Het kartonnen spel van Charles Darrow.

Door: Geert Muylaert

?Zo rijk als Croesus is hij er niet mee geworden. Maar de uitvinder van het monopoly spel “Charles Darrow” zal in 1933 niet gedacht hebben dat hij er schatrijk mee ging worden. In dat jaar maakte hij met de hand 5.000 speelborden uit karton?en verkocht die allemaal in een winkel in Philadelphia. Slechts 1 hiervan overleefde de tand des tijds en werd deze week op een veiling verkocht …

Het cirkelvormige spelbord met een diameter van 84 cm werd door de uitvinder volledig eigenhandig gemaakt. Met pen en inkt werden alle tekeningen op het bord getekend. Vervolgens werden de spelregels op papier gezet … en wat vooral belangrijk was : hij plaatste er een copyright op !?Toen hij twee jaar later het ganse boeltje verkocht aan George Parker was hij wat je kunt noemen “binnen” !

Beste Croesusvolgelingen : ondertussn is het spelletje al m??r dan 275 miljoen maal verkocht, en is het verkrijgbaar in 43 talen in 111 landen, en?miljoenen spelers kunnen zich ondertussen ook eventjes zo rijk als Croesus?wanen als ze een volledige winkelstraat opkopen.

*** het unieke en enig overgebleven originele spelbord veranderde deze week van eigenaar voor een bedrag van 90.360 ?. (zie foto)

Gepubliceerd: 26 februari 2011 in Varia.

Reacties

3 reacties.

Reactie door Vincent - 26 februari 2011 om 19:40

Wie van jullie heeft reeds zijn stem uitgebracht voor de steden in de nieuwe Belgische editie … ?

Reactie door Mgr. de Deken van Laken - 27 februari 2011 om 12:46

http://www.monopoly.be/?lg=nl

De stemming is afgesloten en in september weten we meer …

Reactie door Frank Declerck - 1 maart 2011 om 15:26

Ik vind dat rond bord beter dan het vierkant. Heeft meer charme.
Ik heb ooit iemand over de vloer gehad die een nieuw soort spel kaarten had uitgevonden. Volgens de uitvinder zou het een nieuwe hype worden en zouden alle scholen erop springen om school competities mee te organiseren. Ik heb hem doorgestuurd naar het hoofd van de toenmalige Unic winkels. Hij heeft 10 van die speldozen in ??n van zijn winkels gelegd als testcase. Volgens mij liggen ze er nu 20 jaar later nog altijd. Die man heb ik nooit meer gezien of gehoord. De ene uitvinder is duidelijk de andere niet :-).

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags