Fibonacci en de merkwaardige ?gouden ratio? 1.618 ? ? Deel 4 : ?Fibonacci extensions?
Door: VincentBeste Croesuslezers,
Na een inleiding in deel 1 en 2 van deze reeks, werd er in deel 3 een eerste stuk gereedschap uit de trukkendoos van Fibonacci besproken: “Fibonacci retracements“.
Op basis van de gegeven voorbeelden mag het duidelijk zijn dat de getallen en ratios van Fibonacci wel degelijk hun plaats verdienen in de “gereedschapskist” van elke technische analist. Deze keer gaan we het hebben over “Fibonacci extensions“, een methode om koersdoelen te berekenen.
Hiervoor moeten we op de grafiek eerst een “prijsvork” kiezen. Voor een maximaal effect kan er best gekozen worden voor de range tussen een significante top en een dito bodem.
In onderstaande grafiek (klikken om te vergroten) bepalen we volgens die logica een range (prijsvork):
Op basis van de gekozen prijsvork worden er dan “extensies” berekend. De percentages die hiervoor meestal worden gebruikt zijn de volgende Fibonacci-ratios:
- 61.8 % (gulden snede) van de prijsvork
- 161.8 % van de prijsvork
- 323.6 % van de prijsvork
Eenmaal de prijs uit de gekozen “range” breekt, geven de extensieniveaus aan waar er steun/weerstand verwacht kan worden.
Als we het vervolg van bovenstaande grafiek bekijken, wordt het duidelijk dat deze extensie-percentages wel degelijk hun voorspellende waarde hebben:
Beste Croesuslezers: zijn er hier onder jullie mensen die deze “tool” gebruiken ?
Alvorens nog andere “Fibonacci”-toepassingen te bespreken, gaan wij ons in deel 5 eens buigen over de vraag WAAROM deze mysterieuze percentages belangrijk zijn …
Gepubliceerd: 3 oktober 2010 in Technische Analyse.
Tags: extensies, extensions, Fibonacci, Technische Analyse
Reacties
4 reacties.Reactie door Frank Declerck - 4 oktober 2010 om 19:01
Vincent,
Of de euro valt terug tot 1.3338 of tot 1.306 of het stijgt verder door tot 1.459 of nog iets anders? Hoe bepaal je nu wat het wordt?
Reactie door Vincent - 4 oktober 2010 om 19:05
Frank,
Het is duidelijk dat de EUR/USD weerstand ondervindt op het 161.8% extensieniveau. Op basis hiervan kan er een short trade ingenomen worden met stop-loss juist boven dit 161.8% extensieniveau en koersdoel op de bovenkant van de prijsvork (100%). Dit geeft dan een goede risk/reward ratio.
Voor mij is een dergelijke setup all??n echter niet genoeg om op te handelen. Als de Croesusbascule op hetzelfde moment ook een verkoopsignaal afgeeft w?l.
Reactie door Vincent - 9 oktober 2010 om 12:16
Ondertussen is het extensieniveau duidelijk doorbroken en is het koersdoel dus inderdaad +/- 1.45 …
Reactie door Vincent - 4 oktober 2010 om 18:51
Is er zich op basis van deze techniek een mooie short-trade aan het ontwikkelen in het valutapaar EUR/USD ???
Oordeelt u zelf: http://yfrog.com/83eurusdjg