Children of gold ! U kijkt toch ook ?

Door: Geert Muylaert

Goed nieuws voor wie op 18 december 2010 de uitzending op National Geographic Channel heeft gemist ! Kindermisbruik en kinderarbeid zijn zaken die niet zouden mogen bestaan. Helaas is de werkelijkheid maar al te vaak schrijnend. En zeker in Burkina Faso waar tienduizenden kinderen meedogenloos worden uitgebuit tot meerdere eer en glorie van de goudkoorts …

Hoeveel kinderen er exact in goudmijnen van Burkina Faso werken kan niemand bij benadering schatten. ?Maar het land heeft ongeveerd zeshonderd goudmijnen, waar alle normen van fatsoen ver overschreden worden. Tienduizenden kinderen werken in deze poelen van verderf. Hun taak ? In de hitte steentjes fijnhakken.

Ze gaan niet naar school, leren niet lezen en schrijven niet. Ze werken in een z??r ziekelijk makende omgeving, en hun lot is voorbestemd om hier de rest van hun leven te werken voor een schamel hongerloon. In de bloedhitte en al van jongs af aan zitten de kinderen hele dagen steentjes tot gruis te tikken. Het is de enige realiteit die ze kennen. De allerkleinsten komen op de rug van hun moeder in aanraking met het fijne zand dat in de lucht hangt, en dat enorm schadelijk is voor hun longen. Als baby is hun gezondheid en toekomst reeds gehypothekeerd.

Voor deze onthutsende documentaire (die elke goudfanaat moet gezien hebben) reisde UNICEF-ambassadeur Paul van Vliet naar Burkina Faso. Hij bezocht kinderen die in de goudmijnen van dat land werken ?n ontmoette kinderen die er inmiddels uit zijn gehaald. Voor Paul werd het een bijzondere reis van tegenstellingen, mogelijkheden en trots. De documentaire ?Children of Gold? laat deze reis zien, en de projecten die UNICEF heeft opgezet om kinderen uit de goudmijnen te halen (REDDEN) en onderwijs te geven.

Beste Croesusvolgelingen, deze documentaire toont de keerzijde van een gouden medaille ! Ingeval van kritiek : deze loopt van mij af zoals water van een eend ? Wie hiervoor de ogen sluit : wanneer doorbreekt de goudprijs de kaap van 1.500 USD ?

Herhaling van de uitzending? op National Geographic Channel :

Zondag 9 januari om 12h30

Zaterdag 15 januari om 6h00

Maandag 17 januari om 13h00

U kijkt toch ook ?

http://natgeotv.com/nl/children-of-gold-paul-van-vliet-in-burkina-faso/videos/promo-children-of-gold

Gepubliceerd: 4 januari 2011 in Edelmetaal.

Reacties

10 reacties.

Reactie door Vincent - 4 januari 2011 om 17:38

Uw artikel heeft effect: goud is aan het dalen …

Reactie door Jacobse en Van Es - 5 januari 2011 om 12:42

Waarom voor de verandering niet eens iets over de bloeddiamanten ? Of over de kindertjes in Zimbabwe die hele dagen op de vuilnisbelt naar botjes moeten graven tbv de suikerindustrie ? Al dat gezeik over goud wordt stilaan best eentonig.

Reactie door Frank Declerck - 5 januari 2011 om 13:03

In feite moet je deze discussies herleiden tot 1 vraag:

Is het deontologisch verantwoord om geld te verdienen met …geld? In alles waar je in investeert, kan je wel iets vinden die niet door de beugel kan. Is het gerechtvaardigd geld te verdienen aan grondstoffen tout court? Je put de aarde uit en laat een verarmde en vervuilde aarde na.
Is het gerechtvaardigd om geld te verdienen aan aandelen, geld die verdiend wordt door de noeste arbeid van de werknemers van dat bedrijf? Behoren de winsten niet aan hen toe?
Is het gerechtvaardigd om uberhaupt geld te hebben, daar waar velen omkomen van de honger op deze (??n en dezelfde) wereld?

Een NEEN op alle vragen zou gerechtvaardigd zijn. Maar we beseffen allemaal dat de wereld zo niet werkt.

Je komt al een heel eind als je jezelf de vraag stelt: Is het mijn schuld wat er allemaal misloopt op de wereld? Ben ik daar verantwoordelijk voor? Een aantal mensen zullen hierop volmondig ja moeten zeggen, maar het gros zal neen kunnen zeggen.
Je kan pater Damiaan, sorry Sint Damiaan achterna, maar hoeveel doen dat?
De wereld is nu ??nmaal wat hij is, en iedereen moet volgens zijn eigen geweten oordelen wat kan en niet kan. Daar hoeven anderen niet in zijn plaats te doen.

Reactie door Jacobse en Van Es - 5 januari 2011 om 13:13

Tien op tien !

Reactie door Jan Zoethout - 5 januari 2011 om 13:21

Frank : h?lemaal mee eens ; ook oliewinning is niet kosher ; hopen dan maar dat Eegc nooit aan boren toekomt ? Komaan h? ; we zijn hier wel op ’n beursforum bezig.

Reactie door J.Hommeles - 5 januari 2011 om 13:53

Frank : goed antwoord ; vooral het allerlaatste zinnetje spreekt me aan.

Reactie door RPA 248 - 5 januari 2011 om 16:35

De markt spreekt ook ! In dalende lijn.

Reactie door J.Hommeles - 5 januari 2011 om 16:37

So what ? Des te beter om wat bij te tanken. De ietwat langere termijn kent maar ??n richting en dat is omhoog.

Reactie door RPA 248 - 5 januari 2011 om 16:39

Blijkbaar zijn er hier in hun gat gebeten …

Reactie door cyberboss - 5 januari 2011 om 17:40

RPA 248,

Moest gij vandaag niet binnen voor onderhoud? Als straks de nieuwe versie RPB uitkomt dan vliegt ge op de schroothoop. Oei, weeral vervuiling!

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags