Crisis? Word EAU-DE-VIE boer!
Door: Frank DeclerckIk ben er uit! Indien de crisis echt zou toeslaan dan word ik Eau-de-vie boer. Dit combineert zoveel voordelen dat ik nog geen beter alternatief ben tegengekomen. We zijn echter lang zo ver nog? niet, want de crisis is voorlopig enkel onderhuids aanwezig. Er wordt nog altijd geconsumeerd alsof het iedere dag de laatste kan zijn, men staat nog altijd uren in de file als je een grootstad zoals Antwerpen moet passeren en er is nog altijd werk in overvloed voor wie 2 handen aan zijn lijf heeft.
Ik ben helemaal geen drinkebroer, integendeel ik weet altijd op tijd te stoppen ;-), maar voor ??n soort alcoholische drank heb ik toch een boontje: ARMAGNAC. Deze minder bekende, sterke drank, gemaakt met dezelfde soort druiven als cognac en eveneens gerijpt op eikenhouten vaten, doch wordt in tegenstelling met cognac slechts ??nmaal gedestilleerd. De armagnac wordt gedronken met een alcoholpercentage van ong. 40?.
Als Vlaming hebben we zelfs een band met dit product. De naam zou afkomstig zijn van Herreman (vlaamse naam). Deze ridder ten tijde van Clovis, had een leen gekregen in de Gascogne van de? Franse koning. Via de latinisering? werd Herreman, eerst Arminius en later Armagnac (lokaal dialect).? Deze brandewijn was al bekend in de Romeinse tijd en daarmee zowat de oudst gekende in Frankrijk.
We hadden het echter over de crisis. Voedsel zal altijd een prioriteit blijven, maar de geschiedenis leert dat in slechte tijden alcoholische dranken product nummer 1 zijn. Dit wetende, gecombineerd met het leven in het zuiden van Frankrijk, ja, die Herreman wist duidelijk wat hij deed!? Heeft u al een idee hoe een mogelijke crisis te overleven? Ik laat alvast de nodige bordjes maken.
Gepubliceerd: 4 november 2010 in Actualiteit, Geschiedenis.
Tags: armagnac, crisis
Reacties
13 reacties.Reactie door Louise - 4 november 2010 om 22:09
De Belg Albert Frere (GBL) heeft toch belangen in wijn en champagnehuizen?
Reactie door Vincent - 4 november 2010 om 22:11
Louise: het aandeel GBL werd in december 2007 net zoals FORTIS genoemd in een lijstje van aanbevolen aandelen voor 2008 in de krant De Tijd. Ik heb dat artikel toen uitgescheurd en heb het hier nog liggen … Fortis was niet het enige bankaandeel dat toen werd aanbevolen.
Reactie door Trikki - 4 november 2010 om 22:14
Welke grondstoffen zijn er nodig om zelf Armangac drank te maken?
Reactie door Frank Declerck - 4 november 2010 om 22:17
GBL heeft een deelneming in Pernod-Ricard, dat zelf ook genoteerd staat. Je hebt ook Remy Cointreau.
Je zal in de toekomst ook aandelen “Herreman” kunnen kopen, maar daarvoor zal het eerst crisis moeten worden 🙂
Reactie door Jef de Beursari - 4 november 2010 om 22:25
Frank,
Gaan uw aandelen dan noteren in EUR, goudgram of misschien terug FRF?
Reactie door Frank Declerck - 4 november 2010 om 22:29
Vincent,
Ik heb vroeger al een aantal artikelen gewijd aan Fr?re. GBL is een melkkoe voor hem. Je moet eens de moeite doen om de volledige structuur van Fr?re’s holdings te analyseren en de manier waarop hij ermee omgaat. Een prachtige leerschool.
Reactie door Frank Declerck - 4 november 2010 om 22:38
Jef,
In hectoliter.
Reactie door Vincent - 4 november 2010 om 22:46
Zou je op de algemene aandeelhoudersvergadering van GBL iets mee naar huis krijgen? Ik weet dat dit bij bijvoorbeeld Duvel Moortgat wel het geval is/was.
Reactie door Frank Declerck - 4 november 2010 om 23:03
Trikki,
Ik denk dat je hem beter koopt dan zelf maakt. Je vertrekt van een licht zurige, bittere witte wijn. Die kan je gewoon in de winkel kopen. Het moeilijke deel is het destilleren (1X) en het rijpen. Voor het rijpen gebruikt men een speciaal soort eik: de zwarte eik uit de Landes. Men laat deze rijping gebeuren in hetzelfde vat om de invloed van het hout te beperken. Het stoken gebeurt met een speciale installatie: de alambic armagnacais. Dit is een volledig koperen vol-continu distillatiekolom. Deze geeft een basisdistillaat van 52-55% alcohol. Hierdoor blijven er meer niet alcoholische stoffen behouden. Juist dit maakt de Armagnac tot een uniek product.
Reactie door Bogorcas - 5 november 2010 om 19:51
M’n moeder maakte vroeger wel ‘ns chocolade taart met een flinke scheut armagnac in. OVERHEERLIJK!
Reactie door Frank Declerck - 5 november 2010 om 21:35
De toepassingen met Armagnac als smaaktoevoeger zijn schier oneindig. Met chocolade taart heb ik het nog niet geprobeerd, maar ik twijfel er niet aan dat ze overheerlijk was.
Reactie door Vincent - 4 november 2010 om 22:07
Kent er hier iemand gepaste aandelen uit deze sector?