Head & Shoulders: tegen schilfertjes en v??r winst op de beurs !

Door: Vincent

Misschien zijn er onder jullie wel aandeelhouders van Procter & Gamble ? 2011 is een jubileumjaar voor dit bedrijf: de anti-roos shampoo “Head & Shoulders” bestaat 50 jaar !

Ook in de technische analyse is “Head & Shoulders” een bekende term. Het betreft dan g??n shampoo maar wel een omkeerpatroon in koersgrafieken !

Men spreekt van een “Hoofd & Schouders”-patroon als de koers van een financieel instrument:
1) een top vormt,
2) terugvalt,
3) de vorige top doorbreekt,
4) terugvalt tot onder de eerste top,
5) de eerste top hertest zonder deze significant te doorbreken,
6) ten slotte opnieuw daalt.

In onderstaande illustratie vinden jullie een schoolvoorbeeld van een H&S-patroon:

Zoals gezegd is dit een omkeerpatroon. Als deze formatie zich voltrekt na een stijgende trend (zoals in bovenstaande grafiek), is dit een indicatie dat de koersen waarschijnlijk zullen dalen. Zeker nadat de neklijn doorbroken wordt.

Een H&S-patroon moet niet noodzakelijk uit drie toppen bestaan. Wanneer het bodems betreft spreekt men van een “Reverse Head & Shoulders”-patroon:

Als een dergelijke formatie zich voltrekt na een downtrend, is dit een indicatie dat de koersen waarschijnlijk zullen stijgen. Zeker nadat de neklijn doorbroken wordt.

Een laatste belangrijk aspect van “Hoofd & Schouders”-patronen is dat ze ook uiterst geschikt zijn om koersdoelen te berekenen. Nadat de neklijn doorbroken is, wordt het koersdoel het prijsniveau van de neklijn plus het verschil tussen de neklijn en het “hoofd”. Om dit visueel duidelijk te maken heb ik in de grafiek van de S&P 500 twee H&S-formaties uitgewerkt (klikken om te vergroten):

Midden 2010 vormde de S&P 500 een prachtig “Omgekeerd Hoofd & Schouders”-patroon. Toen in september de neklijn doorbroken werd, kon een koersdoel van 1251 berekend worden. Dit werd met glans bereikt !

Momenteel zien we dat er zich opnieuw een gelijkaardige formatie aan het voltrekken is. Van zodra de neklijn doorbroken wordt, is het koersdoel 1431 oftewel ongeveer 7% hoger dan de huidige koers.

Beste Croesuslezers, mijn verwachting blijft dan ook dat de lente haar werk zal doen op de beurzen. Het koersdoel van 1431 lijkt mij haalbaar tegen de zomer.

Reacties

2 reacties.

Reactie door Vincent - 25 april 2011 om 14:24

Zelfs de zwakte in de goudprijs begin dit jaar was te voorspellen via een H&S patroon: http://img580.imageshack.us/f/goud.png/

Reactie door Vincent - 26 april 2011 om 18:08

In de S&P 500 is de neklijn vandaag opwaarts doorbroken. Op naar de 1430 dus !

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags