Welkom in het forum van Croesus !

Zo rijk als Croesus ? dat was een uitdrukking die de Romeinen in het Oude Rome gebruikten, en heden ten dage nog altijd in omloop is. Maar wie is dat ? In tegenstelling tot Midas, die alles wat hij aanraakte in goud veranderde, heeft hij echt bestaan. Koning Croesus (Grieks: Kroisos ? Nederlands : Cresus) regeerde van 560 tot 546 voor Christus en was de laatste koning van de Lydi?rs, een volk dat aan de kust van Ioni? (West-Turkije) woonde.

Hoe rijk de man was weet niemand, maar zijn rijkdom moet wel fabelachtig geweest zijn. Volgens de overlevering was hij zo rijk als de zee diep is. In de eerste geschreven teksten uit de oudheid wordt hij zelfs de rijkste mens ter wereld genoemd. Hij was echt gek op goud en liet er zich in zijn paleizen mee omringen. Anderzijds was hij ook erg gierig en volgens sommige bronnen letterlijk en figuurlijk verblind door zijn goudschatten ? en at hij van gouden borden en zat hij op een massief zilveren troon. Een deel van zijn immense rijkdom is zelfs voor het nageslacht bewaard gebleven. De schat van Croesus bestaat uit 35.573 voorwerpen, waaronder veel gouden munten, die dateren uit de 7de eeuw v.Chr en afkomstig zijn van de Lydi?rs. Zijn nalatenschap is te bezichtigen in verschillende musea, ondermeer dat van Ankara en het New York Metropolitan Museum.

Onder het bewind van koning Croesus werd in Lydi? het eerste muntgeld van de Westerse beschaving ontwikkeld. In tegenstelling tot het gebruikelijke ‘geld’ in de vorm van klompjes edelmetaal, die bij iedere transactie gewogen moesten worden, kreeg het muntgeld, dat eveneens bestond uit een klompje edelmetaal (Electron), een officieel waarmerk dat garant stond voor zowel het gewicht als het metaalgehalte. Dit nieuwe betaalmiddel had als groot voordeel dat niet bij iedere transactie opnieuw het gewicht en het gehalte moest worden vastgesteld. De eerste munten werden niet alleen aangemaakt door een overheid, maar ook rijke mensen konden hun eigen munten laten slaan en uitgeven. Croesus liet naast munten van Electron ook munten van zuiver goud en zilver slaan.

Kooplieden en reizigers zorgden voor een snelle verspreiding van het gebruik van gewaarmerkte klompjes edelmetaal. De munten werden ronder, platter en regelmatiger van vorm gemaakt om het gebruik ervan te vergemakkelijken en de waarmerken werden met steeds meer vakmanschap en detail gemaakt om vervalsingen te voorkomen. Binnen een halve eeuw na de uitvinding gebruikte men in de gehele antieke Griekse wereld muntgeld.

In het forum zal later dieper ingegaan worden op deze legendarische figuur.

Ik wens jullie allen alvast veel leesplezier, en misschien dankzij het forum ook een onmetelijke rijkdom …

Namens de redactie

Geert Muylaert – 24 april 2010

*** Wie ook een artikel wil plaatsen en/of schrijver in het forum wil worden, gelieve contact op te nemen via : croesus@croesusforum.com

Bekijk ook het artikel “Koning Croesus heet u welkom !” voor meer informatie over dit forum.

Reacties

5 reacties.

Reactie door Vincent - 24 april 2010 om 19:38

Alle tests zien er zeer goed en veelbelovend uit …

Reactie door jacques - 25 april 2010 om 11:50

Ik vind het nu al beter dan v??l andere fora ! Laten we er vooral ook v??l humor in stoppen. De naam is prachtig en de illustraties zijn dat ook .

Reactie door Erik - 25 april 2010 om 20:11

ALs we af en toe collums krijgen (EEGC) waar we kunnen op reageren vind ik dit zeer intressant,zo onderscheid men zich van andere forums,deze doen dit immers niet.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags