De Steen der Wijzen !
Door: Geert Muylaert Al eeuwen wordt er naar gezocht, en niemand heeft ooit het geheim recept ontdekt. In de middeleeuwen waren alchemisten druk bezig om een chemische substantie te maken die in staat zou zijn om gewone metalen in goud te veranderen. Deze substantie noemt dan ?De Steen der Wijzen? ! Het is toch uiterst vreemd dat iets wat niet bestaat een naam heeft gekregen ? Uit dit mengsel zou ook een levenselexir gemaakt worden waaraan verjongende en levensverlengende eigenschappen worden toegedicht. Misschien wel het eeuwige leven.
Er is dus gedurende eeuwen druk ge?xperimenteerd met alles wat in de natuur voorhanden was om goud te maken, of andere metalen en gesteenten zoals bvb. pyriet te transformeren naar goud. Niemand heeft ooit de succesformule gevonden. Maar is dat wel zo ?
Volgens sommigen is dat ganse recept om goud te maken complete waanzin, en absoluut niet waar. Het is onmogelijk ! Mijn ?Nonkel Achille? heeft helaas 21 juli 1969 niet meer meegemaakt. Maar op die dag gebeurde er ook iets dat onmogelijk was : het manneke van de maan kreeg bezoek van een aardse bewoner. Het onmogelijke is dus reeds m??r dan 40 jaar geleden wel mogelijk gemaakt. Het boek ? De reis naar de maan? van Jules Verne was zijn absolute favoriet waarover hij lyrisch in geuren en kleuren kon vertellen. Uiteraard moest iedereen om die fantastische reis lachen ? want dat was toch echt onmogelijk !!! Achille stierf op 04 april 1969 ?
Beste Croesusvolgelingen, goud heeft een bijzondere eigenschap. Het kan op koude wijze met koningswater vloeibaar gemaakt worden en het krijgt dan een bruinachtige kleur. Dit proces is ook omkeerbaar. Goud kan mits de nodige dosis geluk niet alleen in schilfertjes maar ook in klompen van tientallen kilo?s zwaar gevonden worden. Wat is jullie mening over ?De Steen der Wijzen? ? Bestaat hij of is het slechts een fabel ?
Gepubliceerd: 24 juni 2010 in Wetenschap & Technologie.
Reacties
20 reacties.Reactie door Firmin Clets - 24 juni 2010 om 14:52
Mijn oom dronk iedere dag ’n paar Exlixiertjes van het merk Elixir d’Anvers en is 104 jaar oud geworden. Dus daar zou je in kunnen geloven. Ik geloof niet “in de steen der wijzen”
Reactie door gerrit - 24 juni 2010 om 15:39
Een metaal in goud veranderen daar geloof ik niet in maar een goudatoom bouwen daar geloof ik wel in om dan nadien deze goudatomen te verbinden tot een klomp goud. (bv: met nanotechnologie)
Reactie door betty flamuche - 24 juni 2010 om 15:43
Als dit al mogelijk zou zijn, ( ik denk van niet ) , zou het proces weleens meer kunnen kosten dan de waarde van het goud ?
Reactie door betty flamuche - 24 juni 2010 om 15:46
Ik vind dit forum best leuk ; want :
-G??n spam
-G??n inloggen
-V??l meer humor ivm ’n ander forum dat ik
placht te bezoeken
-Enz.
Doe zo voort zou ik zeggen 😉
Reactie door Geert Muylaert - 24 juni 2010 om 17:18
Een metaal veranderen in goud, daar geloof ik niet in. Wat volgens mij wel moet mogelijk zijn is zoals een apotheker ingredi?nten samenvoegen tot een geheel, en in gestolde toestand heb je dan goud. Dit zou dan ook kunnen verklaren dat je met koningswater het goud weer kan “omtoveren” naar een vloeistof. Onmogelijk ? Jules Verne en de reis naar de maan ….
Weet hier iemand in het forum hoe goud ontstaat in de natuur ? Daarover zal ook een artikel verschijnen.
Reactie door Luc lcdnlf - 24 juni 2010 om 17:54
Ontstaan/Herkomst Goud. Goud is ??n van de bodemschatten, komt vaak voor op plaatsen waar vroeger vulkanen zijn geweest en ontstaat uit heet, vloeibaar magma dat binnenin de aarde zit. Als magma afkoelt wordt het hard en rotsachtig. Soms ontstaat dan goud dat op diverse manieren in de aarde voor kan komen:
Stofgoud – De benaming voor goud in hele kleine deeltjes
Goudklompjes – Goud in klompjes, ook ?nuggets? genoemd
Goudader – Goud dat in een lange, smalle laag in de grond zit.
Reactie door betty flamuche - 24 juni 2010 om 18:39
Ik zou willen dat ik die steen had want ik heb all??n de huishoudschool gedaan en heb daar ook nog eens 2x gedubbeld. ( Naaien ging redelijk maar de rest was ondermaats ) 😉
Reactie door Vincent - 24 juni 2010 om 19:57
Een andere manier om iets waardeloos om te zetten naar iets waardevols is een “ruilspel” …
Reactie door Frank Declerck - 24 juni 2010 om 21:03
Goud is een element, dus een zuivere stof, die bestaat uit ??n soort atomen, namelijk goudatomen (Au). Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld water, dat bestaat uit moleculen (H20), ieder molecuul bevat twee waterstofatomen (H) en een zuurstofatoom (O). Water kan hierdoor worden gemaakt uit een chemische reactie, bijvoorbeeld de verbranding van waterstof (H2). Het reageert dan met zuurstof (O2) als:
2 H2 + O2 -> 2 H2O.
Je ziet dat de atomen alleen opnieuw worden gerangschikt, er worden geen H- of O-atomen aangemaakt.
Omdat goud een element is, kun je goud niet in een chemische reactie maken. Om goud te maken zijn kernfusie of kernsplitsingsreacties nodig, zoals die in bijvoorbeeld atoombommen voorkomen. Het probleem met kernreacties is dat ze vaak, ?f erg langzaam gaan (radioactiviteit), ?f erg kort duren, maar vrij heftig zijn (atoombom). Als het al mogelijk is om op die manier goud te maken, dan is het dus niet veel.
Al (of vrijwel al) het goud op Aarde bevond zich al op Aarde toen deze ontstond. Het goud dat gebruikt wordt voor sieraden is dus gevonden en opgegraven. Dit goud is echter ontstaan buiten de Aarde! Zoals al gezegd zijn er kernreacties nodig om goud te kunnen maken. De benodigde kernreacties vinden plaats in de centra van sterren. In de Zon vindt een kernreactie plaats die waterstof omzet in helium (4 H -> He). Bij deze reactie zie je al dat het geen chemische is: er verdwijnt H en He wordt geproduceerd. In de Zon komen dus kernreacties voor. Op dit moment wordt er in de Zon helium geproduceerd, later komen daar nog koolstof en zuurstof bij, maar goud wordt er nooit gemaakt.
Om te zien waar goud wordt gemaakt, moeten we kijken naar zwaardere sterren. Deze produceren namelijk ook eerst helium, koolstof en zuurstof, maar zij laten het daar niet bij. Zwaardere sterren, sterren die ongeveer 10 keer de massa van de Zon hebben of meer, kunnen ook nog zwaardere elementen aanmaken. In deze zware sterren is al het goud op Aarde aangemaakt, nog voordat de Zon bestond!
Hoe komt dit goud dan op Aarde? Deze zware sterren zullen goud maken, vlak voor het eind van hun bestaan. Sterren die ongeveer 10 keer of meer zwaarder zijn dan de Zon zullen vervolgens exploderen in wat een supernova wordt genoemd. Hierbij stort de kern van de ster in tot een neutronenster of zwart gat, en worden de buitenste lagen van de ster de ruimte in geblazen. Hierbij zullen dus ook fusieproducten als goud zitten.
Het gas dat door zo’n supernova de ruimte in wordt geblazen zal zich uiteindelijk mengen met bestaande gaswolken tussen de sterren. Uit dit soort wolken kunnen vervolgens weer nieuwe sterren ontstaan. Het wordt tegenwoordig aangenomen dat bij het ontstaan van veel sterren ook een planetenstelsel wordt gevormd. De planeten die om de Zon draaien (Mercurius – Neptunus en misschien Pluto) zijn dus uit hetzelfde materiaal ontstaan als de Zon. Planeten zijn dus eigenlijk bijproducten bij een ster.
Het heelal is nu naar schatting zo’n 13,6 miljard jaar oud, de Zon en haar planeten ongeveer 4,6 miljard jaar. Tussen het ontstaan van het heelal (de Oerknal) en het ontstaan van de Zon zit dus zo’n 9 miljard jaar. In die tijd zijn veel zware sterren ontstaan en weer vergaan (een ster van 10 zonsmassa’s bestaat slechts enkele tientallen miljoenen jaren). Veel van deze zware sterren hebben dus al een supernova-explosie ondergaan en fusieproducten als goud de ruimte in geblazen. Uit het gas van verschillende van deze sterren is uiteindelijk een nieuwe ster ontstaan, onze Zon, met een planetenstelsel. Op Aarde, een van die planeten, bevinden zich hierdoor aanzienlijke hoeveelheden goud, uiteindelijk dus afkomstig van deze zware sterren.
Amen en discussie gesloten dacht ik.
Reactie door Luc lcdnlf - 24 juni 2010 om 21:31
Wauw, wat een uitleg, Frank. Ik had eens de uitleg gehoord waarom je goud niet kon maken door een chemische reactie, maar kon het niet meer herinneren.
Geert zal niet content (blij) zijn. Nu kan hij zijn tweede artikel over het onderwerp niet meer schrijven.
Anderzijds ben ik blij. Iemand zou maar eens moeten ontdekken hoe hij goud kan maken uit waardeloze spullen. Goud wordt meteen ook waardeloos. Niemand die daar rekening mee houdt.
Het enige van chemie dat ik weet is de samenstelling van c + h + o + c + o
Dat is “choco”. Mondeling is dat meestal een heel geslaagde grap.
Reactie door Frank Declerck - 24 juni 2010 om 22:01
Tja, Luc,
Als men een vraag stelt, moet men toch content zijn als men een antwoord krijgt! 🙂
Reactie door Cyriel Dentich - 24 juni 2010 om 22:22
En ik dacht dat al het goud op aarde kwam van een ezel die goud schijt …
Reactie door Vincent - 24 juni 2010 om 22:46
Frank,
Bevindt er zich ook goud op andere planeten dan de Aarde ?
Reactie door Gerrit - 24 juni 2010 om 23:08
@Vincent,
na de uitleg van Frank lijkt mij dit logisch nee?
Reactie door Gerrit - 24 juni 2010 om 23:12
En ook, wat een blunder heb ik begaan met nanotechnologie zeg! Maar als men dmv nano moleculen kan bouwen, en we gaan naar ??n nog kleinere schaal zou het theoretisch toch ook mogelijk moeten zijn uit neutronen en protonen atomen te bouwen en zo ook het goudatoom?
Reactie door Frank Declerck - 24 juni 2010 om 23:43
Om een idee te hebben hoe nietig we zijn en welke hoeveelheden grondstoffen zich buiten de aarde bevinden: Er zweeft in het heelal een diamant rond gekenmerkt als BPM 37093. Deze heeft een diameter van 4000km of omgerekend:
10 000 000 000 000 000 000 000 000 karaat. Vergelijk hierbij de “ster van africa” als grootste diamant op aarde met 530 karaat. Toch is deze niet echt interessant: de diamant is vervuild met andere elementen als ijzer, gehuld in een kilometers dikke dampkring van heet waterstof en de temperatuur is er een slordige 1100 graden Celsius.
Reactie door Geert Muylaert - 25 juni 2010 om 19:55
Jaren geleden heb ik een paar ruimtekeien in mijn handen gehad welke letterlijk loodzwaar wogen en zwartgeblakerd van kleur waren (ongeveer de grootte van een kippeei). Volgens de eigenaar bevatten deze stenen goud maar kan het er op g??n enkele wijze uitgehaald worden. Dit lijkt mij zeer bizar. Kan iemand daarvoor een uitleg bedenken ?
Reactie door Ing. R.J.Constans - 25 juni 2010 om 21:04
Deze ruimtekeien zijn gevormd onder ongelofelijke druk, welke vele malen de krachten op aarde overstijgen. Vandaar dat hier op aarde waarschijnlijk de kracht ontbreekt om die componenten terug uit elkaar te halen.
Reactie door Geert Muylaert - 26 juni 2010 om 23:04
Kan zo’n steen dan niet kapot geklopt worden of vergruizeld worden tot poeder om het goud er uit te halen ? Er blijft dan ook nog de vraag : hoe weet de eigenaar van deze stenen dat ze goud bevatten ? Moeten wij hierbij dan van de veronderstelling uitgaan dat alle ruimtekeien goud bevatten ?
Reactie door Luc lcdnlf - 24 juni 2010 om 14:20
Ik ken niet veel van chemie, maar uit gewone metalen goud maken, is onmogelijk. Ook het levenselexir is onbestaand. Je kan wel vitaal oud worden. Van olijven wordt beweerd dat zij de oorzaak zijn waarom mediterane oudjes zo vitaal zijn (over de rimpels heb ik niets vernomen)
Toch hebben de alchemisten de basis gelegd voor een wetenschap die heel belangrijk is geworden. Dat zoeken naar goud is nog voor iets goed geweest.
Ik was negen jaar oud en mocht met mijn vader mee op de bromfiets naar het caf? waar te veel sigarettenrook hing en de sfeer haast bedreigend was voor jonge knaap. Het beeld stond meestal op testbeeld, maar die eerste stap op de maan heb ik rechtstreeks kunnen zien gebeuren.