De bedrieger bedrogen … – Deel 3

Door: Geert Muylaert

Einde van de tweede wereldoorlog : niet lang daarna wordt de meester vervalser in de boeien geslagen. Hij is in voorarrest in afwachting van zijn proces. Motief van de aanklacht : collaboratie met de Duitse bezetter ! De ondervragers vallen van ongeloof bijna van hun stoel als hij beweert op grote schaal kunstwerken te hebben vervalst. Hij maakt een lijstje van zijn vervalste oeuvre die de kunstwereld op zijn grondvesten zal doen daveren. Het schilderij dat gevonden werd bij Nazi kopstuk Herman G?ring is vals, althans volgens Han van Meegeren ! Maar niemand wil hem geloven. Of moeten we eerder zeggen : niemand durfde hem geloven ?

De “onschuldige gevangene”? komt met een ongewoon voorstel. Geef mij de mogelijkheid om te bewijzen dat ik in staat ben om op bestelling een “valse Vermeer” te maken. Onder streng beveiligde politie escorte mag hij naar zijn atelier gaan om al zijn schildermateriaal te verzamelen welke hij denkt nodig te hebben om een “valse Vermeer” te maken. In de gevangenis krijgt hij extra ruimte om te voltooien wat niemand ooit voor mogelijk had geacht. Na maanden van noeste arbeid was de wereld “een echte Vermeer” rijker !

Het onderwerp van het doek : de 12 jarige Christus in de tempel.

Het resultaat is ronduit verbluffend, en het ultieme bewijs van zijn geniaal meesterschap en onschuld …. De internationale kunstwereld is met verstomming verslagen als wordt bekendgemaakt dat er “valse Vermeers voor echt verklaard” in diverse vooraanstaande musea hangen ! De reputatie van “zelfverklaarde kunstkenners” ligt aan diggelen, en onze meester-vervalser heeft zijn ultieme wraak voor al diegenen welke zijn artistieke kwaliteiten van bedenkelijk allooi vonden !

Beste Croesusvolgelingen, in deel 4 (slot) gaan wij de artistieke erfenis van de vervalser eens nader bekijken. En wat is de dag van vandaag zijn plaats op de internationale kunstmarkt ?

Gepubliceerd: 12 mei 2010 in Kunst & Antiek.

Reacties

11 reacties.

Reactie door j. hommeles - 12 mei 2010 om 17:19

Han van Meegeren heeft echt wel bewezen geniaal te zijn. Ik vraag me af hoeveel je momenteel voor ’n van Meegeren moet betalen. ( Dat zal waarschijnlijk ook niet weinig zijn ).

Reactie door Cyriel Dentich - 12 mei 2010 om 17:21

J. Hommeles
Bedoel je dan voor een echte Van Meegeren of een valse Van Meegeren ?

Reactie door j. hommeles - 12 mei 2010 om 17:24

Nondedju : het blijft natuurlijk ’n echte van Meegeren ; g??n valse Vermeer maar daar zou ik ook best de prijs van willen weten 😉

Reactie door Cyriel Dentich - 12 mei 2010 om 17:26

De man moet toch ook origineel werk gemaakt hebben ? Misschien bestaan er daar dan ook valse exemplaren van ?

Reactie door j. hommeles - 12 mei 2010 om 17:28

Tja ik weet echt niet of hij ook authentiek werk heeft geschilderd. Eigenlijk heeft ie all??n bekendheid verworven als vervalser.

Reactie door Geert Muylaert - 12 mei 2010 om 17:30

In deel 4 (slot) het antwoord op uw vraag !

Reactie door frank declerck - 12 mei 2010 om 19:21

Dat de man een vervalser is, kan je weinig stichtend noemen en daarom ook weinig respect voor tonen. Langs de andere kant is het verdomd moeilijk om oude meesters te vervalsen. In de tijd van Rubens en co was schilderen geen hobby maar een beroep waarbij de fotografische stijl echt aangeleerd werd. Met de opkomst van de fotografie verloren deze technieken veel van hun waarde en ging er veel “know-how” verloren. Om dan de meeste kunstkenners om de tuin te kunnen leiden, moet hij toch over een uitzonderlijke gave beschikt hebben.

Reactie door Geert Muylaert - 12 mei 2010 om 20:01

Frank,
Ik ben al tweemaal werk van Han Van Meegeren tegengekomen bij openbare veilingen. In het 4de en laatste artikel meer hierover. Dus, even geduld … kwestie van de spanning wat op te bouwen !

Reactie door j. hommeles - 17 mei 2010 om 12:05

In het museum Boijmans Van Beuningen zijn tien vervalsingen samengebracht, met foto’s en requisieten uit Van Meegeren’s atelier en ’n video. Na de pracht van de echte Vermeers in den Haag is de ontgoocheling groot. De schilderijen van Van Meegeren, die tussen twee haakjes ook Frans Hals, Pieter De Hoogh en Gerard Ter Borch vervalste zijn zo stuntelig en kleurloos, dat het voor de huidige toeschouwer onbegrijpelijk is dat ooit iemand deze Van Meegerens voor authentieke werken heeft kunnen houden !

Reactie door Geert Muylaert - 17 mei 2010 om 16:52

In deel 4 (slot) gaan wij een eindoordeel vellen over Han Van Meegeren !

Reactie door webmaster - 1 mei 2014 om 22:21

Han van Meegeren maakte veel eigen werk, er zijn bijna 700 werken van bekend. Vele van hoge kwaliteit. Hij werd zelf ook weer vervalst, o.a. door zijn eigen zoon. Die vervalsingen zijn meestal van lage kwaliteit en hebben, omdat men ze als ‘echt’ zag, zijn naam als kunstenaar aangetast. Zie voor informatie mijn website: http://www.meegeren.net

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags