De geheimen van beursgoeroes

Door: Frank Declerck

Er bestaan heus wel echte beursgoeroes, mensen die aan de hand van bewijzen en berekeningen min of meer juiste voorspellingen kunnen maken. Je zal echter merken dat deze mensen niet zullen zeggen: In 2011 gaat het gebeuren of binnen drie maanden crasht de beurs. Deze mensen zijn verstandiger dan dat. Het is al zo moeilijk om de economie te voorspellen laat staan de beurs.

De meerderheid van de goeroes menen dat ze wel exacte data moeten afgeven en vallen daardoor door de mand. Ieder jaar is er wel zo’n beursgoeroe die van zijn voetstuk valt.

Ten slotte heb je nog een laatste categorie: de charlatans. Deze zijn de moeilijkste om te ontmaskeren omdat ze bewust alle knepen van de “foor” in hun achterzak zitten hebben. Hun truc bestaat erin om altijd gelijk te hebben. Waar de eerlijke goeroe door de mand valt kunnen zij zich probleemloos staande houden. Hier volgen enkele van hun trucs.

1. Uitspraken doen die altijd waar zijn

Dit is veel eenvoudiger dan wat je op het eerst zou denken. Ik kan hier voor de vuist weg een uitspraak formuleren die niet kan tegen gesproken worden. Voorbeeld een voorspelling voor 2011:

In normale omstandigheden zal de beurs stijgen, tenzij er een grote bank/land failliet gaat of andere onvoorziene omstandigheden.

Wanneer is deze uitspraak waar?

a. Als de beurs stijgt: Altijd waar. (noteer dat de kans dat de beurzen stijgen gemiddeld 75% is, je neemt dus weinig risico, en zelfs valt er een bank om, de uitspraak blijft staan)

b. Als de beurs daalt: Altijd waar.

Bij dit laatste ben ik volledig gedekt.? Op dit ogenblik is de grootste kans wat een beursdaling kan veroorzaken een faling van een bank of een land. Dat is dus voorzien. Maar breekt er een wereldoorlog uit of een nieuw soort nine eleven waardoor de beurs in elkaar stort, heb ik weer gelijk. Want zeg nu zelf: zijn dat nog normale omstandigheden of was zoiets te voorzien? (andere onvoorziene omstandigheden).

2. Gokken op iets die sowieso eens zal uitkomen. Voorbeeld:

Er komt opnieuw een grote crash aan in de volgende jaren.

Ja, als je dit lang genoeg volhoudt, zal er ooit wel een crash komen. Dit heeft het verleden al wel dikwijls genoeg duidelijk gemaakt. Hij zal niet de fout maken of dit nu in 2011 of 2018 zal gebeuren.

3. Koud en warm blazen. Voorbeeld:

Dat specifiek aandeel heeft de potentie om een klapper te worden, maar dan moeten de marktomstandigheden op alle gebied meezitten.

Met andere woorden: als het geen klapper wordt, zal daar gemakkelijk een reden voor gevonden worden.

4. Het vaag houden. Voorbeeld:

In de BEL20 zitten aandelen dit het heel goed zullen doen.

Inderdaad wie Bekaert in 2010 in portefeuille had,? heeft een rendement van 140% gemaakt. Wie bankaandelen had…? .

U ziet dat het heus niet zo moeilijk is om beursgoeroe te worden. Ga in de leer bij andere zelfverklaarde goeroes en u bent gelanceerd.

Disclaimer: Iedere gelijkenis met bestaande personen berusten op louter toeval.

Gepubliceerd: 5 januari 2011 in Aandelen, Beurs, Fraude & Bedrog.
Tags: ,

Reacties

11 reacties.

Reactie door RPA 248 - 5 januari 2011 om 20:02

En op hetzelfde stramien heb je dan ook de gepubliceerde winstcijfers van beursblaadjes … Maar ook is hier al te vaak van toepassing : NIETS IS WAT HET LIJKT …

Reactie door Vincent - 5 januari 2011 om 21:42

Zo ken ik ook nog wel een “truc van de foor” … :

Je start onder verschillende namen twee betalende beleggersnieuwsbrieven op waarin concrete tips gegeven worden. Laat ons spreken van nieuwsbrief A en B.

Als lanceringsactie geef je een “monsterkorting” op beide nieuwsbrieven (of eventueel zelfs gratis abonnementen).

In nieuwsbrief A geef je vervolgens exact de tegenovergestelde tips dan in nieuwsbrief B. Als je in nieuwsbrief A een turbo long op KPN koopt, koop je in nieuwsbrief B een turbo short.

Na verloop van tijd zal een van de twee nieuwsbrieven per saldo winst gemaakt hebben, en de andere verlies.

De lezers van de verlieslatende nieuwsbrief zullen hun abonnement waarschijnlijk niet verlengen, maar die van de winstgevende nieuwsbrief wel !

Zo kan een charlaten dan geld verdienen zonder nog maar te moeten denken aan wat de markten waarschijnlijk zullen doen …

Reactie door Mr. J. Charles La Tan - 5 januari 2011 om 21:46

Ja jong, verklap mijn snood plannetje maar ! Ik was bovenstaande van plan, maar ipv nieuwsbrief A en B zou ik donderdagtrader en vrijdagtrader als naam gekozen hebben …

Reactie door Meneer de schoolmeester - 5 januari 2011 om 21:47

Ik wacht nog steeds op woensdagnamiddagtrader …

Reactie door Vincent - 5 januari 2011 om 22:01

Op de door mij beschreven truc van de foor zijn vele varianten te bedenken. Je kan ook 19683
mensen vertellen dat je met 100% accuraatheid kan voorspellen of een aandeel op een bepaalde dag zal stijgen, dalen of onveranderd sluiten.

Vervolgens vertel je aan 1/3 van de mensen dat het aandeel zal stijgen, aan 1/3 dat het aandeel zal dalen en aan de rest dat het aandeel overanderd zal sluiten.

Bij 1/3 (6561) zal je “voorspelling” uitkomen. Deze groep splits je dan vervolgens opnieuw op in drie en je blijft dit herhalen tot er slechts 1 persoon overblijft bij wie de voorspelling klopt. Dit zal het geval zijn na 10 rondes.

Na 10 successieve correcte voorspellingen zal deze persoon dan zeker interesse hebben om een duur abonnement te nemen …

Reactie door Andr? Robert - 5 januari 2011 om 22:02

Nostradamus was ook zo een typ. Zijn voorspellingen waren zodanig vaag dat je er alles kon mee verklaren. Meestal werkte het dan nog omgekeerd. Iets dat reeds gebeurd was, proberen ze dan te verklaren via die vage voorspellingen van Nostradamus. Ja, zo kan ik het ook:

Als de leeuwen er de stekker uittrekken
dan kunnen stante pede de walen vertrekken
De haan zal voor de laatste keer kraaien
Op het eind als men het gras zal maaien

Reactie door Louise - 5 januari 2011 om 22:07

Dat doet mij denken aan Bijbelteksten! Daarin zouden ook voorspellingen zitten.

Reactie door Vincent - 5 januari 2011 om 22:12

In hoeverre zouden moderne bijbelvertalingen eigenlijk nog overeenkomen met de originele teksten ? Doorheen de geschiedenis zal er “in het belang van (het dom houden van) het volk” toch al vaak geknipt en geplakt en aangepast zijn ?!

Reactie door Jef de Beursari - 5 januari 2011 om 22:17

Gann baseerde zich naar verluid ook op de bijbel !

Reactie door RPA 248 - 5 januari 2011 om 22:25

In de bijbel kan je van alles lezen, behalve over dino’s … dat waren ze vergeten !

Reactie door Joe Eightpack - 5 januari 2011 om 22:31

Heb jij ooit dino’s met uw eigen ogen gezien ? Ik niet !

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags