De rattenvanger van Hamelen !
Door: Geert Muylaert De rattenvanger van Hamelen is een sprookje van de gebroeders Grimm. De legende verhaalt van een gebeurtenis die plaatsvond in de Duitse stad Hamelen (Hameln), naar verluidt op 26 juni 1284. Er kwam een man naar Hamelen die beweerde rattenvanger te zijn en bereid om de stad van een rattenplaag te ontdoen. De bevolking beloofde hem te vergoeden ingeval hij hen kon verlossen van dit ongemak. De rattenvanger gebruikte daarvoor een fluit en met zijn spel lokte hij alle ratten achter zich aan, waarna ze verdronken in een draaikolk van de rivier de Weser. Het volk van Hamelen weigerde na dit succes echter de rattenvanger te betalen omdat de afspraak was dat hij per rattenkop zou betaald worden. De man was boos en riep dat ze de rattenkoppen moesten gaan zoeken in de draaikolk. Uiteindelijk zou hij zich wreken op de kinderen van Hamelen door ze ook mee te lokken met zijn gefluit ! Beleggingsadviseurs bedienen zich ook van dergelijke fluitjes, weliswaar in een andere variant ?
Ze beloven ook hemel en aarde, en laten zich hiervoor ook vergoeden in de vorm van beleggingsblaadjes, praatjes, betaald advies e.d.m. Er is echter een groot verschil met het sprookje : de inwoners van Hameln moesten pas betalen in geval van succes ! Bij beleggingsblaadjes en praatjes moet je op voorhand betalen (abonnement). Dit wil dus concreet zeggen : je betaalt voor iets waarvan je denkt en hoopt dat het een goede afloop zal krijgen MAAR JE HEBT GEEN ENKELE GARANTIE !
Beste Croesusvolgelingen : zou het niet v??l eerlijker zijn indien men pas betaald NADAT je proefondervindelijk hebt ondervonden dat het sop inderdaad de kool waard is ? Uiteindelijk bedient het gros van deze adviseurs van het zelfde trucje : ze fluiten ??nzelfde oud afgezaagd deuntje en houden de massa een spiegel voor die helaas maar al te vaak in stukken uiteenvalt. Lees : het betaald advies was enkel een goede zaak voor de fluitspeler ? de luisteraars zijn enkel in hun portefeuille wat lichter gemaakt ? Zou het dus niet beter zijn indien zoals in het sprookje er pas betaald wordt volgens rattenkop, en de abonnee pas zou betalen per bewezen rendabel advies ? Of zou in dit geval de fluitspeler misschien bang zijn ? In een volgende artikel gaan wij samen eens rekenen volgens een leuk deuntje van het fluitjessysteem : EEN + EEN = ELFENDERTIG ?
Het ?Achilleke? van de week.
28 : 7 = 13 !
7 x 1 = 7
7 x 3 = 21
7 + 21 = 28 !
Gepubliceerd: 12 juni 2010 in Varia.
Reacties
3 reacties.Reactie door S.Vanderlinde - 13 juni 2010 om 12:01
Het grappige (sic) is dan nog dat die “adviseurs” onder elk van hun artikeltjes schrijven : ” hoe denkt u hierover ; we horen het, zoals altijd, graag ” ! M.a.w. geeft u maar gratis advies ; wij zullen er wel geld voor vragen. Maar Gert heeft ’n punt natuurlijk : je trapt erin of niet.
Reactie door JM Dedecker - 12 juni 2010 om 23:21
Beleggers worden inderdaad langs alle kanten geconfronteerd met schreeuwende reclameboodschappen waarin onfeilbare beleggingsadviezen worden beloofd … De betreffende abonnementen zijn meestal erg duur ! Soms wordt er een vage “niet tevreden geld terug” garantie gegeven, maar (vrijwel ?) nooit een “no cure no pay” garantie !!!
Wat ik mij echter vooral afvraag: waarom zou een geniale belegger of trader zijn advies “verkopen” ??? Indien iemand “onfeilbaar” winst kan blijven maken, is het toch voldoende om al je eigen geld in te zetten op je strategie ??? Je zal dan toch in no time miljonair worden ? Waarom nog kostbare tijd verspillen om “voor een aalmoes” je geheimen vrij te geven ?