Dividenden en de “taxman” …

Door: Vincent

Lezers uit Nederland kunnen dit artikel overslaan, maar voor de Belgen bevat het belangrijke informatie …


Wie belegt in aandelen, krijgt er vroeg of laat mee te maken: dividenden … Niet iedereen is hier een even grote fan van en sommigen interpreteren het als “een sigaar uit eigen doos“. Zelf vind ik dat er niets mis is met het principe dat een bedrijf (een deel van) de winst uitkeert aan de aandeelhourders. Waar ik wel zeer grote vraagtekens bij plaats is? de belasting op dividenden ! Of moet ik zeggen OVERbelasting ?

In Belgi? bedraagt de roerende voorheffing op dividenden 25%. Als een Belgisch beursgenoteerd bedrijf dus ?1 dividend per aandeel uitkeert, houd je daar als particulier ?0,75 van over … Eerder bespraken wij het fenoneem “strips“, waarmee je dit percentage kan laten dalen tot 15%.

Bij buitenlandse aandelen wordt het echter nog veel erger: je betaalt eerst de buitenlandse bronheffing (doorgaans 15%, 20% of 25%) en op wat er dan nog overblijft betaal je alsnog 25% roerende voorheffing in Belgi? … In Frankrijk bedraagt de bronheffing 25%. Bij een brutodividend van ?1 houd je dus netto ?0,5625 over (?1 * 0,75 * 0,75) … iets meer dan wat je aan belastingen hebt betaald. Ook op Duitse aandelen betaal je twee maal 25%. Op Nederlandse aandelen betaal je 15% in Nederland en vervolgens 25% in Belgi? … Enkel op Griekse, Ierse en Britse aandelen betaal je geen bronheffing.

Met bepaalde landen heeft Belgi? een “dubbelbelastingverdrag” afgesloten. Concreet houdt dit in dat je (na v??l papierwerk en soms ook kosten) een deel van de in het buitenland betaalde belasting kan terugvorderen. Het kan dan soms wel een jaar duren vooraleer je je geld ziet. Een concreet voorbeeld van zo’n verdrag zijn Amerikaanse aandelen: daarop betaal je 30% bronheffing en vervolgens nog eens 25% roerende voorheffing in Belgi?. Mits wat papierwerk kan je de bronheffing terugbrengen tot “slechts” 15%. Ik heb hierover meer informatie gevraagd bij Binckbank en Keytrade Bank en laat jullie iets weten van zodra ik een antwoord heb.

Beste Croesuslezers: het “vrije verkeer van kapitaal binnen de Europese Unie” klinkt dus veel mooier dan het in de praktijk is !? En ondanks de torenhoge belastingen zitten de overheden toch tot over hun oren in de schulden ! Komiek Jacques Vermeire heeft het al lang begrepen en spreekt van ONTROERENDE voorheffing …

http://www.croesusforum.com/voor-u-ook-een-sigaar-uit-de-eigen-doos/

Gepubliceerd: 27 maart 2011 in Aandelen, Geld & Financiën.
Tags: , ,

Reacties

8 reacties.

Reactie door Urbain - 27 maart 2011 om 18:39

Jacques Vermeire is niet de enige Vlaamse komiek die het spelletje al lang doorheeft: http://www.youtube.com/watch?v=FxWJ7AoZdWM

Reactie door Jean D’Hond-Duiker - 27 maart 2011 om 18:40

Je zou voor minder naar een belastingsparadijs uitwijken …

Reactie door Vincent - 28 maart 2011 om 16:18

Antwoord van Keytrade:

Bij dividenden van Amerikaanse aandelen zorgt Keytrade Bank er voor dat er automatisch een verlaagde bronheffing van 15% (ipv 30%) wordt toegepast. Op het saldo (85% van het brutodividend) wordt inderdaad 25% Belgische roerende voorheffing toegepast. Hierop is verder geen vermindering van taxatie mogelijk.

Voor dividenden van Canadese aandelen is helaas geen verlaging mogelijk via Keytrade Bank.

Met vriendelijke groeten,

Reactie door Vincent - 28 maart 2011 om 16:20

Antwoord van Binck:

Op inkomsten verkregen uit de VS en Canada, past BinckBank automatisch de verlaagde bronbelasting toe op grond van dubbelbelastingverdragen. Dit wil in praktijk zeggen dat u 15% bronheffing betaald en vervolgens 25% roerende voorheffing in Belgi?.

Aangezien BinckBank automatisch de verlaagde bronbelasting toepast kan u natuurlijk niet nogmaals 15% terugvorderen. Op deze regel zijn wel enkele uitzondering zoals bedrijven met als vennootschapsvorm Limited Partnerships ( LP’s).

Reactie door Eddy Keunhaas - 30 maart 2011 om 12:34

Ik loop niet achter dividenden aan want vind het inderdaad ’n sigaar uit eigen doos ! Als men alle winst zou herinvesteren in het bedrijf zou dat bedrijf sterker worden en dus ook de aandelen meer waard.

Pingback door De Croesusforum-detective » www.CroesusForum.com – Croesus beurs- en beleggersforum - 3 april 2011 om 12:04

[…] Uit de financials blijkt dat er structureel meer geld binnenkomt dan er buitgengaat en dat het dividendrendement (uitgekeerd op maandbasis) inderdaad gezien mag worden. Bruto bedraagt het dividendrendement om en bij de 8,70 %. Na 15% bronbelasting en 25% (ont)roerende voorheffing blijft daar voor de Belgen nog 5,55% van over. Voor de Nederlanders (die in eigen land slechts 15% roerende voorheffing betalen) blijft er zelfs 6,29% over ! Let er wel op dat uw broker de verminderde bronbelasting toepast. Voor meer info over dividenden, zie hier. […]

Reactie door Vincent - 28 mei 2011 om 14:55

De belastingen op dividenden van Duitse aandelen slagen echt alles !
-bronbelasting in Duitsland: 25% + 1,375% = 26,375% de extra 1,375% zou een “solidariteitstaks” zijn ingevoerd ten tijde van de Duitse eenmaking
-roerende voorheffing in Belgi?: 25%

Van elke ?100 blijft er netto dus nog ?55,21875 over !

Vrij verkeer van kapitaal binnen Europa ??? Mijn ******, Gerard !

Pingback door De ??n zijn dood is de ander zijn brood … » www.CroesusForum.com – Croesus beurs- en beleggersforum - 18 december 2011 om 16:41

[…] roerende voorheffing blijft daar voor de Belgen 5,80% en voor de Nederlanders 6,56% van over (klik hier voor meer informatie over belasting op […]

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags