Financi?le veiligheid: Gouden Regels (deel 3)

Door: Frank Declerck

We hebben er reeds 6 gehad, maar daarmee zijn we nog niet eens aan de helft. Hier zijn de volgende:

Gouden regel nr.7

“Werk met cash geld en gebruik geen hefbomen.”

Wanneer er iemand totaal broke gaat, is het bijna altijd omdat hij/zij met geleend geld werkt. In veel gevallen was de persoon reeds behoorlijk rijk, maar wilde hij/zij zijn/haar fortuin verder uitbouwen met geleend geld.

Gebruik makend van margin accounts of van hypotheken (uitgezonderd voor het huis zelf),? loop je het risico om meer geld te verliezen dan uw oorspronkelijke investering.

Indien u daarentegen enkel handelt met investeringen op een cash basis, is het virtueel onmogelijk om alles te verliezen, ongeacht wat er zou kunnen gebeuren in de wereld, en alleszins onmogelijk indien u al de hier vermelde gouden regels opvolgt.

Gouden regel nr.8

“Neem uw beslissingen zelf, laat niemand ze in uw plaats nemen.”

Veel mensen hebben hun fortuin verloren omdat ze iemand (financi?le adviseur of? raadgever) de toestemming hebben gegeven om te beslissen in hun plaats of ze te laten handelen met hun geld. Deze adviseur kan oneerlijk zijn, onbekwaam of gewoon te veel risico’s nemen. Bovenal kan je van geen enkele adviseur verwachten dat hij uw geld met hetzelfde respect zal behandelen zoals u het zelf behandelt.

Je behoeft helemaal geen financieel manager. Investeren is enkel gecompliceerd en moeilijk indien je probeert de markt te verslaan. Het is mogelijk om uw vermogen te beschermen met een minimum aan investering en kennis. In principe kan je op 1 dag een geschikte portfolio opzetten, en dan er slechts 1 dag per jaar naar kijken.

In ieder geval, geef nooit iemand een getekende toestemming over het geld dat u zeer dierbaar is, hoogstens doe je dit met geld dat je kan veroorloven te verliezen.

Gouden regel nr.9

“Doe nooit iets wat je niet begrijpt.”

Onderneem geen investering, speculatie of investeringsprogramma, dat je niet begrijpt. Indien u het toch doet, kun je later risico’s tegenkomen waar u zich niet van bewust was. Laat je nooit overtuigen tot een investering alleen omdat je schoonbroer, beste vriend of? adviseur er laaiend enthousiast over is. Het is niet hun geld dat je riskeert. Begrijp je het niet, doe het dan niet.

Gepubliceerd: 29 juni 2010 in Beurs.
Tags: ,

Reacties

13 reacties.

Reactie door Ronny V. - 30 juni 2010 om 13:59

Ik ben het eens met deze gouden regels. Meer dan eens heb ik tot mijn eigen scha en schande moeten ondervinden dat zondigen tegen deze regels mij veel geld hebben gekost. Maar ja dan is het te laat. Wellicht zijn er veel die dit tegengekomen zijn, maar je moet het wel beseffen zodat je niet opnieuw die fouten maakt, anders blijf je ze maken.

Reactie door Cyriel Dentich - 30 juni 2010 om 16:33

Vooral regel 8 is z??r belangrijk !

Reactie door Vincent - 30 juni 2010 om 19:29

Ronny,
Sommigen beschouwen initi?le verliezen (waarvan ik ook “my share” heb gehad) als “leergeld” … Ik ben er nog niet uit of dit een goede ingesteldheid is of niet.

Reactie door Meneer de schoolmeester - 30 juni 2010 om 19:31

Liever geld verliezen op de beurs dan geld verliezen aan waardeloze abonnementen (zie regel 8) …

Uit geld verliezen op de beurs leer je tenminste iets.

Reactie door Jantje - 30 juni 2010 om 19:58

Meneer de schoolmeester kent u deze mop:

Jantje komt thuis met een slecht rapport. “Voor zo’n rapport lijkt een flink pak slaag wel op zijn plaats!” zegt vader boos. Jantje antwoordt: “Dat lijkt me een goed idee, pa. Ik weet wel waar de meester woont.”

Reactie door Louise - 30 juni 2010 om 20:54

Regel 7 is op mij als vrouwelijke trader (tradester?) niet van toepassing. In de marktenzalen is alles dezer dagen op margin.

Reactie door Vincent - 30 juni 2010 om 21:00

Louise,
Alles ??? Producten zoals repos, lendings, … toch niet ?

Reactie door Frank Declerck - 30 juni 2010 om 21:18

Louise,

Nu wel.

Reactie door Vincent - 30 juni 2010 om 21:33

Ten tijde van de crash van 1929 werd er ook reeds op margin gehandeld …

Reactie door Frank Declerck - 30 juni 2010 om 21:40

Vincent,

Zullen we er dan maar een platina regel van maken?

Reactie door Vincent - 30 juni 2010 om 21:49

Dmv van hefboomeffect kunnen banken onderling deals afsluiten van miljarden en miljarden dollars zonder dat iemand de onderliggende waarde ooit in handen heeft gehad … Als de markt onverwachte sprongen maakt kan dat dan wel problemen geven en kettingreacties in gang zetten.

Reactie door Frank Declerck - 30 juni 2010 om 21:59

Er is hier een dubbele oplossing voor:

1. gewone spaarbanken mogen slechts doen waarvoor ze opgericht zijn: een marktplaats voor kapitaal waarover de bank een commissie krijgt. Geen aandelenspeculatie, derivaten,…
2. Geen enkele bank mag zo groot worden dat ze “too big to fail” wordt.

Reactie door Geert Muylaert - 30 juni 2010 om 23:11

Weet iemand onder jullie vanwaar “bank” eigenlijk komt ? Binnenkort daarover een artikel in het forum onder de rubriek “kunst & antiek”.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags