Fibonacci en de merkwaardige ?gouden ratio? 1.618 ? ? Deel 3 : “Fibonacci retracements”

Door: Vincent

In deel 1 van deze reeks konden jullie lezen waar men de merkwaardige “gulden snede” overal tegenkomt.

In deel 2 werd aangetoond dat de “gulden snede” ook onmiskenbaar terug te vinden is op de beurs.

Nu gaan we het hebben over de praktische toepassingen van de “gulden snede” en de getallenreeks van Fibonacci inzake het voorspellen van financi?le markten !

Een erg bekende en vaak gebruikte toepassing onder technische analisten is gekend onder de naam “Fibonacci retracements”.

Deze techniek geeft herstel (“retracement”) niveaus aan tot waar een markt kan herstellen na een significante beweging in een bepaalde richting (opwaarts of neerwaarts). Deze “retracement” niveaus zijn percentages gebaseerd op de getallenrij van Fibonacci:

  • 23.6 % (wordt bekomen door een getal uit de rij van Fibonacci te delen door het derde volgende getal in de rij)
  • 38.2 % (wordt bekomen door een getal uit de rij van Fibonacci te delen door het tweede volgende getal in de rij)
  • 50 % (dit percentage is niet echt gebaseerd op de rij van Fibonacci, maar toch vinden markten vaak steun/weerstand op het 50 % retracement niveau)
  • 61.8 % (=GULDEN SNEDE !) (wordt bekomen door een getal uit de rij van Fibonacci te delen door het volgende getal in de rij)

Degenen die zich de rij van Fibonacci niet meer herinneren moeten dringend deel 1 opnieuw lezen.

Om aan te tonen dat deze techniek werkt, gaan we enkele voorbeelden bekijken.

Onderstaande grafiek (klikken om te vergoten) geeft het koersverloop van de S&P 500 weer. Dit is de “brede” Amerikaanse beursindex. Vanaf maart 2009 tot eind april 2010 is deze flink gestegen. Vanaf eind april is er echter een forse daling gestart (voornamelijk door de “overheidsschuldencrisis”). Zoals jullie kunnen zien is deze daling tot zijn eind gekomen op vrijwel exact het 38.2 % retracement niveau.

Hieronder nog twee grafieken van respectievelijk het valutapaar EUR/USD en het GOUD. Ook hier zien we dat de Fibonacci retracement niveaus hun voorspellende waarde hebben.

Bij deze nodig ik jullie uit om zelf eens grafieken te bestuderen met deze percentages in het achterhoofd … Zelf bij het “Fortis” debacle hebben deze hun nut bewezen !

Naast de “Fibonacci retracements” zit er nog veel meer in de “trukkendoos” van Fibonacci: extentieniveaus, tijdsprojecties, … In het volgende deel van deze reeks gaan we de Fibonacci extentieniveaus bespreken. Deze kunnen handig zijn voor het berekenen van koersdoelen !

Beste Croesuslezers: wat denken jullie van dit alles ? Wie van jullie maakt er gebruik van deze technieken ?

Gepubliceerd: 28 september 2010 in Technische Analyse.
Tags: , ,

Reacties

3 reacties.

Reactie door Fr. Vr. - 2 oktober 2010 om 01:16

ja, dat gebruik ik ook vaak. Is vooral handig om na een retracement in te spelen op de continuatie van een trend. The trend is your friend!!!!!

Reactie door Frank Declerck - 3 oktober 2010 om 15:58

Vincent,

Heb je al succes gehad bij valutaparen? Daar je hierbij niet van een nulwaarde vertrekt, maar van een “vlottende” koers heb ik mijn twijfels over de toepasbaarheid van fibonacci in zijn normale vorm.

Reactie door Vincent - 3 oktober 2010 om 18:46

Frank,
Bij valutaparen is de algemeen aanvaarde methode identiek aan deze bij aandelen/indices/commodities/… : de range tussen een belangrijke top en bodem nemen, en daartussen retracement niveaus berekenen.
Via de volgende link nog een mooi recent voorbeeld op de EUR/USD daggrafiek: http://yfrog.com/j6eurusdog .

Qua “succes” en “accuraatheid” heb ik nog geen grote verschillen gemerkt tussen valutaparen en andere markten zoals goud en beursindices.

“Fibonacci retracements” is een analysetool en geen tradingsysteem op zich.

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags