Eenmaal, andermaal … niemand meer ??? VERKOCHT ! – 2

Door: Geert Muylaert

http://www.inventorsdigest.com/wp-content/uploads/2009/11/auctions_gavel.JPG Wilt u in deze turbulente tijden als veilige belegging ?goud? kopen ? Waarom waag je niet uw kans op een kunst & antiekveiling. D?t is de “place to be” waar letterlijk ?alles? vroeg of laat te koop is. Je kan g??n enkel voorwerp bedenken dat niet wordt afgeklopt. Een oldtimer, een schilderij van Romain Steppe, bronzen & terracotta beelden, grootmoeders vermolmde linnenkast, oude juwelen, briljanten & diamanten, goud & zilver (een Romeinse zilveren denarius, ringen, penningen, fibulas etc.), ooit gaan zij allen genadeloos onder de hamer van het alles ziende oog van de veilingmeester (althans dat is tenminste toch de bedoeling …). Maar ook de meest onbenullige prullaria van 1 Euro of? nog minder vinden daar een nieuwe eigenaar ? en juist daarvoor gaat men soms tot het uiterste ! Maar hoe geraak je wegwijs in dit speciale wereldje met zijn eigen gebruiken, wetten en codetaal ? Als gediplomeerd ervaringsdeskundige op het terrein met m??r dan 20 jaar veilingervaring introduceer ik jullie in deze uiterst boeiende materie.

De crisis heeft ook toegeslagen in de kunst & antiek branche. Veilinghuizen hebben het moeilijk om overeind te blijven. Hoe langer hoe meer wordt het kaf van het koren gescheiden. De laatste jaren hebben er dan ook verschillende de deuren willens nillens gesloten.

Je kan een overzicht van veilingen vinden in de krant op vrijdag. De kijkdagen zijn meestal op vrijdagnamiddag en in het weekend. Met een cataloog (aan democratische prijs) welke ter plaatse kan gekocht worden begint de speurtocht in de grot van AliBaBa. Hier is kijken, ruiken, keuren, tasten & voelen toegelaten. Een kristallen vaas Val Saint Lambert, of is het eerder ?Vals Kristal? ? Even controleren op het keurmerk in de voet ! Opgepast : potje breken is potje betalen !!! Dus : wees altijd voorzichtig … Goud, zilver, juwelen en sieraden zijn veilig weggeborgen achter slot en grendel? in vitrinekastjes.

Een wenk naar de juffrouw van dienst is voldoende. Met een glimlach gaat de schatkamer open. Keuren, voelen, zelfs passen ! Een mooie ring kan mevrouw over de vinger schuiven. Schattingprijzen worden gratis gegeven. Let op : deze zijn relatief, en in de praktijk altijd goedkoop ? Kwestie van kooplustigen het water in de mond te doen krijgen. Een gouden raad : toon nooit op voorhand uw interesse aan de veilingmeester (de man met de hamer) die rondloopt in de zaal !!! Met hem heb je een haat-liefde verhouding. De ge?nteresseerde koper zijn zwakte is zijn sterkte ! Hoe hoger de verkoopprijs, hoe meer commissie hij naderhand zal opstrijken ! Als hij weet of voelt dat je iets ten alle prijze wilt hebben kan hij de zaal ?melken? om proberen de prijs op te drijven ! Tijd is altijd in het nadeel van de koper, of toch bijna ? Hoe sneller een lot wordt toegewezen hoe beter voor de koper !

Beste Croesusvolgelingen, het is altijd aangeraden om een zitplaats op voorhand te reserveren tijdens de kijkdagen. In principe is dit gratis. Kun je niet persoonlijk aanwezig zijn om op het lot van uw dromen te bieden tijdens de veiling ? Geen probleem ! Je kan een schriftelijke bieding invullen, of indien gewenst zal men je telefonisch contacteren om zo tegen de zaal te bieden. Uit ervaring weet ik evenwel dat dit niet ideaal is. Hierover later meer.

Wordt vervolgd.

Gepubliceerd: 26 mei 2010 in Kunst & Antiek.

Reacties

Eén reactie.

Reactie door Vincent - 26 mei 2010 om 22:07

Ik heb enkel ervaring met de “online” veiling eBay … Ook daar wordt de uiteindelijke prijs bepaald door “wat de gek er voor wil geven” … Natuurlijk zijn er wel “kermistrukken” zoals geautomatiseerde sniper-biedingen.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags