De gemiste kans van Henry Ford !

Door: Geert Muylaert

Het blijft wachten op de definitieve doorbraak van de elektrische auto. Nochtans, de technologie hiervoor bestaat al meer dan 100 jaar ! Wat velen niet weten is dat in het eerste decennium van de 20ste eeuw er evenveel elektrische auto’s als benzine auto’s rondreden. De elektrische auto had toen evenwel 1 probleem : actieradius. Hij kon maximaal 160 km rijden vooraleer de batterij weer moest opgeladen worden. Vreemd genoeg is meer dan 100 jaar later dit probleem van actieradius nog altijd het grootste struikelblok. Met de moderne technologie is, hoe bizar het ook moge klinken, 160 km nog altijd de maximum afstand die een elektrische auto kan afleggen !

De pioneer welke destijds baanbrekende research heeft verricht om van de elektrische auto een groot succes te maken was Oliver Parker Fritchle (1874 – 1951).

De grootste tegenslag was destijds de almaar dalende benzineprijzen ! De nooit uitgevoerde belofte van Henry Ford om ook een elektrische auto te ontwikkelen zou het begin van het einde inluiden om destijds verdere research te doen. Zijn Thin Lizzy was destijds zo’n gigantisch succes dat het plan in de onderste schuif bleef liggen. Dit was de gemiste kans van Henry Ford !

Charging early electric car 1909

Elektrisch aangedreven auto anno 1908 : Fritchle

File:Fritchle towing Olds.png

Beste Croesusvolgelingen, Oliver Parker Fritchle is waarschijnlijk het meest onbekende en vergeten genie waarvan velen onder jullie nog nooit eerder hebben gehoord. In een volgende artikel krijgt deze “groene jongen” avant la lettre een passende hommage.

Gepubliceerd: 14 mei 2010 in Wetenschap & Technologie.

Reacties

6 reacties.

Reactie door j. hommeles - 14 mei 2010 om 10:16

Goed artikel en h??l actueel. Men werkt nu wel z??r hard aan het verhogen van de actieradius d.m.v. andere types van batterijen. Ook moet er natuurlijk ’n h??l park van stroomverdeelpunten worden gecreeerd. Ik geloof zeker in de electrische auto op grote schaal en denk dat we binnen 2/3 jaar erg veel verder zullen staan.

Reactie door frank declerck - 14 mei 2010 om 10:29

Er is wetenschappelijk zoveel mogelijk dat zelfs de meest futuristische zaken mogelijk zijn. Indien er evenveel geld zou gaan naar die technologie?n als naar het zoeken naar olie zou de wereld er heel anders uitzien.
Nicola Tesla (de gekker professor) heeft 100 jaar geleden al bewezen dat elektriciteit DRAADLOOS kan verstuurd worden. Hierop verder bordurend zou men auto’s kunnen laten rijden op draadloze elektriciteit naar analogie met de GSM technologie. Het probleem van de actieradius is daarmee definitief van de baan. Zeer veel technologie?n liggen echter te vergelen achter slot en grendel.

Reactie door j. hommeles - 14 mei 2010 om 10:49

H??l spijtig van die beschimmelde technologieen ; maar,als men daar wat meer geld en tijd zou insteken, hadden we misschien ook al die lol 😉 met Eegc niet gehad ?

Reactie door Geert - 14 mei 2010 om 11:59

Wij gaan hier in het forum een paar “vergeten” technologie?n van onder het stof halen. Alle hulp is welkom vanwege de lezers in het forum !!!

Reactie door frank declerck - 14 mei 2010 om 12:54

Hopelijk zit brandend water daar niet tussen 🙂

Reactie door Vincent - 14 mei 2010 om 18:53

Interessant …

In het verlengde van zijn hoogfrequente-spannings-experimenten probeerde Tesla elektriciteit door de lucht te transporteren. Daarom bouwde hij op Long Island een proefinstallatie met zendtoren. Maar toen bleek dat het stroomverbruik van eventuele afnemers niet te meten was, trokken de meeste investeerders zich terug. Bovendien zou bij eventueel succes het reeds bestaande elektriciteitsnet met al haar investeringen in een klap overbodig en dus waardeloos zijn geworden. Uiteindelijk is door geldgebrek de toren nooit voltooid en heeft Tesla zijn idee ook nooit kunnen bewijzen met een demonstratie. In de Eerste Wereldoorlog werd de toren gesloopt en als schroot verkocht om gedeeltelijk zijn schulden te betalen.

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags