Het spaarboekje van Nonkel Achille !

Door: Geert Muylaert

Vroeg of laat worden er velen mee geconfronteerd bij een onverwacht overlijden van een geliefde. Bij het leegmaken van kelder en zolder stoot men hopvol op een kleine dierbare schat : een oud vergeten spaarboekje. Zo verging het ook bij Nonkel Achille na zijn overlijden in 1969. Boven op de kleerkast, onder een dikke laag stof, werd een spaarboekje gevonden uit het gezegende jaar 1934 …

In het boekje staat netjes genoteerd in handschrift (met pen en inkt) en voorzien van de nodige stempels de bedragen welke Nonkel Achille heeft gedeponeerd in de bank. Het uiteindelijke bedrag : 7.325 Belgische Franken.

Op het spaarboekje werd geld gestort tussen 1905 en 1921. kf

Nu heb ik er g??n flauw benul van wat de koopkracht van dit bedrag? is anno 2010 (+ 180 Euro) , maar als je weet dat voor de tweede wereldoorlog een brood nog werd betaald met centen, moet het alleszins een serieus spaarpotje geweest zijn ! Maar zou het vergeten en vergeelde boekje ook nog waarde hebben. En waar is al de intrest naartoe tussen 1934? en 1969 ???

Navraag leerde dat er in Belgi? twee soorten spaarboekjes bestaan/bestonden, volgens Febelfin ? Belgische Federatie Financi?le Sector. In sommige spaarboekjes staat een bepaling die vermeldt : het boekje geldt als bewijs voor stortingen en afhalingen. In principe is er dus nooit een termijn van verjaring, en kan de eigenaar of zijn erfgenamen altijd het bedrag van het spaarboekje afhalen, vermeerderd met maximaal vijf jaar intrest.

En nu komt de aap uit de mouw : in sommige spaarboekjes ontbreekt deze bepaling ! Dit wil dus zeggen dat een bank KAN maar NIET VERPLICHT is om te zoeken naar een spoor van het teruggevonden boekje na een termijn van 10 jaar in slaaprust. En als ondertussen de oorspronkelijke bank al in een andere bank(en) is overgegaan, is het zelfs al quasi volledig hopeloos om nog een speld in de hooiberg te zoeken ?

Beste Croeusvolgelingen, jullie kunnen het vervolg van het verhaal wellicht al raden …? Het geld op het verfomfaaide spaarboekje van Nonkel Achille werd nooit nog teruggevonden. AMEN !!!

Gepubliceerd: 6 mei 2010 in Nonkel Achille Opus 13.
Tags:

Reacties

2 reacties.

Reactie door j. hommeles - 6 mei 2010 om 17:00

Ik heb zeer recent ’n gelijkaardig verhaal gelezen van ’n familie die hetzelfde overkwam. De rechter heeft uiteindelijk beslist dat de bank alsnog moet betalen ! ( Dat ging niet om klein geld ).

Reactie door Belles Mirda - 11 oktober 2010 om 17:33

Alle informatie inverband met oude spaarboekjes, het innen van de gespaarde gelden en/of de verjaringstermijnen zijn welkom

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags