varia.

Reacties

18 reacties.

Reactie door Frank Declerck - 28 juni 2010 om 21:00

Zeer interessant. Wetend dat er nooit iets nieuws onder de zon is, wetend dat geschiedenis zich herhaaly en wetend dat de overheid voor niets terugdeinst in crisis, is dit een mogelijk scenario dat ons opnieuw te wachten staat.

Reactie door Frank Declerck - 28 juni 2010 om 21:02

herhaaly=herhaalt

Reactie door Vincent - 28 juni 2010 om 23:28

Wetende dat zelfs de VS steeds meer richting communisme gaan is een dergelijk scenario zeker en vast denkbaar …

Reactie door F.Jansen - 25 september 2010 om 15:46

Moest het zich herhalen raad ik eenieder aan zijn geld naar een katholieke instelling te doen,want in de tijd van Gutt moesten die niets binnenbrengen en hebben veel sjachelaars en woekeraars ervan geprofiteerd om zo hun zwart geld tegen een klein percentje terug te krijgen. Ge moest het maar weten. Zo zie je maar hoe die instellingen werken.

Reactie door Vincent - 25 september 2010 om 20:25

F.Jansen,
Onlangs is er in “HUMO” ook een interessante reeks verschenen over “het geld van de kerk” …

Reactie door J.Hommeles - 26 september 2010 om 09:58

Ik vind dit postje ’n argument temeer voor goud. Geld kun je heel gemakkelijk waardeloos maken, rekeningen blokkeren is ’n fluitje van ’n cent maar ongeregistreerd goud gaan zoeken bij de mensen ? Begin daar maar eens aan.

Reactie door Fons Janssen - 26 september 2010 om 10:16

Tja de kerk is altijd lachende derde 😉

Reactie door dorie - 26 september 2010 om 10:26

Hommeles,

Ik zeg niet dat je geen gelijk hebt, maar stel nu dat het goud geconfisqueerd wordt. In Amerika heeft het 40 jaar geduurd dat goudbezit verboden was. Wat doe je dan met al je goud? Geen kat die het zal aannemen als betaalmiddel. Naar het buitenland vluchten zal geen sinecure zijn. Daarbij zal het wel zo zijn dat er een afspraak is gemaakt met de meeste landen om hetzelfde te doen.

Reactie door J.Hommeles - 26 september 2010 om 10:48

Dorie : gewoon wachten tot de storm geluwd is. In ieder geval vind ik goud veruit de beste optie. Ook zal je met goud nog genoeg kunnen kopen want er zal dan ’n reuze zwarte markt in ontstaan. Wat was er lucratiever dan sterke drank tijdens de drooglegging ? Het is juist dankzij deze eigenschappen dat regeringen pisnijdig worden als je all??n het woord goud maar gebruikt !

Reactie door J.Hommeles - 26 september 2010 om 10:51

ps: Zelf hebben regelneven natuurlijk goud ten over 😉

Reactie door Drs. Peep - 26 september 2010 om 11:08

Inderdaad want het goede geld ( goud dus ) zal altijd boven komen drijven en heeft daarom op, vooral de regelneven, de werking van de spreekwoordelijke rode lap op de stier.

Reactie door Drs. Pee - 26 september 2010 om 11:28

Oeps ; Peep = Pee

Reactie door camille - 17 september 2012 om 07:55

alles is voor herhaling vatbaar! maar hoe zijn ze nu nog niet op het gedacht gekomen ? ( mischien zijn alle fortuinen nog niet helemaal in de fiskale paradeizen)

Reactie door Mister Tasmani - 18 september 2012 om 18:58

Wat zijn fiskale paradeizen?

Reactie door Armand Van Hoye - 19 februari 2013 om 17:58

Er is iets wat ik niet begrijp. Er is steeds sprake over biljetten van 100 BF of meer. Maar ik beschik nu nog over een aanzienlijke hoeveelheid muntstukken van 20 en 50 BF.
Mijn vader verkocht als verplicht tewerkgestelde en niet-roker tabak in Duitsland. Zo had hij voldoende te eten. Zijn zus kocht die tabak hier in Antwerpen, waar de prijs aanzienlijk lager was. Wat hij overhield, stuurde hij als geld terug naar zijn ouders, opdat zij ook hun karig rantsoen zouden kunnen aanvullen. Deze waren echter zeer zuinig (gierig) zodat zij verkozen te sparen ipv beter te eten.
Vandaar deze hoeveelheid muntstukken. Maar het bewaren ervan na WWII begrijp ik niet, omdat ik de “operatie Gutt” blijkbaar onvoldoende ken.

Reactie door bompa - 13 februari 2016 om 12:12

Terloops : Na de 2e WW had de operatie Gutt plaats. Iedereen moest zijn geld aan de autoriteiten afgeven en de oorsprong ervan uitleggen, om er dan later, mondjesmaat nieuw geld voor te krijgen behalve de briefjes van 20 en 50 BF. Iedereen kreeg 2.500 nieuwe BF om te starten. Via een wekelijks tombola systeem werd dit nieuwe geld terug in omloop gebracht. De pastoors en de kloosters hoefden niet te zeggen waar het geld vandaan kwam. Zij ruilden het voor de kaloten in mits een ruime commissie.
Mijn vader heeft dat steeds en terecht aan de pastoors verweten.Bompa

Reactie door Vandenberghe Joseph - 3 juni 2016 om 02:12

Gutt was de enige mannier om het zwarte geld (verdiend met smokkelen en met den Duits mee te werken) op te sporen, natuurlijk zoals ALTIJD wisten de Kerk en de Rijksten goed voor zichzelf te zorgen ! !

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags