De Belgische inflatie: een “leading indicator”?

Door: Vincent

Beste Croesuslezers,

Vandaag werden de Belgische inflatiecijfers voor de maand oktober bekend gemaakt. De inflatie is gestegen tot 3,01%, een niveau dat we sinds november 2008 (volle financi?le crisis) niet meer gezien hebben …

Economen spreken over een “piek”, maar zelf verwacht ik dat de inflatie de komende jaren in stijgende lijn zal verlopen.

Zo is het vanwege de enorm lage rente zeer aannemelijk dat (institutionele) beleggers hun toevlucht zullen zoeken in grondstoffen (olie, graan, metalen, …). Hierdoor zullen deze in prijs stijgen en aangezien grondstoffen noodzakelijk zijn voor de productie van goederen, zullen wij deze prijsstijging na verloop van tijd ook voelen in onze “portemonnee”.

De vele miljarden euro’s die in Belgi? en Nederland op (extreem) laagrentende spaarrekeningen geparkeerd staan zullen volgens mij de komende jaren dus aanzienlijk aan koopkracht moeten inleveren …

Beste Croesuslezers: blijven jullie desalnietemin toch zweren bij het goede (?) oude “spaarboekje”? Of mag het voor jullie iets exotischer zijn?

Gepubliceerd: 28 oktober 2010 in Actualiteit.
Tags:

Reacties

46 reacties.

Reactie door Louise - 28 oktober 2010 om 19:26

Tjah, GOUD zeker????

Reactie door Vincent - 28 oktober 2010 om 19:27

Maar goud kan je wel niet eten … Ik zou bij “grondstoffen” dan ook wat verder denken dan enkel de edelmetalen.

Reactie door Fr. Vrancke - 28 oktober 2010 om 19:29

Denken jullie dat de ‘spilindex’ kan blijven voortbestaan?

Reactie door Vincent - 28 oktober 2010 om 19:31

In 2008 (toen de inflatie op een bepaald moment m??r dan 5% was hier in Belgi?), had Jean-Claude Trichet alvast zware kritiek op het systeem van de “spilindex”.

Reactie door Louise - 28 oktober 2010 om 19:32

Voor de niet Belgen http://nl.wikipedia.org/wiki/Index_der_consumptieprijzen_in_Belgi%C3%AB ๐Ÿ˜‰

Reactie door Cyriel Dentich - 28 oktober 2010 om 19:58

Grondstoffen altijd duurder ? Wat dan gedacht over olie ? Nog niet zovele jaren geleden was 1 barrel genoteerd aan 140 USD, om nadien te zakken naar amper 50 USD. Nochtans, neem alle olie op aarde weg en er is onmiddellijk g??n economie meer.

Enkel de grondstof GOUD zal alleen maar duurder worden … Nochtans, behalve een paar malloten uitgezonderd, kan iedereen perfect leven zonder goud. En ook de economie zal verder blijven draaien !

Reactie door Vincent - 28 oktober 2010 om 20:00

Olie heeft zelfs een tijd onder de $50 gestaan! Maar gaat dat zo blijven???

Reactie door debby - 28 oktober 2010 om 20:16

Misschien wordt dit wel de toekomst! We zullen dan wel onze huidige ‘ waardebepaling’ over alles moeten herzien.

http://www.thevenusproject.com/

Reactie door Vincent - 28 oktober 2010 om 21:12

Debby: als ik mij goed herinner is dat ook aan bod gekomen in de film “Zeitgeist” … Dit alles doet mij wel wat teveel aan communisme denken om geloofwaardig te zijn …

Reactie door Luc lcdnlf - 28 oktober 2010 om 21:20

Volgens mij hoeft het niet moeilijk te raden zijn.

Er wordt geld bijgetoverd dat het een lieve lust is, maar de economische activiteit stijgt niet in gelijke mate. Gevolg is dat alles duurder MOET worden op ??n of andere manier.

Maar dat duurder worden kan even goed verlopen zoals het in een goed huwelijk past, met veel ups en downs, als dat het schijnbaar gestaag om hoog gaat.

Dus is het uitkijken welke grondstof goedkoop staat en goesting heeft om te stijgen op het ogenblik dat je wenst aan te kopen. Is dat katoen, dan koop je katoen en is dat goud, wel dan koop je simpelweg goud.

Hier kan je heel wat turbo’s op grondstoffen vinden: http://markets.rbs.be/NL/Showpage.aspx?pageID=359

Hier vind je veel historische data waarmee je je favoriete grafieken kan maken (Engelse benamingen gebruiken):

http://www.euroinvestor.nl/Stock/ShowHistorical.aspx?StockId=458645

Reactie door Vincent - 28 oktober 2010 om 21:32

Als dat realiteit wordt, zal er geen beurs meer zijn ! Waar moeten wij ons dan mee bezig houden … ?

Reactie door debby - 28 oktober 2010 om 22:03

Vincent, het futuristisch denkvermogen van de mens zal een antwoord bieden aan noodzakelijke veranderingen die de mensheid te wachten staat. Ik denk niet dat het iets met communisme te maken heeft alleen zal er een ander soort mens voor nodig zijn. Dit lijkt mij niet onmogelijk gezien de ontwikkelingen op diverse terreinen. Heeft u er al eens bij stilgestaan hoe de digitalisering van de wereld zoals die nu in volle ontwikkeling is ons leven ‘onder controle’ kan krijgen. En heeft iedereen de mond niet vol over het huidig muntsysteem dat ten dode is opgeschreven ? Uiteraard zullen deze wijzigingen niet voor morgen zijn en zeker niet zonder slag of stoot tot stand komen. En ja , die beurs zoals wij ze nu kennen zal voorbijgestreefd zijn maar misschien komt daar wel een ander speeltje voor in de plaats ๐Ÿ˜‰

Reactie door Deborah - 29 oktober 2010 om 08:34

En aan ’t einde van de rit zullen we zien welke “malloten” (sic) het meeste hebben verdiend. Zij die beleggen in goud of in Eegc.

Reactie door Deborah - 29 oktober 2010 om 08:36

Debby : voor mij is het ’n zekerheid dat we terug gaan naar de goud standaard. Dat kan nog even duren maar staat m.i. als ’n paal boven water.

Reactie door debby - 29 oktober 2010 om 09:22

Het lijkt mij dat de prijzen van grondstoffen die de economie doen draaien meer in verhouding staan tot daadwerkelijke behoefte. Men kan deze prijzen wat sturen door o.a opslag maar de productie is wat ze is. Met een groeiende wereldbevolking waarvan een groot deel meer middelen krijgt kan het niet anders dan dat dit stijgende prijzen worden.
De prijs van goud echter wordt gestuurd door ‘het gevoel ‘ van waarde en veiligheid. Stemmingmakerij kan hier dus een grote rol in spelen. De grote onzekerheid die er momenteel heerst biedt daardoor kansen tot verdienen. Of goud terug de standaard wordt ; ik stel mij de vraag :wie zijn nu de effectieve bezitters van dat goud ? Moeten overheden dan al het goud opeisen ? Hoe liggen de verhoudingen dan op wereldvlak ? Het lijkt mij dat het in ieder geval niet simpel gaat worden.

Reactie door Deborah - 29 oktober 2010 om 09:35

Het huidige muntsysteem werkt niet meer. Voltaire zei het lang geleden al : alle gedrukte fiat geld zal uiteindelijk worden herleid tot de intrinsieke waarde id est zero. De goudstandaard heeft altijd goed gewerkt en het terug invoeren is m.i. het enigste alternatief. Makkelijk zijn zulke zaken nooit maar de mensheid is vindingrijk genoeg.

Reactie door debby - 29 oktober 2010 om 09:43

Het verloop van de geschiedenis: eerst ruilhandel met goederen , dan goud, dan gedrukt geld, dan digitaal geld , dan …. misschien terug naar het begin ๐Ÿ˜‰

Reactie door Deborah - 29 oktober 2010 om 09:51

Goed mogelijk ; in de binnenlanden van Papoea Nieuw Guinea wordt nog altijd aan ruilhandel gedaan ; die mensen zijn prima gevoed en leven v??l gelukkiger dan de gemiddelde Westerling. Feit is dat er dringend iets gedaan moet worden aan het muntsysteem want het zal niet erg lang meer duren voordat alles in elkaar klapt. Nogmaals, de meest voor de hand liggende oplossing is m.i. terug naar de goudstandaard.

Reactie door debby - 29 oktober 2010 om 10:02

Als het muntsysteem in elkaar klapt verwacht ik eerst GROTE CHAOS en daarna zal de mens klaar zijn om te leven zonder geld en ‘onder controle’.

Reactie door Deborah - 29 oktober 2010 om 10:07

V??l beter zou zijn dat men er nu al serieus aan zou gaan werken maar, inderdaad, men dempt meestal de put pas als het kalf al verzopen is.

Reactie door debby - 29 oktober 2010 om 10:34

Men zegt dat de geschiedenis zich steeds herhaalt maar dat is maar ten dele waar. Iedere periode in de geschiedenis werd toch in ‘een ander kleurtje’ geschreven en stond voor een stuk vooruitgang voor de mensheid. Dat moet ons optimistisch houden.

Reactie door Deborah - 29 oktober 2010 om 10:47

Akkoord maar de afschaffing van de goudstandaard door Nixon is g??n goede zet gebleken. Vwb huizen kopen om zich te wapenen tegen inflatie : ik ben daar niet zo voor want dat staat allemaal netjes in de boeken van de notaris resp. de fiscus. Als ik wat gouden munten koop of beleg in zilver is dat niet het geval. Maar ieder z’n meug. En ja, optimisme en zeker ook humor moeten we hoog in het vaandel blijven dragen.

Reactie door frank - 29 oktober 2010 om 11:14

Debby,

Het klopt wat u zegt. De geschiedenis herhaalt zich maar de omstandigheden veranderen constant waardoor het inderdaad anders lijkt. Veel heeft te maken met generaties. U leert van uw ouders en eventueel grootouders maar de generatie daarvoor kent men niet meer. Hierdoor ontstaan volgens mij ook de Kondratieff cycli van 50-60 jaar. Dit komt overeen met 2 generaties. Daar mensen langer leven zou het mij ook niet vewonderen dat ook die cycli langer worden.

Reactie door Vincent - 29 oktober 2010 om 16:34

Frank,
WD Gann heeft in zijn carri?re verschillende cycli bestudeerd. Enkele maanden geleden heb ik ergens gelezen dat er inderdaad een recht evenredig verband blijkt te zijn tussen de gemiddelde levensverwachting en de duur van een bepaalde economische cyclus.

Reactie door Jef de Beursari - 29 oktober 2010 om 17:24

http://stopbanque.blogspot.com/

Als er veel mensen hier gehoor aan geven, stort begin december het ganse systeem in …

Voor degenen die geen Frans spreken: bovenstaande website roept op om op 7 december al uw geld van de bank te halen …

Reactie door Theofiel Lippens - 29 oktober 2010 om 17:36

Misschien ’n grapje van ’n olijke jongen (of meisje) ? In ieder geval ik ben uitstekend beschermd en drink hier v.a. echt g??n borreltje minder om. ๐Ÿ˜‰

Reactie door Vincent - 29 oktober 2010 om 17:50

Ik zou daar ook niet teveel van wakker liggen … Dergelijke acties zijn er nog al geweest. Enkele jaren terug riep men op een dag in een consumentenprogramma op Radio 1 zelfs op om je geld weg te halen bij grootbanken en te plaatsen bij kleinere banken. Wanneer dat precies was weet ik niet meer, maar het was wel v??r de “Kaupthing”/”IceSave” affaire …

Reactie door Annelies Sluts - 29 oktober 2010 om 17:51

Stel je voor ; ’n run op DEXIA ! ๐Ÿ˜‰

Reactie door Vincent - 29 oktober 2010 om 18:01

Luc: interessante link ! Coffee zit duidelijk in een lange termijn uptrend en bereikte z??r recent nog een all time high. In tegenstelling tot olie is er geen blijvende prijsdaling geweest.

Waarschijnlijk beginnen de vele miljarden Aziaten ook de geneugten van “??n kopje koffie” te ontdekken: http://www.croesusforum.com/eerst-een-tas-koffie-en-dan-beleggen/

Reactie door Luc lcdnlf - 30 oktober 2010 om 11:41

Ik heb de link niet enkel gegeven voor koffie of coffee, maar ik haal daar ook de cijfers voor suiker, ma?s, natural gas en koper. Je moet even de zoekfunctie gebruiken.

Vincent, wanneer geef je opnieuw een stukje vrij van de croesusbascule? Mijn systeem heb ik hier volledig vrijgegeven. Naar mijn aanvoelen zouden de beiden wel eens elkaar wonderwel kunnen aanvullen. Om dat te onderzoeken moet ik, jammer genoeg voor jou(w ego), weten hoe het jouwe werkt.

Reactie door Vincent - 30 oktober 2010 om 14:48

Luc,
Ben jij dan al zodanig overtuigd van de goede werking van de Croesusbascule? Mij lijkt het beter om eerst nog tot eind dit jaar regelmatig signalen te geven. Daarna zullen we de resultaten eens evalueren en eventueel verdere tipjes van de sluier oplichten…

Reactie door Vincent - 30 oktober 2010 om 14:52

Voor wat betreft “Niet tevreden ? Geld kwijt !” spreken we op moment van schrijven over 22 trades in de periode eind april 2010 tot vandaag. Huidig nettoresultaat: 82,42%.
22 trades is niet ONrepresentatief, maar tegen eind dit jaar zal de data nog een stuk representatiever zijn.

Reactie door Louise - 30 oktober 2010 om 14:54

Als je dmv “vogelpik” turbo’s koopt/verkoopt zal het netto resultaat steeds negatiever worden door de spread en de kosten.

Reactie door Vincent - 30 oktober 2010 om 14:57

Klopt, maar dat zal niet in ??n rechte lijn verlopen. Bij “vogelpik” kan je na enkele transacties perfect op winst staan. Na enkele honderden transacties wordt dat v??l moeilijker. Vandaar dat de resultaten van mijn tradingsignalen na elke trade iets representatiever worden.

Reactie door debby - 30 oktober 2010 om 20:08

http://925.nl/archief/2010/10/29/haal-7-december-al-uw-geld-van-de-bank

Jef, het nieuws gaat inderdaad snel via het internet. Als naast de sympathisanten van de actie de mensen die in paniek raken hun geld gaan opvragen zou deze oproep wel eens een heel vervelend staartje kunnen krijgen.

Reactie door Jef de Beursari - 30 oktober 2010 om 20:11

Debby: er staat een interessante reactie onder dat artikel:

Uit wiens koker komt dit onzalige gedachtengoed? Links voormalig werkschuw tuig dat nu als beroepswerkloze profiteert van een uitkering die door hard werkende hoog opgeleide mensen wordt betaald?

Reactie door Vincent - 30 oktober 2010 om 20:15

Misschien zorgt dit nieuwsbericht wel voor een hervatting van de hausse in de goudprijs …

Reactie door debby - 30 oktober 2010 om 20:42

Jef, diegene die het hardst roepen hebben vaak het minste reden daartoe maar de vraag is hoe groot is die groep in Frankrijk en welke impact kunnen ze met de huidige communicatiemiddelen bewerkstelligen.
Met een puinhoop is inderdaad niemand gebaat.

Reactie door Vincent - 7 november 2010 om 17:48

Interessant artikel over de mogelijke “bankrun” op 7 december:
http://goldonomic.be/index.php?option=com_content&view=article&id=181:algemene-bank-run-op-7-december-&catid=95:bankaandelen

Reactie door Vincent - 24 november 2010 om 17:56

De ochtend had men het op de radio (Radio 1) ook over deze oproep tot een bankrun op 7 december …

Het initiatief wint dus duidelijk aan bekendheid !

Reactie door J.Hommeles - 24 november 2010 om 18:14

Die bankrun gaat uit van Eric Cantona, ’n goede voetballer en nog betere karateschopper. Ik denk niet dat het zo’n vaart gaat lopen maar v??l banken zitten toch met de poepers.

Reactie door Louise - 24 november 2010 om 18:25

Daar hebben ze geen reden toe. De ECB zal net zoals de FED voldoende liquiditeiten in het systeem injecteren moest het zo ver komen..

Reactie door Vincent - 24 november 2010 om 18:26

Dan hebben we naast helicopter Ben ook helicopter Jean-Claude …

Reactie door J.Hommeles - 24 november 2010 om 18:34

Tja, samen met Eric Cantona Jean Claude Van Damme, the muscles of Brussels. Als toetje Jean Claude Trichet ; kan ’n leuke party worden ๐Ÿ˜‰

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags