Eenmaal, andermaal, … niemand meer ??? VERKOCHT !

Door: Geert Muylaert

http://www.inventorsdigest.com/wp-content/uploads/2009/11/auctions_gavel.JPG Voor beleggers zijn het woelige tijden. De beurs ging deze week dramatisch naar omlaag. De kunst- en antiekmarkt daarentegen zweeft naar ongekende hoogten. Op 5 mei 2010 werd er een nieuw recordbedrag neergezet bij een openbare veiling. Een Picasso uit 1932 werd bij het veilinghuis Christie’s in New York afgehamerd voor maar liefst 106,5 miljoen dollar ! Acht ge?nteresseerde en kapitaalkrachtige kopers? hadden een bod op “Nu au plateau de sculpteur”. Na amper negen minuten verwisselde het doek van eigenaar. Dit bedrag is voor de gelukkige eigenaar ?een koopje? want zonder de huidige crisis had het ongetwijfeld de kaap van 100 miljoen dollar moeiteloos bereikt. En zoals gebruikelijk in deze branche is de identiteit van de koper anoniem ! Het werk was de voorbije vijftig jaar niet meer in het publiek getoond, en zal z??r waarschijnlijk de volgende decennia ook niet meer vertoond worden. Hiermee werd dan het vorige veilingrecord van de tabellen geveegd. In februari van dit jaar ging, “L’homme qui marche” van beeldhouwer Alberto Giacometti onder de hamer in Londen voor 104,3 miljoen dollar.

Maar hoe gaat men op een veiling te werk ?? In deze nieuwe reeks met toepasselijke titel : Eenmaal, andermaal ? niemand meer ??? VERKOCHT ! neem ik jullie mee om een kijkje te nemen voor ?n achter de schermen. De titel is wereldwijd ongeveer de geijkte standaardformule om een voorwerp af te hameren.

Als regelmatige bezoeker van veilinghuizen gedurende de afgelopen 20 jaar heb ik een heleboel bagage opgeladen die hier in het forum de revue zal passeren. Opgelet, zoals overal zijn er ook soms valstrikken en addertjes onder het gras ? Zonder naam of plaatsvermelding gaat er in deze reeks ook soms eens ferm goed tegen de schenen gestampt of op zere tenen getrapt worden. G??n enkel taboe gaat onbesproken blijven !

Beste Croesusvolgelingen, ik heet jullie allemaal van harte welkom in de uiterst boeiende wereld van ?kunst en antiek?. Jullie lezen toch mee ?

Nude Green Leaves, and Blust van Picasso.
http://www.univie.ac.at/cga/art/giacometti.jpg

Stappende man van Giacometti.

Gepubliceerd: 9 mei 2010 in Kunst & Antiek, Varia.

Reacties

22 reacties.

Reactie door j.hommeles - 9 mei 2010 om 11:25

Vorige week werd zelfs ’n valse Picasso verkocht ; nog altijd aan usd 2 miljoen !

Reactie door Geert Muylaert - 9 mei 2010 om 11:37

Wie, wat, waar ? Graag een beetje info !

Reactie door j.hommeles - 9 mei 2010 om 11:49

Het artikel stond in “De Morgen” van vrijdag j.l. !

Reactie door j.hommeles - 9 mei 2010 om 12:21

De koopster betrouwde het zaakje niet en inmiddels zit de verkoper in de petoet. Natuurlijk, ’n echte Picasso voor Usd 2 miljoen is ’n koopje want daar koop je nauwelijks ’n Raoul De Keyser of Luc Tuymans voor hedentendage.

Reactie door Vincent - 9 mei 2010 om 13:31

Enkel en alleen al door inflatie zullen er doorheen de jaren steeds hogere recordbedragen behaald worden.

Reactie door frank declerck - 9 mei 2010 om 14:35

Ik hoop dat de nieuwe eigenaar van het geld (niet van het schilderij) dit een betere besteding geeft dan aan het kopen van overgewaardeerde schilderijen. Moest Picasso nog leven, hij zou zijn oren en ogen niet geloven. Het blijkt nog maar eens dat er verschrikkelijk veel mensen op de wereld zijn die van zottigheid niet weten wat gedaan met hun geld. Dit gaat allang niet meer om de kunst. Met dit geld kan je honderden kunstwerken kopen die even mooi zijn.

Reactie door j.hommeles - 9 mei 2010 om 14:36

De prijzen van alles zijn inflatie gebonden. All??n de prijs van de kunstwerken stijgt relatief v??l hoger dan al het andere samen.

Reactie door frank declerck - 9 mei 2010 om 14:37

Geert,

Ik kijk al uit naar het vervolg hiervan, dit interesseert mij ten zeerste.

Reactie door Firmin Clets - 9 mei 2010 om 14:44

En mij ook. Ik heb ook wat schilderijtjes hangen maar voor m’n ene gouden tand heb ik meer betaald dan voor alles tesamen. Tot overmaat van ramp is die tand er nog uitgeklopt (en meegenomen 😉 ) ook.

Reactie door frank declerck - 9 mei 2010 om 14:49

Firmin,

Weet je dat ik thuis een schilderij hangen heb van Coopman!

Reactie door Firmin Clets - 9 mei 2010 om 14:51

Frank, nondedju ; is dat gemaakt voor of na de match tegen Clay 😉 En ja, voor goede schilderijen over boksers moet je bij Sam Dillemans zijn !

Reactie door Firmin Clets - 9 mei 2010 om 14:54

Frank : wat zou ik die “Coopman”, eens graag op ’t forum zien.

Reactie door Firmin Clets - 9 mei 2010 om 15:07

‘N echte Sam Dillemans is ook al g??n koopje meer maar (nog) betaalbaar voor de middenklasse. Inderdaad Frank er is waarschijnlijk niets zo overgewaardeerd dan kunst maar zou ook de gedachte dat geld uiteindelijk toch maar ’n door de mens gecreeerd vodje papier is hierin geen rol spelen ? Ik ben begin 1960 in Nieuw Guinea geweest en de papoea’s aldaar deden nog aan ruilhandel. Die leefden gelukkig op hun manier, waren goedgebouwd en ondervoeding kwam niet voor.

Reactie door Cyriel Dentich - 9 mei 2010 om 15:15

Frank,
Heb je enig idee hoe lang Picasso aan dat “kunstwerk” geschilderd heeft ?

Reactie door j. hommeles - 9 mei 2010 om 15:21

Zowel Picasso als Van Gogh als Tuymans waren (en zijn) “vluggertjes” mannen ; v??l langer dan ’n paar uur of ??n dag zal dat niet zijn.

Reactie door Geert Muylaert - 9 mei 2010 om 15:31

Ten gepaste tijde zal er een artikel gewijd worden aan de “kwaliteit” en de artistieke hoogstandjes van moderne kunst … Wedden dat als Jan Hoet dit ooit zal lezen hij gegarandeerd op zijn achterste poten zal staan !

Reactie door Firmin Clets - 9 mei 2010 om 15:46

Jan Hoet ; nog zo’n aangespoelde bokser 😉 Check it out !

Reactie door frank declerck - 9 mei 2010 om 20:02

Geert,

Geen idee. Maar per uur zal het een duizelingwekkend bedrag zijn.

Reactie door Geert Muylaert - 9 mei 2010 om 20:09

Wij zullen hier in het forum de “moderne kunst” eens onder de loupe nemen …

Reactie door j. hommeles - 9 mei 2010 om 23:27

Gezien in Bozar Brussel : mensen met hun voeten in enorme bloempotten. Titel van het “moderne kunstwerk” : levende plantengroei. Moet kunnen vind ik maar dat ze daar nu ook nog subsidie voor krijgen vind ik er wel ver over.

Reactie door Jennifer J. - 10 mei 2010 om 00:46

Hommeles,
En werden er bij die “levende plantengroei” dan mestkorrels van Dhr. Verheyen gebruikt ?????

Reactie door j. hommeles - 10 mei 2010 om 10:32

Zo te zien gebruikten ze vloeibare mest 😉

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags