In memoriam : Roy Rothschild Neuberger !

Door: Geert Muylaert

?Zijn overlijden deze week was g??n hot nieuwsitem. Nochtans was de hoogbejaarde Roy Rothschild Neuberger (107?jaar) g??n mister nobody. Hij was wat je noemt : een superbelegger …

Roy Neuberger was ??n van de grootste beleggers op Wall Street. Nochtans hij had niet het geluk aan zijn zijde. In het jaar 1929 ging hij met zijn geld naar Wallstreet. Een paar maanden later kwam de fameuze crash ? De man bleef werken tot hij 99 jaar was. En toen hield hij het voor bekeken. Roy Rothschild Neuberger was dus zowat de laatste getuige die alle grote crashes op Wall Street van dichtbij heeft meegemaakt: die van 1929, 1987 en 2008.

Neuberger richtte in 1939 de beleggingsmaatschappij Neuberger Berman op, die later nog is overgenomen door de intussen failliete zakenbank Lehman Brothers.

Aandelen kocht en verkocht hij gedurende zeventig jaar. Maar zijn hart klopte voor de kunst. E?nmaal een werk aangekocht bleef het in zijn bezit. Daar kon hij g??n afstand van nemen. En dus groeide zijn verzameling aan tot meer dan 1.000 kunstwerken.

Over smaak en kleur valt niet te redetwisten, maar een fijne neus had hij wel om werken van Jackson Pollack en Edward Hopper te kopen toen ze nog maar voor een appel en een ei te koop waren ?Aanvankelijk kocht hij de werken om de kunstenaars te steunen, zo luidde het nog, ge?nspireerd door het tragische verhaal van Vincent Van Gogh.
?
In 1974 werden de kunstwerken ondergebracht in een museum “Neuberger Museum of Art”, ten noorden van New York.

?Tot zijn meer dan 1.000 kunstwerken tellende collectie behoorde onder meer dit werk van artieste Julie Mehretu.

Beste Croesusvolgelingen : is kunst misschien een betere belegging dan alle andere vormen van kapitaal vergaren ?

Gepubliceerd: 1 januari 2011 in Actualiteit.

Reacties

3 reacties.

Reactie door J.Hommeles - 2 januari 2011 om 00:01

Mooi artikel en ja, deze man straalt meer klasse uit dan b.v. de “bretellenman” Jim Rodgers. Ik denk wel dat kunst ’n betere beleggingsvorm is dan andere vehikels want je ziet altijd ’n stijgende lijn in de prijzen met nooit ’n dip. Maar, voor kunst in het bijzonder, luidt ” alle begin is moeilijk “.

Reactie door Frank Declerck - 2 januari 2011 om 09:33

De man heeft volledig kunnen genieten van de “achtste wereldwonder” wet van Einstein: compounding. De grootste voorwaarde hier om heel rijk te worden is daarom vooral … heel oud worden.
Verder blijft de vraag: In hoeverre heeft de verzamelde kunst die hij heeft gekocht, zijn waarde ontleent aan het feit dat Neuberger het opkocht? Kopen en niet meer verkopen zorgt allereerst al voor een schaarste en schaarste betekent hogere prijzen, en kunst is hel relatief: Als een rijke stinkend zegt dat een bepaald werk mooi is , dan stijgt de waarde al direct integenstelling mocht klein Pierke datzelfde gezegd hebben. Alle respect natuurlijk voor Neuberger, maar ik wil alleen maar aantonen dat zijn rijkdom niet zomaar uit de lucht komt gevallen en vooral een zichzelf versterkend effect heeft.

Reactie door Boer Charel - 2 januari 2011 om 10:40

Tja, de naam Rothschild all??n al betekent natuurlijk haute finance. Die van mij niet 😉

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags