De bedrieger bedrogen … (slot).
Door: Geert Muylaert De meester vervalser (op de foto tijdens zijn proces) werd na de oorlog veroordeeld tot 1 jaar effectieve gevangenisstraf. Hij zou nadien niet lang meer van zijn vrijheid kunnen genieten want hij stierf in 1947. Maar hoe zit het met de artistieke erfenis ?
De ganse inboedel van Han Van Meegeren wordt openbaar geveild, en er is een enorme belangstelling voor zijn schilderijen en antiek.? De zaal is v??l te klein voor de duizenden belangstellenden. Een deel van de massa is zelfs zoals haringen in een ton samengepakt in een aanpalende overdekte tuin.
Helaas voor de nabestaanden wordt deze belangstelling niet vertaald in hoge prijzen. Zelfs het pronkstuk van veiling,? het doek dat Van Meegeren op last van de justitie heeft geschilderd om daarmee te bewijzen dat hij echt bekwaam is om? oude meesters op verbluffende wijze te imiteren. Het doek “de 12 jarige Jezus in de tempel, omringd door schriftgeleerden” kan ook de kandidaat-kopers niet verleiden tot waanzinnige prijzen. Ondertussen zijn er buiten op straat ook manifestanten (schilders) die luid protesteren omdat zijn vervalsingen meer aandacht in de pers krijgen dan hun origineel werk !
Hieronder eigen en gesigneerde werken.
Het Offer van Abraham

Jongen met Poes

Gnoes in de Sneeuw

En hoe is zijn marktwaarde vandaag ? Valt moeilijk te zeggen omdat ik nog maar tweemaal werk van hem ben tegengekomen op een openbare veiling. Dit was in het veilinghuis www.oude-galerij.com te Aalst. Niettegenstaande het kwaliteitsvolle doeken waren, werd dit toch niet gewaardeerd. De werken werden op 2 verschillende veilingen afgehamerd voor minder dan 2.500 Euro.
Beste Croesusvolgelingen, met de huidige technologie had Han Van Meegeren geen schijn van kans gehad om de kunstkenners om de tuin te leiden. En toch hadden ze hem pakweg dik 70 jaar geleden ook kunnen ontmaskeren, want hij had iets simpel over het hoofd gezien. Wat ? Dat zal later aan bod komen in het forum.
Hieronder eigen werken zonder signatuur? : Citer spelende vrouw.
Christus en de overspelige vrouw.
Mousegang.
Gepubliceerd: 20 mei 2010 in Kunst & Antiek.
Reacties
6 reacties.Reactie door Ali Bin Tralie - 20 mei 2010 om 14:25
Miljaaaar werkten ze toen ook al met alcoholtesten ?
Reactie door Cyriel Dentich - 20 mei 2010 om 19:30
De man was blijkbaar toch wel getalenteerd. Zou het mogelijk zijn dat Salvador Dali zich heeft laten inspireren door Han Van Meegeren ? In zijn “gedrochten” herken ik alleszins toch een bepaalde stijlrichting ! Graag verduidelijking a.u.b.
Reactie door frank declerck - 20 mei 2010 om 20:29
Als de vervalsingen niet te onderscheiden zijn van de echte, wat is het probleem? Als er al technieken bij te pas moeten komen om de vervalsing te zien, dan toont dit toch wel de waarde van de vervalsing. Ofwel zijn de originele overgewaardeerd, ofwel de vervalsing ondergewaardeerd. Dit is echt “des mensens” niet de kunst telt, maar wat er rond hangt, telt. Zo zijn schreeuwlelijke doeken van Van Gogh zogezegd in prijs 1000X meer waard dan schilderijen die fantastisch zijn, maar door een minder bekende schilder gemaakt. Of hoe niet alleen de beurs uit zeepbellen bestaat, maar eigenlijk alle facetten in het menselijk gebeuren.
Reactie door Bruce - 21 mei 2010 om 20:43
Han van Meegeren maakte vooral in het begin grove fouten: hij gebruikte n.l. 20ste-eeuwse pigmenten en hij mengde lijm door z’n verf, zodat die sneller uithardde en de zogeheten alcoholtest zou doorstaan: olieverf die jonger dan vijftig jaar is lost op in alcohol en zo werden toen vervalsingen ontmaskerd. Olieverf met lijm erin lost dan weer op in water en zo viel hij toch door de mand.
Reactie door bruce - 22 mei 2010 om 12:42
Die gedrochten doen mij v??l eerder aan Jeroen Bosch denken.
Reactie door j. hommeles - 20 mei 2010 om 09:56
Han van Meegeren maakte vooral in het begin grove fouten: hij gebruikte n.l. 20ste-eeuwse pigmenten en hij mengde lijm door z’n verf, zodat die sneller uithardde en de zogeheten alcoholtest zou doorstaan: olieverf die jonger dan vijftig jaar is lost op in alcohol en zo werden toen vervalsingen ontmaskerd. Olieverf met lijm erin lost dan weer op in water en zo viel hij toch door de mand.