De penseelstreken van Jef VanderVeken. – Deel 3.

Door: Geert Muylaert

?De katholieke ?Jef? was erg productief. Hij zou niet ??n exemplaar geschilderd hebben, maar meerdere ? In een gepubliceerd boek uit 1948 van de hand van ?Coremans? is daarvoor bewijs gevonden ! Om dit te verduidelijken moeten we wel even terug keren in de tijd, naar WO II. Het altaarstuk was ter beveiliging voor de Duitse bezetter tijdig weggebracht naar het Franse Pau. Toen de Duitsers evenwel ook vaste voet op Frans grondgebied kregen verhuisde het altaarstuk naar Altaussee. De kopie van Jef Vanderveken was in 1943 klaar na 4 jaar van noeste arbeid.

Aanvankelijk (voor de oorlog) wilde men het gestolen paneel vervangen door een kopie van Coxie. Bewijs hiervan is te vinden in het boek van Van Puyvelde 1941 (De Vlaamsche Primitieven). Hierbij wordt foutief vermeldt dat het om de originele Rechtvaardige rechters zou gaan. In een ander boek ?L’Agneau Mystique? ?staat dezelfde plaat afgebeeld. Dit boek verscheen in 1946. Het vreemde aan de ganse zaak is dat Van Puyvelde in zijn boek details heeft afgedrukt van de originele Rechtvaardige rechters. Maar er wordt iets over het hoofd gezien ? Het stukje van het hoofd in de rots.

In het jaar 1948 gebruikt een zekere Coreman/Janssens in een ander boek de kopie van VanderVeken. Tot op heden weet echter niemand met enige zekerheid te zeggen WANNEER de kopie van VanderVeken voor het allereerst in het retabel werd opgehangen. Nochtans, dit zou toch een magisch moment moeten geweest zijn ?

Om het nog een beetje ingewikkelder te maken ? zijn er opvallende verschillen tussen de kopie van VanderVeken en de foto?s in de boeken van ?Schmidt? en ?Vilain?. Soms kan je het hoofd zien van Koning Leopold III, en dan weer niet ?. Ook op de achtergrond zijn er subtiele verschillen te zien in de rotspartijen, maar ook aan de gelaatsuitdrukking.

Beste Croesusvolgelingen : er blijken dus twee kopi?n van VanderVeken te bestaan ! Maar onze ?Jef? was niet alleen een verdienstelijk kunstschilder, maar ook een dichter. In het jaar 1950 moest hij echter tijdens restauraties (na 7 jaar ???) zijn gedicht op de achterkant van het paneel van de ?Rechtvaardige Rechters? met zwarte verf overschilderen ! Maar wat dacht ?Nonkel Achille? daarover allemaal ?. (wordt vervold)

Gepubliceerd: 23 januari 2011 in Kunst & Antiek.

Reacties

Eén reactie.

Reactie door Vincent - 27 januari 2011 om 16:36

Volgens Rudy Maes bevindt het gestolen paneel De Rechtvaardige Rechters van het Lam Gods zich mogelijk op het kerkhof van Laken …

Zie http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=HS35HP3I

Is het daar dat je het paneel met uw eigen ogen gezien hebt 🙂 ?

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags