Is beleggen in kunst een goede zaak ?

Door: Geert Muylaert

De laatste maanden zijn voor de gereputeerde veilinghuizen winstgevender dan ooit. Vooral als ze topwerken aanbieden van oude of moderne meesters. Met de regelmaat van een klok worden recordprijzen afgehamerd. Het lijkt alsof de financi?le crisis hierop g??n enkele vat heeft gehad. Maar moet iedereen dan mee op de kar springen ?

Voor “meneerke middelmaat” zal het niet mogelijk zijn om mee te dingen naar een of andere “grote meester”, ongeacht het genre. Je zal dus een uiterst fijne speurneus moeten ontwikkelen om voor een appel en ei een werk aan te kopen bij de meester zelf, in een kunstgalerij en/of veilinghuis. En dan is het wachten op de grote massa …

Een paar decennia geleden kon je pakweg werk van Andy Warhol & Keith Haring voor een spotprijsje kopen. Thans zijn evenwel deze werken voor “meneerke middelmaat” onbereikbaar ! Ook in eigen land waren ooit werken van Panamarenko en Luc Tuymans voor minder dan 1000 euro te bemachtigen. Hun huidige prijskaartje kan je nu situeren in de categorie van 300 ? 400.000 euro. Qua investering en rendement kan dat tellen … Wie of wat doet beter ?

Er is evenwel een grote “MAAR”. Op het moment dat hun werken “goedkoop” waren had je op hetzelfde moment honderden artiesten in Belgi? die ook hoopten om ooit een grote doorbraak te maken. In het beste geval geraakten hun werken of een gedeelte ervan ook verkocht, maar helaas … daar stopt dan ook het verhaal … Idem voor Keith Haring en Andy Warhol ! Zij hadden tienduizenden concurrenten/schilders/artiesten met dezelfde droom ! Je moet dus echt h??l v??l geluk gehad hebben en/of een goede speurneus, om op de juiste plaats, op de juiste tijd, het juiste werk te kopen … en thans waanzinnige rendementen te halen. Of is het zoals vogelpikken, waar specialisten roos na roos scoren, en de dutskes hun pijlen naast het bord belanden ?

Beste Croesusvolgelingen, de retrospectieve Luc Tuymans is momenteel voor de liefhebbers te bezichtigen in het museum “Bozar” te Brussel. Of is zijn werk voor u “bazaar” ?

Gepubliceerd: 19 februari 2011 in Kunst & Antiek.

Reacties

14 reacties.

Reactie door Vincent - 19 februari 2011 om 16:38

Ook bij andere artiesten zoals zangers speelt geluk een rol. En dan is er nog de media die je “maakt” of “kraakt”.

Reactie door Meneer de schoolmeester - 19 februari 2011 om 16:40

Dat laatste geldt ook voor Politieke Partijen …

Reactie door Louise - 19 februari 2011 om 16:42

Als je door de traditionele media wordt genegeerd moet je u maar met creativiteit en originaliteit in de belangstelling proberen te brengen. Wie niet sterk is, moet slim zijn.

Reactie door Geert Muylaert - 19 februari 2011 om 16:46

En in Belgi? heb je dan een cultfiguur zoals Jan Hoet waarvoor bepaalde artiesten FORMIDASTISCH zijn !

Reactie door Dol Kijwe - 20 februari 2011 om 12:07

De echt rijke mensen beleggen practisch zonder uitzondering in kunst dus ja, dan moet het wel ’n goede zaak zijn. Voor de kunstenaars zelf is dit niet echt all??n ’n zaak van geluk ; ook het hebben van ’n goede promotor resp. galerijhouder is extreem belangrijk. Anders loop je het risico om pas na je dood beroemd te worden en dat lijkt me niet zo aantrekkelijk ๐Ÿ˜‰ . Als je de namen van die promotors bekijkt kom je ook vaak terecht bij Schweinstein, Cohen, Schwirner enz. Vwb de Belgische kunstenaars : schijnbaar kan die ex bokser Jan Hoet ze maken en breken en dat is iets wat ik absoluut niet begrijp.

Reactie door Firmin Klets - 20 februari 2011 om 12:22

In boksen brak Jan Hoet zeker geen potten ; vwb kunst ; wie ben ik om te oordelen ; daar heb ikzelf de botten verstand van ๐Ÿ˜‰

Reactie door J.Hommeles - 20 februari 2011 om 12:52

‘N z??r goede Belgische schilder is b.v. ook Leonardo Torfs. Deze man weigert echter steevast samenwerking met promotors ea galerijhouders omdat dit, naar zijn zeggen, z’n vrijheid aantast. Het gevolg is wel dat hij, muv de insiders, nauwelijks bekend is, en dat z’n werken nog echt voor ’n prikkie te krijgen zijn. Het is maar waar je voor kiest !

Reactie door Simplisties Verbond - 21 februari 2011 om 10:24

De grote naam achter Luc Tuymans is David Schwirner ; ’n New Yorkse galerijhouder. Deze commercanten hebben natuurlijk toppers nodig om (meer dan voldoende) brood op de plank te hebben en die toppers worden dus gecreeerd. Ook heeft Tuymans z??r veel te danken aan Jan Hoet ! Overigens met alle respect want je moet het toch maar doen h?.
Ik ga zeker naar de expositie in het Bozar ๐Ÿ˜‰

Reactie door J.Hommeles - 21 februari 2011 om 16:29

Er zijn erg veel goede, daarom niet beroemde, schilders, die niet weten wat het internet is en die je dus ook niet gaat vinden op Google. Vaak betreft het oudere mensen voor wie het schilderen puur hobby is en ik zou niet weten hoe je die kunt opzoeken. Uiteraard mag je in die werkjes nooit v??l geld stoppen. Zolang je er met plezier naar kijkt is het toch prima ?

Reactie door Geert Muylaert - 21 februari 2011 om 17:13

Een zeer goed naslagwerk is ARTO. Dit is te vinden in de betere boekenwinkel en op bestelling. Dit is wel prijzig ! Het betreft een encyclopedie uit 2 delen waar alle schilders in staan die iet of wat betekenen in de kunstwereld. Als een schilder hierin niet terug te vinden is, kan dit een indicatie zijn ! Of misschien moet hij nog ontdekt worden …

Reactie door Meneer de schoolmeester - 22 februari 2011 om 12:05

Gastronomische bedragen, njamie ๐Ÿ˜‰

Reactie door De Onderwijzeres - 22 februari 2011 om 12:40

Jam Jamm ๐Ÿ˜‰

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags