Er hangt “elektriciteit” in de lucht !

Door: Vincent

Beste Croesuslezers,

Volgens mijn trouwe “Druivelaar” (scheurkalender) is het vandaag de internationale dag van de telecommunicatie.

Het zou een groot schandaal zijn moesten wij hier op het Croesusforum niet even bij stilstaan …

Op het vlak van telecommunicatie is er op korte tijd enorm veel veranderd. Na de bekende beurscrash in Amerika op donderdag 24 oktober 1929 en de daaropvolgende “Grote Depressie” duurde het maandenlang voor men in Europa goed en wel doorhad wat er aan de hand was. Vandaag, 81 jaar later, kan iedereen van op de eerste rij “live” volgen wat de Amerikaanse beurzen aan het doen zijn. Als er ergens in de wereld iets gebeurd, is dit enkele seconden later wereldwijd geweten. Vroeger was dit ondenkbaar.

Het persagentschap Reuters werd in april 1850 opgericht door Paul Julius Reuter. Het toenmalig belangrijkste bezit van het bedrijf: 45 postduiven ! Deze “blauwe geschelpten” werden ook ingezet om beurskoersen over te vliegen tussen bijvoorbeeld Berlijn en Parijs. Hiermee was er toen een manier gevonden om “sneller dan de anderen” aan koersinformatie te komen, iets wat uiteraard van onschatbare waarde was !

Ook buiten de beurswereld is er op vlak van telecommunicatie veel veranderd. Vroeger had men “pennenvrienden” en was het uitkijken naar een antwoord. Nu kan er doodeenvoudig en “in real time” gechat worden met iemand aan de andere kant van de aardbol.

Een specifieke trend die opvalt is dat communicatiekanalen aanvankelijk “bedraad” werken om dan op termijn “draadloos” te worden. Dit was het geval bij de telegraaf, en later ook bij de telefoon (satelliettelefoon, GSM, …). Ook voor een internetverbinding is “een draad” heden ten dage niet meer noodzakelijk.

Iets wat ik mij reeds jarenlang afvraag: zou elektriciteit ook draadloos te transporteren zijn ? Iemand op dit forum wees er mij recent op dat de Servische professor “Nikola Tesla” hier begin 1900 reeds onderzoek naar deed. De resultaten waren veelbelovend maar vele investeerders trokken zich terug toen de eerste wereldoorlog er zat aan te komen. Bovendien kreeg Tesla veel tegenwind omdat zijn ontdekking de volledige bestaande infrastructuur op slag waardeloos kon maken ! Een groot nadeel was ook dat het verbruik van elke individuele verbruiker niet te meten was. Op dat laatste heb ik in ieder geval al een oplossing: men kan in eerste instantie de elektriciteit nog steeds bekabeld tot in huis laten binnenkomen, maar binnenshuis dan draadloos werken. Dit principe wordt nu ook toegepast voor draadloze internetverbindingen (WiFi).

Beste Croesuslezers, aangezien heden ten dage bijna alles “draadloos” is, hangt er duidelijk “elektriciteit” in de lucht ! En dit zal hoogstwaarschijnlijk door de jaren alleen maar toenemen. De vraag is dan natuurlijk: “Is dat allemaal wel goed voor de gezondheid ?” … Maar dat is dan een discussie voor in een volgend artikel …


Nikola Tesla, Circa 1896

Reacties

2 reacties.

Reactie door Thimo - 8 februari 2011 om 08:44

Ja in 1899 werkte Tesla in Colorado springs en vond hij elek dag iets nieuws uit. Uit dit jaar komt de mobiele telefoon, maar hij vond toen ook de draadloze electriciteit uit. In de jaren ’30 ook de klystron.

Reactie door Vincent - 8 februari 2011 om 17:08

Het is bedroevend dat we 100 jaar later amper verder staan op vlak van “draadloze elekriciteit”.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags