De erfenis van Nonkel Achille.

Door: Geert Muylaert

Erfenissen zijn in v??l families de oorzaak van hoogoplopende ruzies. Zo verging het ook met de erfenis van Nonkel Achille. Zelfs nu nog, m??r dan 40 jaar na zijn overlijden zijn er op familiebijeenkomsten nog verhitte discussies. En wanneer komen families samen ? Inderdaad, bij begrafenissen ! Het sluitstuk is bijna altijd de koffietafel ? en telkens gaat het over wijlen Nonkel Achille met serpent Tante Germaine in de rol van haar leven !

Via via ben ik in het bezit gekomen van het archief van Nonkel Achille. De inhoud zit in kartonnen dozen en dit zou vast niet misstaan in een volksmuseum. Deze dozen bevatten foto?s, militaire ere-diplomas 1914-1918, het recept voor zijn trippen van 1 meter lang en 1 kilo dik (waarover later meer), schetsen van uitvindingen, uiterst merkwaardige berichten uit oude kranten ? en een z??r interessant stripboekje.

Dit boekje heb ik meermaals gelezen zonder te beseffen dat de waarde hiervan het gewicht in goud x 10, x 50 of zelfs x 100 of m??r waard is ! In het jaar 1992 viel ik bijna om van verbazing toen ik een identiek boekje tijdens een kijkdag op een veiling in de vitrine zag liggen. En dan vooral toen ik destijds de schattingsprijs zag : 100.000 BEF. Een paar dagen later ging dit boekje onder de hamer en werd afgeklopt op 165.000 BEF (+ veilingkosten). Uiteraard is dit boekje toen verhuisd van het kartonnen archief naar een uiterst veilige opslagplaats !

Maar wat is er nu zo speciaal aan dat boekje ? De figuur Doris Dobbel was een Belgische stripreeks, getekend en geschreven door Marc Sleen. Het was een gagstrip die van 8 april 1950 tot 4 februari 1967? in het blad ?De Middenstand? liep. Dit was het toenmalige tijdschrift van UNIZO. De gags draaiden rond Doris Dobbel, een dikke, sigaren rokende man. Doris was een beenhouwer die op allerlei manieren een welgesteld middenstander probeerde te worden. Zijn jonge, maar ijdele echtgenote zeurt voortdurend om geld. Daarbij krijgt Doris het vaak aan de stok met zijn buurman, Jan Janssen, die ??k een slagerszaak uitbaat, vlak naast de zijne. (Janssen is een karikatuur van journalist Jan De Spot een persoonlijke vriend van Sleen die wel vaker een cameo had in zijn strips.)

In 1952 verscheen er een vierkant Dobbel-stripje. Het album was bedoeld als te winnen prijs bij een wedstrijd in het weekblad. Tot op heden is het niet geweten hoeveel exemplaren hiervan zijn gedrukt. Vermoedelijk waren er het slechts 100 !Tot op heden zijn er 8 exemplaren opgedoken. Drie zonder kaft, vijf m?t kaft ! Als beenhouwer heeft Nonkel Achille destijds uiteraard aan deze prijskamp deelgenomen en gewonnen !

De primeur voor het Croesusforum is dat het boekje van Nonkel Achille het 9de bekende exemplaar is (met gesigneerde boodschap van Marc Sleen), en waarvan ik de gelukkige bezitter ben. Ondertussen is er al een boekje van eigenaar veranderd voor de ronde prijs van 10.000 Euro !

Beste Croesusvolgelingen, de waarde van dit boekje wordt thans geschat op 25.000 Euro voor een exemplaar in goede staat. Naar mijn bescheiden mening is dit een belachelijk laag bedrag. Ik ben dan ook niet van plan om dit boekje bij leven en welzijn te verkopen aangezien het een collectors item is en alleen maar in waarde gigantisch kan en zal stijgen. Dat noemt men dan ?schatten op zolder? ! De inhoud van oude kartonnen dozen van wijlen ?Nonkel Achille?. Mijnen besten Nonkel, wat is het spijtig dat ik jou niet veel langer heb gekend. Je mocht nooit geluisterd hebben naar ?den doktoor? om u te laten opereren aan de prostaat. Deze was telkens razend toen hij op de schouw uw poeders ?De Wit? zag staan en ze soms in de stoof smeet ! Een paar dagen na de operatie overleed Nonkel Achille ? VERDOEMME TOCH !

(de foto is niet het boekje van Nonkel Achille. Op de kaft staat de gesigneerde boodschap welke Tante Germaine nooit zal lezen. Dus hiervan g??n copie op het forum)

Gepubliceerd: 3 oktober 2010 in Nonkel Achille Opus 13.

Reacties

5 reacties.

Reactie door Vincent - 3 oktober 2010 om 12:02

Wat waren die poeders ?De Wit? ? Alternatieve geneeskunde ?

Reactie door Jef de Beursari - 3 oktober 2010 om 12:14

En die schetsen van uitvindingen, wat was dat voor iets? Een nieuw model van machine om pensen (trippen) te maken?

Reactie door Geert Muylaert - 3 oktober 2010 om 16:33

Die poeders werden destijds gekocht bij drogisten en waren pijnstillers (op basis van verboden middelen ?). Dokters waren in het algemeen ferme tegenstanders van deze poeders. Waarom weet ik ook niet.

Reactie door Cyriel Dentich - 3 oktober 2010 om 22:07

En een dikke panch en een snee van’t v?rken ….

Reactie door Geert Muylaert - 3 oktober 2010 om 22:17

De uitvindingen van Nonkel Achille komen later ook aan bod !

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags