Een merkwaardig liefdesverhaal !

Door: Geert Muylaert
Portret van Marthe de Florian
Deze week werd een recordprijs betaald voor een werk van Giovanni Boldini (31 December 1842 ? 11 July 1931). Deze Italiaanse portretschilder welke behoorde tot de Parijse School was een absolute meester in zijn genre. Het was dan ook een grote verrassing toen een onbekend werk van hem onder de hamer ging : Portret van Marthe de Florian.

Bij de invasie van de Duitse troepen in Parijs (WO II) vluchtte een meisje van 21 jaar naar het zuiden van Frankrijk en zou nooit meer terugkeren naar Parijs. Deze zomer op 91 jarige leeftijd overleed zij. Bij het opmaken van de inventaris bleek dat zij een kleindochter was van de befaamde actrice Marthe de Florian en een appartement had waarvoor zij op regelmatige basis alle kosten betaalde en dat gedurende 70 jaar niet meer was geopend. De verbazing was dan ook enorm toen de deur openging : een schatkamer aan 19e eeuws interieur.

Een oogverblindend schilderij trok alle aandacht. De stijl was bekend, maar het werk stond nergens beschreven. Maar alle twijfel zou weggenomen worden toen een pak liefdesbrieven werden gevonden. Het bleek namelijk dat actrice Marthe de Florian de muse en inspiratiebron was van Giavanni Boldini. Een liefdesbrief bevatte alle informatie over het werk dat in 1898 was geschilderd toen de actrice 24 jaar oud was, alsmede een naamkaartje van de schilder.

Beste Croesusvolgelingen, het portret van Marthe de Florian werd afgehamerd voor een bedrag van 2,1 miljoen Euro. Een absoluut record voor deze meester. Bij nader inzien had de actrice? evenwel een turbulent liefdesleven. Van al haar minnaars had ze alle brieven netjes bijgehouden en er telkens een ander gekleurd lint rond gedaan. Jammer dat niet al haar minnaars kunstschilders waren ?

(bovenstaande schilderij is eveneens van Giovanni Boldini)

(foto van het appartement)

Giovanni Boldini (1910)

Gepubliceerd: 8 oktober 2010 in Kunst & Antiek.

Reacties

7 reacties.

Reactie door Louise - 8 oktober 2010 om 19:50

Als ik het juist begrijp was er in 70 jaar niemand meer binnen geweest in dat appartement (ben ik juist??). Daar moet nogal een laag stof gelegen hebben 😉 ..

Reactie door Geert Muylaert - 8 oktober 2010 om 19:54

Inderdaad ! Niemand heeft daar decennia lang ooit een voet binnen gezet. Op de foto kan je trouwens zien dat het behangpapier niet meer op zijn plaats hangt. Daar moet dus stof met hopen geweest zijn…

Reactie door Geert Muylaert - 8 oktober 2010 om 19:58

Deze week stond trouwens een blunder van formaat in dagblad “De Morgen” alsook op verschillende websites in het internet. Ze schreven dat Marthe de Florian deze zomer was overleden. Zij zou dus 126 jaar oud zijn geworden …

Reactie door Vincent - 8 oktober 2010 om 20:11

Misschien terug een persbericht van Woestijnvis … !

Reactie door B?l?gg?r - 9 oktober 2010 om 11:52

Waarom werd dit werk verkocht? Waren er geen erfgenamen?

Reactie door D. Inra - 9 oktober 2010 om 11:56

En waarom was de kleindochter in 70 jaar niet meer in dat appartement geweest?

Reactie door Geert Muylaert - 9 oktober 2010 om 13:12

Over de overleden vrouw van 91 jaar (identiteit ???) en erfgenamen is niets geweten. En de reden waarom het appartement gedurende 70 jaar onbewoond is geweest ??? Niemand weet het antwoord !

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags