Gratis aandelen! Hoe krijg je die? Vervolg
Door: Frank DeclerckUpdate
Gratis aandelen bekomen, is een vorm van winst maken. Het grote voordeel van dit gratis verkregen vermogen is dat je er in principe de “BUY” and HOLD methode kunt op toepassen.
BUY zet ik tussen aanhalingstekens omdat de uiteindelijke aankoopkost nul is. Je kan ze wel eindeloos aanhouden (HOLD) omdat ze nu mogen dalen of stijgen, dit maakt niets uit, de waarde blijft hoger dan de kost (0). Kevin maakte terecht de opmerking dat dit uiteindelijk een deel van je vermogen wordt. Dit is natuurlijk een psychologisch gegeven om te aanvaarden dat ook als ze na “het gratis verkrijgen” terug dalen, ze altijd een winstpositie blijven.
Om op de eerste vraag van Vincent te antwoorden: Ja, het heeft te maken met derivaten. Het betreft dus een veel actievere belegging dan aandelen kopen en hopen op een mogelijke koersverdubbeling. Het grote voordeel van dit soort beleggen is dat de aandelen niet spectaculair hoeven te stijgen. Door de combinatie van aandelen+derivaten, heb je de mogelijkheid om winst te genereren, zelfs met dalende aandelen. Dit maakt het nu zo bijzonder.
Tevens had ik aangegeven dat het systeem niet risicovoller mag zijn dan gewoon aandelen kopen. Het schrijven van putopties, zoals gesuggereerd werd, kan winstverhogend werken, maar als het aandeel crasht en je kunt niet tijdig je geschreven putopties van de hand doen, blijf je met een zeer verlieslatende positie zitten. Dit is niet de bedoeling.
Ondanks dat het een veel actievere belegging vraagt, is het systeem relatief simpel van opzet, maar zijn de uitkomsten onderweg zeer variabel. Dit zorgt voor ontelbaar vele mogelijkheden waar je een volledig boek kan over schrijven. Dit ga ik niet doen. Het systeem wordt duidelijk aan de hand van een voorbeeld.
Je koopt 100 aandelen aan een koers van bvb. 10?. Hierop schrijf je een kortlopende calloptie out of the money. Het schrijven van een calloptie betekent dat je bereid bent je aandelen af te staan aan de koper van je optie tegen een vastgestelde prijs. Out of the money betekent dat de koers waartegen je je aandelen wilt verkopen hoger ligt dan de huidige waarde. Laten we in dit geval 11? nemen (10% boven de huidige koers van 10?).
Alles hangt nu af van de ontvangen premie van de geschreven optie: Stel dat deze 0,52? is. Opties slaan meestal op contracten van 100 aandelen, zodat je 52? ontvangt. Als de optie waardeloos afloopt, is je winst 50? (52?-2? voor de kosten). Er zijn nu drie mogelijkheden:
1. Aandelen stijgen tot boven de 11?, vooraleer de optie vervalt. Hierdoor zal de optie uitgeoefend worden, maar doordat u gedekt (u heeft de onderliggende waarde in bezit) geschreven hebt, maakt de koers op dat moment niet uit. Winst: 150? (100? winst door het verschil tussen uitoefenprijs en aankoopprijs= (11-10?)*100 en 50? van uw optie.). Indien het aandeel boven 11,5? stijgt, derft u wel die extra winst.
2. Aandeel schommelt tussen 9,5? en 11?. Optie loopt waardeloos af. De 50? zijn definitief binnen. Indien u erin slaagt om 20x (= bvb. 20 maanden) dit te realiseren, dan heeft U 1000? verdient of … de inleg van uw aandelen. U heeft dan zoals eerder gezegd de aandelen gratis verworven, zonder dat ze noemenswaardig gestegen zijn of zelfs gedaald, zonder extra risico te nemen en dit binnen minder dan 2 jaar.
3. Aandelen neigen onder 9,5? te zakken. Op dat moment zal u een beslissing moeten nemen. Dit is het breakeven punt.
Ofwel sluit u alles: optie (die fel zal gezakt zijn) terugkopen en aandelen verkopen. Hier hangt het van het moment af of u verlies kunt vermijden of niet. Indien u al beslist uw aandelen te verkopen aan 9,6? en de optie is nog slechts 0,1? waard, zal u noch winst noch verlies gemaakt hebben. Uw verliest weliswaar 0,4? op uw aandelen, maar u heeft evenveel gewonnen op uw optie.
Ofwel houdt u uw aandelen. Stel dat het aandeel zakt tot 9?, dan zal u een verlies van 50? maken= 100? verlies op de aandelen, maar 50? winst op de optie. Dit resultaat blijft beter dan als u enkel aandelen had gekocht. Het hoeft echter niet te betekenen dat u met uw verlies blijft zitten. U kan nu immers een nieuwe optie uitschrijven ? 9,5? of 10? en alsnog winst maken (downrollen). U moet dan wel zorgen dat nieuwe uitoefenprijs+nieuwe optie+eerder binnengelopen optie winstgevend is: zo komt u weer in bovenstaande situatie waarbij u weer de drie bovenstaande mogelijkheden gelden. De eerste optie moet dan wel vervallen zijn of teruggekocht!
U begrijpt dat dit systeem u niet van verlies zal weerhouden indien het aandeel zwaar daalt. Het zal wel het verlies verzachten dan wanneer u enkel aandelen had gekocht. Tevens zal u ook geen gratis aandelen verwerven als de koers sterk gaat stijgen (verdubbelen), u zal dan ongetwijfeld de aandelen moeten leveren omdat de koers boven de uitoefenkoers gaat. Maar u houdt in dit geval ongetwijfeld winst over.
Bij dividenduitkerende aandelen heeft u ook nog die winst op zak. Dit zal meestal volstaan om de inflatie bij te houden.
Originele Posting
Wat gratis is, deugt niet of anders gezegd “there is no such thing as a free lunch“.
Ik ben het daar 100% mee eens. Ook gratis aandelen verkrijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen!
Om aandelen gratis in portefeuille te krijgen, kan je het volgende gekende systeem toepassen. Je koopt aandelen waarin je gelooft en op het moment dat ze fors in prijs gestegen zijn, liefst meer dan verdubbeld, neem je je oorspronkelijke inleg terug. De rest kan je dan beschouwen als gratis in portefeuille. Very simple, isn’ t it?
Alleen…, hoe vaak kom je zo’n aandelen tegen die op korte termijn verdubbelen? Je hebt niet alleen ijzersterke aandelen nodig, bovendien moet je een perfecte timing hebben en de aandelen ofwel op een dieptepunt kopen (wanneer ze niet aantrekkelijk zijn) of moet je heel geduldig zijn en ze jarenlang (decennialang?) bijhouden. Op de Brusselse of Amsterdamse beurs is het zeker een huzarenstuk om dit te verwezenlijken, zeker nu de beurzen al meer dan een half jaar aan het kwakkelen zijn.
Nu heb ik een vraag!
Hoe krijg je zonder extra risico te nemen gratis aandelen in portefeuille ZONDER dat deze aandelen noemenswaardig stijgen of zelfs niet stijgen of … dalen?
Reacties
50 reacties.Reactie door Louise - 3 juni 2010 om 19:51
Bedoel je dividenden in aandelen
(zoals bij de aandelen Dexia)
?
Reactie door dorie - 3 juni 2010 om 20:04
Ja, ik ken dat van zo een gratis lunch. Ben daar ooit eens naar toe geweest (ik had al vier dagen oud brood gegeten), vriendelijk waren ze daar niet. Toen ik mijn vierde kip aan het verorberen was, hebben ze mij daar met mijn klikken en klakken buiten gesmeten en gedreigd dat ze me daar nooit meer willen zien. Gratis is toch gratis, wat is me dat nu.
Reactie door Frank Declerck - 3 juni 2010 om 20:17
Vincent,
Op een vraag hoort een antwoord, geen nieuwe vraag 🙂
Reactie door Frank Declerck - 3 juni 2010 om 20:31
Louise,
Je kan inderdaad dividenden laten uitbetalen in aandelen. In theorie zijn dit gratis aandelen. De vraag is alleen of je daar echt rijker van wordt! Uiteindelijk zorgen deze nieuwe aandelen voor verwatering van de bestaande, zodat je wat je langs de ene kant wint, langs de andere kant gedeeltelijk terug verliest. Tevens is het altijd afwachten of er wel dividend uitgekeerd wordt. Als het bedrijf verlieslatend is (wordt), kan dit dividend opgeschort worden, zeker ben je nooit. Op de keper beschouwd zijn dit een soort gratis aandelen, maar bij een gemiddelde dividend van 2 ? 3% zal je wel tientallen jaren(25-35jaar) moeten wachten eer je je inleg terug hebt.
Ik neem aan dat u dat ook een iets te lange termijn vindt.
Reactie door Vincent - 3 juni 2010 om 21:21
Frank,
Vragen staat vrij !
Een mogelijkheid is:
Je start met een bepaald bedrag (bijvoorbeeld 50,000 euro). Met een hoog percentage hiervan (bijvoorbeeld 98%, zijnde 49,000 euro) koop je ZEROBONDS onder pari (bijvoorbeeld aan 98 %).
Met het resterende geld (in dit voorbeeld: 2 % of 1,000 euro) koop je AANDELEN.
Op de vervaldag van de bonds (obligaties) heb je zowieso 100 % van je inleg terug ! De aandelen heb je dan gratis ! Inclusief eventuele koerswinst (of verlies) en dividenden …
Natuurlijk loop je wel het risico dat je uiteindelijke rendement lager is dan de inflatie … Inflation-linked bonds kunnen hier interessant zijn.
Een andere risico is dat de uitgever van de obligatie in default gaat …
Reactie door Vincent - 3 juni 2010 om 21:22
Bovenstaande methodiek is ook enkel interessant vanaf grote bedragen …
Ik zou met de 2 % eerder een hefboomproduct kopen …
Reactie door Schoolmeester - 3 juni 2010 om 21:26
Beste Frank,
Sta mij toe u te wijzen op een taalfoutje in uw artikel:
?there is not such thing as a free lunch?.
“not” moet “no” zijn.
Met de beste groeten,
Meneer de Schoolmeester.
Reactie door Frank Declerck - 3 juni 2010 om 21:40
Gelukkig dat er schoolmeesters zijn, wat zouden we doen zonder 🙂
Reactie door Schoolmeester - 3 juni 2010 om 21:50
Drie banken vooruit en een kus van de juffrouw …
Reactie door Gerrit - 3 juni 2010 om 21:51
Frank, is het de bedoeling dat jij uiteindelijk het antwoord gaat geven?
Reactie door Vincent - 3 juni 2010 om 21:52
Meneer de Schoolmeester,
1 bank vooruit is goed genoeg, maar dan wil ik wel 3 kussen van de juffrouw !
Reactie door Frank Declerck - 3 juni 2010 om 22:00
Vincent,
Je kunt inderdaad op die manier gratis aandelen verwerven, maar 2% van uw inleg is wel heel weinig, ik had toch liever iets gezien in de buurt van de volledige inleg en dit in een aanvaardbare termijn, maar zonder dat het risico hoger is dan het gewoon aankopen van aandelen.
Maar uw mogelijkheid ga ik zeker niet afbreken, want het komt mij nogal bekend voor:
http://beursbeleg.blogspot.com/2009/06/aandelen-die-niet-kunnen-dalen.html 😉
Reactie door Luc lcdnlf - 3 juni 2010 om 22:05
Je koopt 100 aandelen van bedrijf x aan koers y
Je schrijft kortlopende callopties met een strike y+n en eventueel putopties met een strike y-n
Nadert de koers van aandeel x de y+n of y-n grens, koop je de opties terug, maar eigenlijk hoop je er op dat de opties waardeloos aflopen (vandaar kortlopend) Je hoopt er op dat gedurende de looptijd van de opties de koers van aandeel x nooit boven y+n of onder y-n gaat. Na verloop van tijd zijn je aandelen op die manier gratis.
Reactie door Frank Declerck - 3 juni 2010 om 22:18
Dag Luc,
Waarom koop je de optie terug als het aandeel y+n nadert?
Reactie door Geert Muylaert - 3 juni 2010 om 22:22
Wat gratis is, betaal je nooit te duur …
Reactie door Luc lcdnlf - 3 juni 2010 om 22:23
Als de aandelen koers boven y+n gaat, loop je het risico dat de optiekoper de optie daadwerkelijk gebruikt en je de aandelen te moeten leveren. Aangezien je uitgangspunt is dat je gratis aandelen wilt verwerven, vermijd je bij voorkeur de levering van je aandelen, door tijdig de geschreven optie terug te kopen.
Reactie door Cyriel Dentich - 3 juni 2010 om 22:25
Tichkes,
Wat is het verschil tussen “gratis” en “voor niets” ?
Op z’n Brussels gezeid : t’verschil tussen “gratis” en “veur niet” ?
Reactie door Frank Declerck - 3 juni 2010 om 22:26
Gerrit,
Het is de bedoeling om er op te antwoorden. Maar ik hoop op interessante reacties die een evenwaardig of misschien zelfs een beter systeem aanbrengen. Er zijn hier toch al een aantal interessante zaken gezegd.
Reactie door Luc lcdnlf - 3 juni 2010 om 22:29
jij bent gratis naar school geweest, ik voor niets
Reactie door Cyriel Dentich - 3 juni 2010 om 22:33
Op z”n Brussels gezeid, lap klet Marjet ! 10 op 10 veur Luc Lcdnlf
Reactie door Roger Scepticus - 3 juni 2010 om 22:46
D’er zal wel iets louche aan zijn. Mij niet gezien met dit soort trucs. Op het einde heb je altijd minder geld over dan aan het begin. Dan is gratis zeer duur.
Reactie door Vincent - 3 juni 2010 om 22:47
Voor niets gaat de zon op ! En vandaag was de zon “dik in orde” !
Reactie door Frank Declerck - 3 juni 2010 om 23:02
Luc,
Klopt. Je wordt echter niet armer om je koerswinst (+n) en de reeds eerder waardeloos afgelopen opties te incasseren. Je hebt dan wel geen gratis aandelen, maar wel extra cash (meer dan je had). Als je opties terugkoopt kun dat volgens mij op 2 manieren doen:
-terugkopen als de premie er nagenoeg uit is.
-uprollen.
Door putopties te schrijven verhoog je mijn inziens wel je risico.
Reactie door Maarten V. - 4 juni 2010 om 08:31
Als je helft van je aandelen met 100% winst verkoopt is de andere helft idd gratis
Reactie door Frank Declerck - 4 juni 2010 om 20:49
Die verdienen inderdaad veel te veel aan transacties. De meeste beurshandel verloopt volledig geautomatiseerd, de winsten zijn daardoor enorm. Al zijn er enorme verschillen tussen de brokers en banken qua prijszetting. Wie veel handelt, kan veel geld sparen door de juiste broker te kiezen.
Reactie door Geert Muylaert - 4 juni 2010 om 21:29
Ik ken alvast een mooiprater van een beursblaadje die zogezegd gratis goudmijn aandelen heeft … Voor al diegenen welke geluisterd hebben naar zijn koopadvies : HET IS NIET AL GOUD WAT BLINKT …
Reactie door Kevin - 4 juni 2010 om 22:35
Ik ga al niet akkoord met de stelling dat aandelen gratis zijn wanneer je 100% rendement behaald en de helft van je aandelen verkoopt. Het behaalde rendement wordt hier gewoon als extraatje bekeken hoewel het eigenlijk een deel van je vermogen geworden is. Je wordt dus wel armer bij koersdalingen… (inflatie buiten beschouwing)
@ Vincent, het combineren van een risicoloze belegging met een risicovolle is inderdaad een gekende techniek. Ik denk zelfs dat ze dat zo bij het zilverfonds doen. Maar het is wederom niet gratis want iemand die zijn geld op de risicovolle belegging verliest is armer dan iemand die in eerste instantie alles in risicoloze papieren heeft gestoken.
Trouwens als je graag risico en rendement afweegt kan je je misschien eens verdiepen in de Sharpe ratio.
Maar kortom iets is alleen maar gratis als iemand anders het betaald !
Reactie door Kevin - 4 juni 2010 om 22:54
Met die Grieken zou je beginnen twijfelen h?, maar ik ga ervan uit dat overheidspapier nog altijd een gezond vertrouwen geniet en quasi risicoloos is.
Reactie door Alchemist - 4 juni 2010 om 22:56
En zolang de “steen der wijzen” niet ontdekt wordt, is goud ook aan te raden…
Reactie door Kevin - 4 juni 2010 om 22:59
Kzal da is uitvinden s?, een chemische formule om van bakstenen goud te maken. Zou het eigenlijk wettelijk toegelaten zijn om dan eerst zelf massaal short te gaan op het goud ?
Reactie door Vincent - 4 juni 2010 om 23:02
Als dat wordt uitgevonden gaat de goudkoers zakken als een plumpudding …
Maar what about zilver ???
Reactie door Frank Declerck - 5 juni 2010 om 09:35
@Kevin
Je koopt voor 5000? 100 aandelen. Deze stijgen naar een waarde van 10100?. Je verkoopt een deel van je aandelen voor 5100?. Hiermee heb je je inleg terug+alle gemaakte kosten. De rest van de aandelen die je nog bezit zijn toch wel degelijk gratis, want je had ze niet voordien en het heeft je niets gekost! Of zoals Dentich zegt: gratis en voor niets…
Reactie door Vincent - 6 juni 2010 om 11:59
Er is wel iets te zeggen voor de visie van Kevin.
Als je op 01/01/2000 voor ?10,000 aandelen koopt en op 01/01/2001 zijn deze ?20,000 waard, dan heb je ?10,000 winst gemaakt. Stel echter dat deze op 01/02/2001 nog slechts ?19,000 waard zijn: heb je dan ?9,000 winst gemaakt of ?1,000 verlies ??? Het antwoord: allebei !!!
Reactie door Gilbert - 6 juni 2010 om 12:06
Gratis aandelen dat is toch zo moeilijk niet h?: ik krijg ieder jaar een pakket aandelen gratis van mijn werkgever! Heb ik nu een prijs gewonnen met dit antwoord? Of moet er eerst nog gedraaid worden aan “het rad van fortuin” of zo?
Reactie door Frank Declerck - 6 juni 2010 om 12:38
@Vincent,
Dit is een psychologische aangelegenheid. Ik zal dat meenemen in mijn antwoord.
Reactie door Frank Declerck - 6 juni 2010 om 12:47
@Gilbert,
Als die “gratis” aandelen deel uitmaken van je verloning, zijn ze wel niet echt gratis h?! Je hebt er moeten voor werken.
Helaas zijn er hier geen prijzen te winnen noch rad der fortuin toestanden. Maar reacties worden wel geapprecieerd hoor.
Reactie door Geert Muylaert - 6 juni 2010 om 17:05
Correctie : er zijn nog een prijzen te winnen. Maar wat nog niet is kan komen …
Wie stelt hier de eerste prijs ter beschikking ?
Reactie door andere gilbert - 6 juni 2010 om 17:47
abonnementen van beleggingsblaadjes als prijs hoeven voor mij niet.
Reactie door Vincent - 6 juni 2010 om 17:51
Als niet-commercieel forum doen wij daar niet aan mee !
Binnen 10 minuten gratis advies in de reeks “Niet tevreden ? Geld kwijt !” (wij zijn daar tenminste open en eerlijk over) …
Reactie door Kevin - 7 juni 2010 om 18:54
Ja, het is inderdaad een kwestie van interpretatie… Zoals ik het bekijk blijft er in een deftig economisch systeem geen geld op tafel liggen en er is niets echt ‘gratis’.
Reactie door Geert Muylaert - 7 juni 2010 om 19:19
Voorlopig is het licht van de zon en de maan nog altijd gratis ! Maar hoelang nog ?
Reactie door Vincent - 7 juni 2010 om 19:47
De hedendaagse westerse wereld is alles behalve een deftig economisch systeem … ! Tijdens de bankencrisis hebben de overheden alle problemen op zich genomen. Dat heeft tijdelijk gewerkt, maar nu begint men te beseffen dat de problemen verplaatst zijn en ni?t opgelost. Dat is een beetje zoals een nieuwe put graven om een andere put dicht te doen.
Reactie door Vincent - 7 juni 2010 om 22:19
Bij het weekblad “Humo” kreeg je een tijd geleden ook “gratis aandelen” … !
Reactie door Frank Declerck - 7 juni 2010 om 22:27
Klopt. Ter waarde van 15?… een stunt van Keytrade, de verkoopkosten waren echter 14,95? + kostprijs Humo + openen rekening bij Keytrade, m.a.w. zeer misleidend.
Reactie door Kevin - 7 juni 2010 om 23:13
Ach ja als er iets gratis is vraag je je best even af waarom het gratis is. De strategie die je beschrijft is wel mooi als je denkt dat het aandeel stabiel zal blijven. Maar bedenk wel dat je winst beperkt is tot een maximum maar je verlies niet beperkt is (het is te zeggen beperkt tot inleg – premie). Interessante gedachtengang is wel dat je zelf een call kan kopen om je geschreven call te dekken… daar had ik nog nooit bij stil gestaan 🙂
Reactie door Geert Muylaert - 8 juni 2010 om 18:25
Bij internet en mobiel telefoneren is ook een en ander gratis …
Reactie door Vincent - 3 juni 2010 om 19:48
Frank,
Heeft het antwoord op uw vraag iets met opties of andere derivaten te maken ?