Het goud van Croesus.

Door: Geert Muylaert

romeinse-munt Zo rijk als Croesus ! Dit werd genoteerd in teksten uit de oudheid omdat hij de rijkste mens ter wereld was. Van hem werd gezegd dat hij zo rijk was als de zee diep. De Lydische koning Croesus was dan ook de eerste miljonair uit de geschiedenis die een enorm rijk opbouwde en die gouden en zilveren munten liet maken met zijn beeltenis erop. Deze munten waren een natuurlijke versmelting van goud en zilver en werden daarom ?elektrum? genoemd. Deze methode is evenwel later in onbruik geraakt.

Croesus was ook behoorlijk megalomaan en wilde daarom ook zijn rijkdom kunnen tonen. Schatkisten werden gevuld tot aan de rand met gouden munten en vervolgens tentoongesteld aan zijn onderdanen. Kijken was toegestaan maar aankomen verboden ? Hij was dan ook gewoon gek van goud en in al zijn paleizen liet hij zich er mee omringen. Maar ? volgens oude geschriften was hij ook erg gierig en letterlijk en figuurlijk verblind door al zijn goudschatten.

Beste Croesusvolgelingen, blijkbaar was goud toen een metaal dat gemakkelijk te vinden was gelet op de fabelachtige goudschatten die hij tijdens zijn leven verzameld heeft. Helaas zijn er van deze munten z??r weinig overgebleven. Voor zijn volk werden ook ?gewone munten? geslagen (zie foto) uit koper en brons. Er blijft dan ook de onopgeloste vraag : waar is al het goud van Croesus ???

Gepubliceerd: 6 augustus 2010 in Geschiedenis.

Reacties

7 reacties.

Reactie door J.Hommeles - 7 augustus 2010 om 09:40

Af en toe lees je eens over ’n belangrijke vondst van gouden en of zilveren munten maar dit is natuurlijk het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. Ik denk dus gewoon dat er nog erg veel verstopt is maar begin maar eens te zoeken 😉

Reactie door Frank Declerck - 7 augustus 2010 om 11:51

Geert,

Als je uw eigen tekst herleest, dan weet je al waar een groot gedeelte van het goud zou kunnen zijn. Tot drie keer toe geef je een aanzet.

Reactie door Geert Muylaert - 7 augustus 2010 om 11:52

Met de nadruk op : zou kunnen zijn …

Reactie door Frank Declerck - 7 augustus 2010 om 11:57

Niet rond de pot draaien h?. Ik was er toen nog niet bij. 😉
Ik heb alleen een denkpiste die waarschijnlijk gewoon naast de jouwe kan gelegd worden. Ik kan het niet bewijzen. Aan jullie om mijn logica te ontkrachten.

Reactie door Geert Muylaert - 7 augustus 2010 om 11:59

En ik was er toen ook nog niet bij ! En zelfs mijn Nonkel Achille was er niet bij …

Reactie door Geertrui Doms - 7 augustus 2010 om 12:44

De munten bestonden uit ’n versmelting van goud en zilver. Later moest dat ofwel goud of zilver zijn dus men zal het wel hebben omgesmolten ?

Reactie door Louise - 7 augustus 2010 om 15:31

Er zou veel goud (en andere rijkdom) op de zeebodem liggen!

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags