E-mail adressen kraken ? Kinderspel … !
Door: VincentVorige week donderdag pakte verscheidene Belgische media uit met een “primeur“: Luc Cortebeeck, voorzitter van het Algemeen Christelijk Vakverbond zou ontslag genomen hebben. Kort voordien had hij namelijk een mailtje verstuurd naar de redacties om dit even te melden … Of toch niet … ? Toen men hem telefonisch om commentaar vroeg viel Cortebeeck geheel uit de lucht: de mail was niet door hem verstuurd en hij heeft geen plannen om ontslag te nemen …
Was deze “grap” het werk van een supergesofisticeerde hacker ? Of is het kraken van e-mail adressen kinderspel ? Illegaal is het in ieder geval ! De ACV-voorzitter heeft het dan ook niet nagelaten klacht in te dienen tegen onbekenden.
Persoonlijk weet ik (uiteraard ni?t uit ervaring 😉 !) reeds lang dat het versturen van e-mails via andermans e-mail adres wel degelijk kinderspel is. Je hebt er geen speciale software of hardware voor nodig en de klus kan op enkele minuutjes geklaard worden van waar dan ook ter wereld. Deze (bij wet verboden !) activiteit staat bekend als “e-mail spoofing“. Wikipedia heeft er het volgende over te vertellen:
E-mail spoofing is een term die gebruikt wordt om frauduleuze e-mailactiviteiten te beschrijven. Deze activiteiten houden in dat specifieke eigenschappen van het e-mail bericht, zoals From (Van), Return-Path (Afzender) en Reply-To (Antwoorden naar) worden gewijzigd, waardoor het lijkt dat de e-mail bij een andere bron vandaan komt. E-mail spoofing is een veelgebruikte techniek voor het versturen van spam.
Omdat het Croesusforum geen Doe-Het-Zelf gids voor criminelen is en mag worden ga ik de werkwijze hier vanzelfsprekend niet uit de doeken doen. Feit is wel dat de zoekterm “e-mail spoofing” in Google v??l interessante resultaten oplevert !
Voor alle duidelijkheid: enkel het versturen van e-mails in andermans naam is kinderspel. Iemands ontvangen e-mails lezen is een ander paar mauwen, maar niets is onmogelijk.
Beste Croesuslezers: wie van jullie heeft ooit reeds te maken gehad met dergelijke praktijken ?
Gepubliceerd: 8 februari 2011 in Actualiteit, Fraude & Bedrog, Wetenschap & Technologie.
Tags: e-mail, hacken
Reacties
7 reacties.Reactie door Vincent - 8 februari 2011 om 17:16
Leo,
Alle adressen, maar bij het ene type adres is spoofing makkelijker te detecteren dan bij het andere … E-mails versturen vanuit een ander e-mail adres bij je eigen internetprovider is het moeilijkst te detecteren door de ontvanger. Hotmail/Gmail/… adressen zijn het moeilijkst ondetecteerbaar te spoofen.
Reactie door Grote Loebas - 8 februari 2011 om 18:59
Spoofing? Zijn jullie een paar tanden kwijt of wat?
Reactie door Vincent - 8 februari 2011 om 21:14
Met alle respect voor viervoetige grote en kleine loebassen zie ik niet in wat spoofing met het kwijt zijn van tanden te maken heeft ! “to spoof” is Engels voor “de boel bedonderen”. Graag verdere uitleg 🙂 !
Reactie door Leo Martin - 9 februari 2011 om 14:40
Heb het getest (gewoon via Outlook Express) en het is inderdaad kinderspel!
Reactie door stefanie - 9 november 2011 om 01:09
Hoe werkt dit dan? Waar kan ik het vinden? Heel erg dringend! Kan iemand helpen?
Reactie door Vincent - 9 november 2011 om 06:21
Omdat het Croesusforum geen Doe-Het-Zelf gids voor criminelen is en mag worden ga ik de werkwijze hier vanzelfsprekend niet uit de doeken doen. Feit is wel dat de zoekterm ?e-mail spoofing? in Google v??l interessante resultaten oplevert !
Reactie door Leo Martin - 8 februari 2011 om 17:14
Ook adressen bij een provider zoals KPN, Telenet,…? Of enkel Hotmail etc… adressen.