Het zeldzame metaal “niobium”.
Door: Geert Muylaert Er bestaan veel metalen, en de dagdagelijkse kennen we allemaal. Maar er zijn evenwel ook een heleboel metalen, waar we nog maar weinig of niets over gehoord hebben. Dit is meestal omdat ze zeer zeldzaam zijn, en/of er weinig bruikbare toepassingen voor zijn. Een zeldzaam metaal dat de aandacht verdient is “niobium”.
Het is zo zeldzaam dat er pas na honderd jaar onenigheid over de al dan niet ontdekking ervan,? in het jaar 1950 werd besloten om het de eenduidige naam niobium te geven, afgeleid van Niobe, een figuur uit de Griekse mythologie, dochter van Tantalos en Dione.
Niobium komt niet vrij in de natuur voor. De meest voorkomende vormen zijn de mineralen columbiet? (ook wel niobiet geheten), pyrochloor? en euxeniet . Mineralen waarin niobium voorkomt, bevatten meestal ook tantalium. De grootste niobium-producerende landen zijn Canada, Brazili?, Nigeria, Congo en Rusland.
De belangrijkste toepassing van niobium is bij de productie van sommige roestvrije staalsoorten. Daarnaast wordt niobium op kleine schaal gebruikt voor andere toepassingen:
- In nucleaire installaties voor het afvangen van losse neutronen.
- De blauwachtige kleur maakt het een gewild metaal voor sieraden? zoals armbanden, oorbellen en body piercings.
- Het materiaal wordt gebruikt als doping voor titaandioxide om de conductiviteit? van dit materiaal te verhogen.
- Niobium wordt in combinatie met ijzer, nikkel en kobalt? gebruikt in legeringen? voor raketmotoren, straalmotoren en andere installaties die grote temperatuursverschillen te verwerken krijgen.
Verder vindt niobium toepassing in supergeleiders.
Beste Croesusvolgelingen, er is een “junior miner” die een veelbelovende locatie heeft. Momenteel heeft het nog een beursnotering als “pennystock”. Maar voor hoe lang nog ? Meer over deze “junior” in een volgende bijdrage.
Gepubliceerd: 30 oktober 2011 in Grondstoffen.