Ik weet wat u denkt! namelijk 24

Door: Frank Declerck

Vindt u de beurs ook een zot gedoe? De correlatie tussen de evolutie van de economie en deze van de beurs is soms ver zoek.? Waarom dalen beurzen bij goed economisch nieuws of vice versa? Hier is maar 1 antwoord op:? de beurs is een spel. Een spel van kopers en verkopers.? Als slecht nieuws voor de twintigste keer op uw bord wordt gegooid dan kan het best dat de beurs zich daar niets meer van aantrekt. Men kan zich daarover verwonderen en de reden is niet omdat er gewenning optreedt, maar omdat iemand nu ??nmaal niet 20x hetzelfde kan verkopen. Die verkopers zijn reeds lang uit de markt.

Tevens heeft een gelijkaardig nieuws niet hetzelfde effect bij een Dow Jones die aan 13000 staat, als bij een Dow Jones die reeds gezakt is naar 10000 punten.? Je hebt dan wel gelijkaardig nieuws, maar deze vindt plaats in totaal andere marktomstandigheden. Het is duidelijk dat noch de beurs noch de economie puur alleen op wetenschappelijke basis kan verklaard worden.

De menselijke interactie en het menselijk denken op ieder moment is van groter belang dan de economische feiten.? Als je dan verder doordenkt dan besef je dat dit menselijk denken uiteindelijk ook de feiten zal veranderen: Het is dan niet de realiteit die telt, maar de perceptie van die realiteit. Helaas is de perceptie ook de realiteit.? Zelf wie erin slaagt de realiteit te distanti?ren van de perceptie van de massa, weet nooit welke van de 2 de bovenhand haalt. Toch heb je een stap voor als je als koper/verkoper weet hoe andere (ver)kopers denken en zullen handelen, dan diegene die enkel met de economische feiten rekening houdt.

Psychologische kennis en wiskundige kennis zijn belangrijk. Wat vindt u ervan als ik op voorhand weet wat u denkt? Wellicht een beetje akelig.? Hieronder vindt u een wiskundig trucje als voorproef:

Neem een getal in gedachten. Het maakt niet uit welk ??n, alleen kan ik u aanraden? een eenvoudig getal te nemen anders maakt u het zichzelf moeilijk. Hebt u het? Tel daar nu 30 bij.? Klaar? Dan mag u deze som verdubbelen.? Dit zal nog wel lukken zeker als u geen onmogelijk getal gekozen had? OK? Van dit verdubbelde getal mag u 12 aftrekken. Nog steeds mee? Dit verschil mag u nu delen door 2. Dit was het moeilijkste stuk. We zijn er bijna. Ready? De laatste stap: U trekt van uw laatst bekomen getal, uw eerste getal af, u weet wel, datgene wat u in gedachten had. Wat is uw uitkomst? Wedden dat uw uitkomst reeds in mijn titel staat?

Gepubliceerd: 14 september 2010 in Wetenschap & Technologie.

Reacties

16 reacties.

Reactie door Geert Muylaert - 14 september 2010 om 22:23

Dit is een oude wiskundige truc. Heb ik zelfs geleerd in de lagere school (als ik het mij goed herinner in het vijfde leerjaar) bij meester “De Pijp” !

Reactie door Frank Declerck - 14 september 2010 om 22:32

Gans het leven (beurs…) is een truc (dit zei ik ook op voorhand). Heb je nog meer interessante dingen geleerd bij “De Pijp”?

Reactie door Geert Muylaert - 15 september 2010 om 07:26

Nooit geweten waarom deze schoolmeester “De Pijp” noemde. Kan mij niet herinneren dat hij rookte. Het was wel “nen dikken ambetanterik”. En ook erg lui … zodat wij elke week zelf ons rapport moesten invullen. Mits een klein trucje kon het cijfer 6 gemakkelijk een week later veranderen in het cijfer 8.

Reactie door J.Hommeles - 15 september 2010 om 09:35

Madam Pheip rookte zelfs pijp in bed ! Gestopt met tabak van het (sterke) merk ” Fleur de Matras “. ‘N echte kenau 😉

Reactie door Fleur van Geluwe - 15 september 2010 om 10:23

Jaak Pijpen rookt ook niet ; heet gewoon Pijpen omdat z’n vader ook zo heette 😉

Reactie door Vincent - 15 september 2010 om 18:59

Helemaal eens met dit artikel. Economische kennis alleen is absoluut niet voldoende om winstgevend te handelen op de beurs.

Dit wordt duidelijk genoeg aangetoond in de jaarlijkse wedstrijd tussen beursaap Jacko en professionele analisten …

Reactie door Vincent - 15 september 2010 om 19:05

Frank,
Heeft u ooit al eens de gelegenheid gehad om met uw streekgenoot “Gilly” van gedachten te wisselen over beurs en beleggen ? Dat is eens wat anders dan vrouwen in twee stukken zagen …

Reactie door Frank Declerck - 15 september 2010 om 19:26

Vincent,

Ik heb het eerder al gepost: Gili is niet alleen een streekgenoot maar vooral een geestesgenoot. Het bijwonen van een optreden kan ik van harte aanbevelen. Hij maakt komaf met alle bedriegerij uit deze wereld: astrologen, mediums, paragnosten,… en dit doet hij op een zeer grappige manier.

Reactie door Geert Muylaert - 15 september 2010 om 22:22

Frank,
nu gaat u zwaar over de schreef. Hierover ga ik eens in een artikel serieus tegengas geven !

Reactie door Vincent - 15 september 2010 om 22:24

Frank,
Gili is eigenlijk de Vlaamse tegenhanger van Derren Brown uit Engeland. Ken je die ?

Reactie door Louise - 15 september 2010 om 22:40

Geert: vermeld dan ook wat de paranormale krachten aangeven ivm EEGC.

Reactie door Geert Muylaert - 15 september 2010 om 22:46

Den dikken teen zegt : er is vuurwerk op komst !!!

Reactie door Gerrit - 16 september 2010 om 09:32

Wie of wat is die Gili, heb ik iets over het hoofd gezien?

Reactie door Rinus Goochem - 16 september 2010 om 10:25

Gerrit : check ’t ” gila monster ” op google.

Reactie door Frank Declerck - 16 september 2010 om 11:29

Ik woon wel voor de schreve! Ik ga daar helemaal niet over:

Schreve is de benaming die in Vlaanderen, in het bijzonder in West-Vlaanderen, wordt gegeven aan de staatsgrens tussen Belgi? en Frankrijk die dwars door de Westhoek loopt en deze streek in twee?n deelt.

De benaming schreve komt uit het West-Vlaamse dialect en wil zoveel zeggen als: willekeurig getrokken grens. In het Nederlands kent men het woord vooral van de uitdrukking “over de schreef gaan”: een vastgestelde grens overschrijden. Schreef(je) is in het Nederlands een synoniem voor streep(je), zoals blijkt uit de uitdrukking “een schreefje voor hebben”, een minder bekende variant van “een streepje voor hebben”. Men gebruikt het woord schreef bijvoorbeeld om een streep op de grond bij spelen met centen, noten of knikkers mee aan te geven. De voorwerpen moeten in het spel zo dicht mogelijk bij de schreef worden geworpen, maar de voorwerpen die over de schreef gaan, zijn verloren.

De Westhoek is een grensoverschrijdende regio die het meest westelijke deel van West-Vlaanderen en een gebied in het uiterste noorden van Frankrijk aan de andere kant van de grens omvat (de Franse Westhoek). Dit laatste gebied maakt deel uit van Frans-Vlaanderen, het Franse deel van het voormalige Graafschap Vlaanderen. De huidige staatsgrens die door de Westhoek loopt, is ontstaan in de zeventiende eeuw toen koning Lodewijk XIV van Frankrijk het huidige Frans-Vlaanderen veroverde op de (Zuidelijke) Nederlanden. Het Nederlands taal- en cultuurgebied strekte zich echter uit tot over de nieuwe staatsgrens, waardoor deze grens als erg kunstmatig werd aangevoeld. Om dit te benadrukken is men gaan spreken van de schreve, een benaming die ook vandaag nog algemeen is in de Westhoek.

Reactie door Vincent - 16 september 2010 om 18:20

En zo leren wij dankzij het Croesusforum elke dag iets bij !

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags