Hoge bonussen voor bankiers. Wiens schuld? De uwe?

Door: Frank Declerck

Deze harde uitspraak is niet zo belachelijk als het lijkt. Integendeel, in volle crisistijd was het net dat wat Wouter Bos, ex-minister van Financi?n, antwoordde op de vraag: Wie is verantwoordelijk voor de graaicultuur bij toplui? Jij en ik, antwoordde hij. Meteen kreeg hij heel Nederland over zich heen.

Maar Bos staat niet alleen. Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz , tevens adviseur van Obama en Sarkozy, heeft daar een gelijkaardige mening over. Stiglitz zegt het volgende:

“Op de vrije markt zijn de cowboykapitalisten er met de buit vandoor gegaan. De overheid moet meer doen dan alleen maar regelstelling. De staat moet zijn moreel gezag heroveren.”

Wat Bos en Stiglitz bedoelen, is dat je nog zoveel wetten en regeltjes mag maken, de mensen ook de moraliteit moeten hebben om die bonussen af te keuren.

En dit heb ik vandaag, zeker in Belgie, nog veel te weinig gezien. Hebben jullie al banken gezien waar de gewone bedienden in staking gaan tegen die bonussen? Halen klanten massaal hun geld weg bij die banken? Worden die “hoge bonus” ontvangers geweerd in de media, in raden van bestuur, kortom zijn het paria’s geworden? Neen, neen en neen. Integendeel, ze worden overal op applaus en met open armen ontvangen. We zien de beelden nog van Axel Miller die Dexia verliet met een staande ovatie en nog een extra jaarsalaris erbovenop. Dexia, die aan het infuus hing van belastinggeld, kende zonder scrupules Millers opvolger Mariani nog 30% meer vergoeding toe (max.bonus van 2,25 miljoen ?).

Deze week kwam er dan toch en signaal: De stad Gent haalt zijn geld weg bij de “bonus” banken. Het is een begin! Want zo moet het. Ook ING is gezwicht onder druk.

Om terug te keren naar de moraliteit die vanuit de mensen zelf komt, is de zaak Vangheluwe misschien wel een mooi voorbeeld. ?Geen wet, regel of kerk die hem kon tegenhouden, tot hij moreel zodanig over de schreef ging met zijn laatste interview, dat er massaal gereageerd werd. Psychiaters, slachtoffer begeleiders, media, politiekers, de man in de straat en uiteindelijk ook de kerk zelf, hebben hem zwaar veroordeeld. Wellicht wordt door deze morele veroordeling iets in gang gezet waardoor in eerste instantie Vangheluwe zelf het licht gaat zien, maar vooral dat de ganse problematiek van kindermisbruik beter omkaderd zal worden.

Zolang we niet ??nzelfde gezamelijke reactie zien over de hoge bonussen zullen ze blijven bestaan. Ik zie alleen maar dat in onze maatschappij extreme hoge vergoedingen veel meer geaccepteerd worden dan men wil toegeven. Of vinden jullie de lonen en prijzen in de sportwereld niet buiten proportie?

Over Tiger Woods zwijg ik best, maar neem nu Kim Clijsters. Hoe braaf ook, dit meisje verdient tientallen miljoenen ? per jaar om, enkel als ze goesting heeft of niet gekwetst is, tegen een balletje te slaan. En denk je dat ze daar netjes in evenredigheid met werkmensen haar belastingen betaalt? Neen dus, haar papa zaliger heeft een deal afgesloten met de belastingsdienst voor een gunstregime. Dan hoefde ze niet zoals haar collega Justine Henin of Tom Boonen pro forma in Monaco gaan wonen. Toch worden ze allen massaal toegejuicht.

De strafste is ongetwijfeld Stefan Everts. Tien jaar lang was hij de beste motocrosser van Monaco, sorry van de wereld. In een interview een paar jaar geleden, deed hij zijn beklag. Wat een apeland was Belgi? toch, er werd nauwelijks ge?nvesteerd in goede cross parcoursen. Klagen dat er geen belastinggeld wordt gebruikt om zijn sport te promoten maar zelf geen Euro belastinggeld betalen. Hij blijft een icoon. Moraliteit weet je wel.

Gepubliceerd: 16 april 2011 in Geld & Financiรซn.
Tags: , , , ,

Reacties

41 reacties.

Reactie door Geert Muylaert - 17 april 2011 om 08:44

Belastingen betalen ? En wat dan gedacht over
de twee belangrijkste beursgenoteerde bedrijven van industrieel Albert Fr?re ? Die hebben vorig jaar 152 euro belastingen betaald …

Reactie door Firmin Klets - 17 april 2011 om 10:06

Stefan Everts de beste ter wereld ? Zolang de Amerikanen niet meededen wel. Dat wordt nogal makkelijk vergeten.

Reactie door Frank Declerck - 17 april 2011 om 10:10

Firmin,

Onze Coopman is naar het gevang gestuurd wegens oplichting en compleet platzak…

Reactie door J.Hommeles - 17 april 2011 om 10:13

Redelijk goed betaalde bankbedienden die in staking gaan tegen de bonussen ? Die zullen blij genoeg zijn dat ze werk hebben zeker ? Ook de klanten hebben niet erg veel uitwijkmogelijkheden want welke bank betaalt g??n hoge bonussen ? En, spijtig genoeg, ben je nog altijd op banken aangewezen voor financiiele transacties. Het ware v??l beter als de belastingen die bonussen dusdanig afroomde dat ze totaal oninteressant zouden worden. Dan kon er met dat geld ook nog iets interessants gedaan worden misschien ๐Ÿ˜‰

Reactie door Firmin Klets - 17 april 2011 om 10:17

Frank dat van Coopman zat eraan te komen. Ook zijn vrouwke heeft in die “zaken” goed van katoen gegeven. Jean Pierre had waarschijnlijk gezegd “geef er maar ’n flinke lap op” ๐Ÿ˜‰

Reactie door Firmin Klets - 17 april 2011 om 10:31

Everts heeft bij mijn weten nog nooit van Ricky Carmichael, bijnaam “The Goat” = greatest of all times, gewonnen.

Reactie door Dol Kijwe - 17 april 2011 om 10:34

Hommeles : mee eens. Je kunt die graaiers all??n in hun portemonnee raken. Dus ook de verstrekkers van die bonussen extreem zwaar belasten. Dan is dat in ’n wip ๐Ÿ˜‰ gedaan.

Reactie door Frank Declerck - 17 april 2011 om 10:53

Belasten alleen is niet genoeg. Verantwoordelijkheid geven. Ik lees dat er weer duizenden jobs op het spel staan in de banksector in Ierland. De staat zou tien jaar terug moeten kunnen gaan om bonussen terug te vorderen om de werkloosheidvergoedingen te kunnen betalen.

Reactie door Dol Kijwe - 17 april 2011 om 11:18

Met terugwerkende kracht uitpakken zou idd het mooiste zijn maar ik vraag me af of dat haalbaar is ?

Reactie door Vincent - 17 april 2011 om 11:35

Van de man of vrouw met de pet hoor je dat ze tegenstander zijn van de hoge bonussen bij banken die aan het infuus van centrale banken en overheden hangen (of tot voor kort gehangen hebben). Toch blijven ze klant bij de betreffende banken. Is dat dan uit luiheid ? Is dat omdat zij van de bonussen zelf geen direct nadeel ondervinden ? Is dat omdat zij er toch van uit gaan dat hun geld bij eender welke bank veilig is (overheidsgarantie) ? Ongetwijfeld een combinatie van verschillende factoren.

Om mensen massaal in beweging te krijgen (om van bank te veranderen), is er dus blijkbaar meer nodig. Toen ING het senioren vorig jaar onmogelijk maakte om nog geld af te halen met hun bankkaart, kwam hier wel een massale reactie op. De geviseerde groep voelde zich namelijk terecht geafronteerd door de maatregel. Uiteindelijk moest ING toegeven. Moest de bank “R. Vangheluwe en co” bestaan zouden ook veel mensen zijn overgestapt naar ergens anders na het beruchte interview.

Er zijn overigens WEL banken die geen steun nodig hadden/hebben EN geen onproportionele bonussen uitkeren. Ik voel mij niet geroepen om namen te noemen, maar moet spontaan denken aan een groen appeltje voor de dorst !

Reactie door Vincent - 17 april 2011 om 11:37

De overheidsgarantie op spaargelden afschaffen zou bankklanten alvast veel mobieler maken …

Reactie door Cyriel Dentich - 17 april 2011 om 11:40

De bank R. Vangheluwe, waar de spaarcentjes van de kindjes veilig zijn …

Reactie door Kees - 17 april 2011 om 11:42

Ik denk dat 8 op 10 Joe Sixpacks niet eens weten dat er ’n overheidsgarantie bestaat.

Reactie door R. Van Peluw - 17 april 2011 om 11:45

Bankier zijn ; dat zie ik ook nog wel zitten. ๐Ÿ˜‰

Reactie door Vincent - 17 april 2011 om 11:50

Kees, niet akkoord ! In volle crisis in 2008 herhaalde men dit 10 keer per nieuwsuitzending …

Reactie door Vincent - 17 april 2011 om 11:54

Vwb Ierland: daar is de banksector uitgegroeid tot ??n van de belangrijkste (lees: grootste) sectoren. Dit terwijl banken er zijn om de re?le economie te onderteunen …

Reactie door Kees - 17 april 2011 om 11:54

Vincent : en tijdens die uitzendingen lag Joe onderuit met z’n sixpack op de sofa ; ( zie ook de schitterende tekeningen van Zak ).

Reactie door Roger Platjeszak - 17 april 2011 om 11:57

Die bank met het groene appeltje overweeg ik trouwens nog altijd want lijkt mij de beste uit veel slechten.

Reactie door Bert - 17 april 2011 om 12:14

Goed postje Frank ; Tigertje met ons Kimmeke Dikbil ! Dat zou pas ’n klapper van formaat zijn.

Reactie door Vincent - 17 april 2011 om 12:45

Kees: u heeft een punt want volgens A. Einstein zijn er slechts twee dingen oneindig:
1) het heelal
2) de menselijke domheid
Van dat eerste was hij echter niet zeker !

Toch denk ik dat meer dan 20% op de hoogte is van de overheidsgarantie op spaargeld !
Moest deze afgeschaft worden zou ik trouwens meteen mijn geld bij een bepaalde bank weghalen.
Ook zou goud in dat scenario nog explosiever beginnen te stijgen ๐Ÿ™‚ …

Reactie door Frank Declerck - 17 april 2011 om 12:45

Vincent,

U bent het dus met de stelling eens dat we allemaal een beetje verantwoordelijk zijn voor de hoge bonussen!
Je kunt het vergelijken met het plaatsen van snelheidscamera’s. De overheid mag er nog zoveel plaatsen, het weerhoudt mensen niet om te snel te rijden, of om ze te omzeilen. Er zijn al miljoenen verklikkers verkocht, of een motard rijdt voor de vip bussen uit om een bordje voor de camera te houden, enz. Een overheid kan niet alles regelen, er is ook de verantwoordelijkheid van de mensen zelf.

Reactie door Vincent - 17 april 2011 om 12:57

Frank,
Ik ben het inderdaad roerend eens met:
-“dat we allemaal een beetje verantwoordelijk zijn voor de hoge bonussen!”
-“Een overheid kan niet alles regelen, er is ook de verantwoordelijkheid van de mensen zelf.”.

Kan je iets dieper ingaan op “een motard rijdt voor de vip bussen uit om een bordje voor de camera te houden” ? Ik begrijp niet wat je hiermee bedoelt.

Reactie door Meneer de schoolmeester - 17 april 2011 om 13:04

Maar op het trouwfeest van dat “lieveke” waren toch geen pottenkijkers welkom …

Reactie door Ben - 17 april 2011 om 13:05

Voor enkele tientallen miljoenen euro per jaar zou ik ook lief willen zijn voor de camera’s …

Reactie door Frank Declerck - 17 april 2011 om 13:05

Vincent,

Je moet eens wat meer geinteresseerd zijn in het westvlaamse nieuws!
Tijdens de wielerwedstrijd E3-prijs te Harelbeke, hadden ze een oplossing gevonden om de VIP bussen zo snel mogelijk van punt a naar punt b te krijgen. De snelheidscamera’s werden in kaart gebracht en er reden motards voor de VIP bussen uit die de camera’s met een houten bord afdekten. Zo konden de bussen met overdreven snelheid de camera’s voorbij flitsen. Dit werd gefilmd door de verontwaardigde buurtbewoners, waarna de motard zichzelf heeft aangegeven bij de politie.

Reactie door Vincent - 17 april 2011 om 13:25

Interessant ! Ook trajectcontrole zou met bepaalde voertuigen te omzeilen zijn. Er wordt namelijk niet alleen naar de nummerplaat gekeken … Zie http://www.youtube.com/watch?hl=en&v=qdsRQ98Y3vM

Reactie door Diederik - 18 april 2011 om 11:47

Foei Bert, ons lief Kimmeke koppelen aan Tiger den viezentist !

Reactie door Odilon - 18 april 2011 om 17:24

Wel ’n h??l rijke viezentist ๐Ÿ˜‰

Reactie door Schoonmoeder van Tiger - 18 april 2011 om 18:43

Wat we daar allemaal met dat ventje hebben meegemaakt, wil je niet weten. Maar dokken gaat ie en in baren puur goud en zilver. Ons gaat ie geen 2 keer liggen hebben.

Reactie door Odilon - 19 april 2011 om 06:45

Achter dat ” geen 2 keer ” moeten waarschijnlijk wat nulletjes ? ๐Ÿ˜‰

Reactie door Schoonmoeder van Tiger - 19 april 2011 om 19:41

Odilon,

Wrijf onze neus er nog maar wat meer in….

Reactie door Odilon - 20 april 2011 om 08:56

Tja schoonmoederke maar wie de billen brandt moet op de blaren zitten h? ๐Ÿ˜‰

Reactie door Francoise - 20 april 2011 om 14:50

Odilon : je suis d’accord ; qui s’y frotte, s’y pique !

Reactie door Roger Van Peluw - 22 april 2011 om 17:51

Beminde gelovigen, boeders, zusters, misdienaars enz., ik ga mij voorbereiden op het Paasfeest ! Ik houd eraan iedereen ’n zalig paasfeest te wensen in de ware zin van het geloof.

Reactie door Roger Van Peluw - 22 april 2011 om 18:18

P.s. Goed dat er met Pasen geen nachtmis is. Ik heb nog teveel andere zaken aan m’n hoofd. ๐Ÿ˜‰

Reactie door Roger Van Peluw - 24 mei 2011 om 00:02

T-REX,
M’n agenda staat vol ๐Ÿ˜‰

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags