Fibonacci en de merkwaardige ?gouden ratio? 1.618 ? ? Deel 2
Door: VincentIn deel 1 van deze reeks werd er reeds aangetoond dat de mysterieuze “gulden snede” op de meest merkwaardige plaatsen terug te vinden is … Zoals beloofd gaan wij nu aantonen dat deze ratio ook een onmiskenbare rol speelt op de beurs.
Om een goed voorbeeld te vinden, moeten we ni?t ver terug in de tijd gaan. De legendarische beursdag 6 mei 2010 is ideaal om eens onder de loupe te nemen. Zoals jullie weten daalde de Dow Jones die dag razendsnel om dan even snel weer te herstellen …
In onderstaande figuur zien jullie de “naakte cijfers” (openingskoers, hoogste dagkoers, laagste dagkoers en slotkoers) en een grafische voorstelling hiervan (candlestick grafiek):
Als we de “gulden snede” (61.8 %) tussen de hoogste en de laagste dagkoers berekenen, komen we uit op 10493.89. Dit niveau is aangeduid op de grafiek. Zoals jullie kunnen zien ligt dit verbazend dicht bij de slotkoers van de Dow ! Toeval ? Of niet !
Laten beleggers net zoals de spinnen zonder het te beseffen een geometrisch bijna perfect “web” achter ? Of is dit allemaal v??l te ver gezocht ?
E?n ding is zeker: “after the facts” zijn er in beursgrafieken v??l verwijzingen naar Fibonacci en de “gulden snede” terug te vinden. Maar “before the facts” correcte voorspellingen kunnen doen is wel nog iets helemaal anders !
Beste Croesuslezers, zijn jullie van mening dat de gouden ratio “all you need” is om consistent winst te maken op de beurs ? Of is het slechts ??n stuk gereedschap in een ganse koffer ? Of geloven jullie hier helemaal ni?t in ?
In deel 3 zal er worden besproken hoe er voorspellingen gedaan kunnen worden op basis van Fibonacci en de gulden snede …
Gepubliceerd: 16 juni 2010 in Beurs, Wetenschap & Technologie.
Tags: beleggen, Beurs, Fibonacci, gouden ratio, gulden snede
Reacties
4 reacties.Reactie door Geert Muylaert - 16 juni 2010 om 18:09
J. Hommeles,
Maar ik geloof wel in trollen en toverheksen !
Reactie door Frank Declerck - 3 oktober 2010 om 15:52
JH,
De fibonacci theorie zit hoe dan ook veel dichter bij de waarheid dan de “fat finger” theorie om de gebeurtenis van 6 mei te verklaren.
Reactie door Vincent - 3 oktober 2010 om 18:35
Afgelopen week heeft de Amerikaanse SEC haar rapport over de “flashcrash” gepubliceerd. Heeft er dat hier al iemand doorgenomen ?
Reactie door J.Hommeles - 16 juni 2010 om 09:51
Ik geloof er helemaal niet in ! Hoort m.i. thuis bij verhaaltjes over trollen en toverheksen 😉