Kun je de beurs voorspellen ?

Door: Geert Muylaert

http://newsinfo.iu.edu/pub/libs/images/usr/9582.jpg Een Vlaamse professor maakt ophef met zijn bewering dat hij de Amerikaanse beurs kan voorspellen. Prof. Johan Bollen gebruikt als hulpmiddel het sociale netwerk Twitter. Hij heeft al een koosnaam gekregen : THE TWITTER PREDICTOR ! Wanneer de algemene gemoedstoestand van de talrijke twitteraars kalm & relaxed is, dan gaat volgens hem de Dow Jones stijgen. In de VS is zijn onderzoek ingeslagen als een bom, temeer omdat het grote gelijk aan zijn kant is !

De 38 jarige professor uit het Limburgse Maasmechelen doceert computerwetenschappen aan de universiteit van Indiana. De Amerikanen zijn helemaal in de ban en hij heeft ondertussen zijn onderzoek al toegelicht op alle grote nieuwszenders. De resultaten van het onderzoek zijn verbluffend juist, temeer omdat de tendens van de beurskoers op een vrij eenvoudige manier kan voorspeld worden.

Hij heeft in het jaar 2008 simpelweg 9,8 miljoen tweets verzameld (korte berichtjes welke door surfers op Twitter werden geplaatst) en hierop een algoritme losgelaten. De bedoeling hiervan was om de algemene stemming van de gebruikers dag na dag vast te leggen. Hierna zocht hij een verband tussen de wisselingen van de gemoedstoestand en de fluctuaties op de beurs. De schokkende conclusie is : het ene voorspelt het andere ! De verwachting was dat de schommeling van de beurs verantwoordelijk zou zijn voor de gemoedstoestand van de twitteraars. Simpel gezegd : als de beurs het goed doet, is iedereen gelukkig. Maar het resultaat van het onderzoek bewees juist het tegenovergestelde. Het zijn de Twitteraars welke de beurs be?nvloeden. Zijn ze kalm : de Dow Jones gaat vier dagen later naar omhoog. Zijn ze zenuwachtig : De Dow Jones gaat naar omlaag.

Beste Croesusvolgelingen : het algoritme van Prof. Bollen voorspelt met een zekerheid van 86,7 % vier dagen vooraf de slotkoers van de Dow Jones. D.w.z. de virtuele wereld van ?Twitter? voorspelt de echte wereld. Hij heeft dan ook ?een gouden systeem? in handen : een programma dat de beurskoers voorspelt, en dus aangeeft of je moet kopen op verkopen. Wat kan het toch simpel zijn !

Gepubliceerd: 12 november 2010 in Technische Analyse.

Reacties

12 reacties.

Reactie door Vincent - 12 november 2010 om 21:23

Er zouden ook systemen bestaan die in real-time een overzicht bijhouden van waarop er gezocht wordt via Google. De gebruikte zoektermen zouden ook kunnen gebruikt worden om de beurs te voorspellen.

Reactie door Trikki - 12 november 2010 om 21:25

Waarom maakt die prof. dat bekend? Als het waar is kan hij toch in alle stilte gaan rentenieren?

Reactie door Vuile Mong - 13 november 2010 om 11:57

Er zijn niet echt v??l dingen voorspelbaar en de beurs al zeker niet. Zelfs met het weer blijft men moeite hebben. Toch ??n voorspelling van m’n collega’s vieze gasten : zilver staat tegen het jaareinde op min.usd 40

Reactie door Rob Crumb - 13 november 2010 om 12:51

In v??l beleggersblaadjes lees ik nu “het” middel om JP Morgan en de zilver manipulatie af te stoppen. Iedereen zou volgens deze pundits ??n ounce fysiek zilver moeten kopen. Men vergeet er bij te zeggen dat dit in de praktijk niet mogelijk zal blijken en eigenlijk ook niet nodig. JP Morgan zal als grootste naked shorter van zilver vreselijk op de bek gaan en dat kan niet eens zo lang meer duren. De Fed zal dit zeker niet toelaten en zoals altijd betaalt de belastingbetaler dan de rekening.

Reactie door Frank Declerck - 13 november 2010 om 13:59

Rob,

Dat vind ik nu eens een mooi woord: pundits.

JP zou 150 miljoen ounces short zitten! Een koers van 40dollar/ounce zou een verlies zijn van pakweg 22$ x 150 miljoen is 3-4 miljard dollar. Dat overleven ze wel.

Reactie door Vincent - 13 november 2010 om 14:09

Inderdaad. 3 ? 4 miljard US dollar is voor hen bijna peanuts (een ander mooi woord) …

Reactie door Vincent - 13 november 2010 om 14:12

Als ze die short positie zouden afbouwen (voor zover dat nog niet gebeurd is ?) zullen ze hiermee een nieuwe prijsopstoot teweeg brengen.

Reactie door Trikki - 13 november 2010 om 14:13

Plaats die 3 tot 4 miljard $$$ maar eens naast de 100 MILJARD die de FED elke MAAND gaat bijprinten!!

Reactie door Luc lcdnlf - 13 november 2010 om 14:50

Niet overdrijven, h?, het is “maar” 75 miljard 🙂

Reactie door Vincent - 13 november 2010 om 14:55

Als je ook de “Reinvestment of Principal Payments” meerekent wordt het al meer dan $75 miljard per maand. Deze principal payments zijn geen bijgedrukt geld, maar eerder “gerecycleerd bijgedrukt geld” 🙂 . Bovendien heeft de FED aangegeven de omvang van hun operatie regelmatig te “reviewen” 😉 .

Reactie door Frank Declerck - 13 november 2010 om 15:24

Je houd het eigenlijk niet voor mogelijk, maar het klopt wel. Die 600 miljard dient enkel om de begrotingstekorten te financieren, niet om de reeds bestaande schuld ter herfinancieren. Waar gaan ze dat geld blijven halen? Wie blijft er zo zot om voor een paar procent rente in Amerikaanse staatsobligaties te blijven stappen. De chinezen alvast niet.
Wat ik mij eigenlijk al lang afvraag:
Zowel de eigenaars van de Fed als de eigenaars van sommige banken “too big to fail” zijn dezelfde. Kunnen die dan niet ongemerkt wat miljarden “bijdrukken” door de FED, deze niet opnemen in de reserves, doorsluizen naar deze banken, die deze miljarden via creatieve boekhouden op hun balans bijschrijven? Wie controleert dat eigenlijk?

Reactie door Charles Vlug - 30 november 2014 om 22:14

November 2014: Nieuwe beleggertool gelanceerd.
Op stockmarkettweet.com kun je als belegger zelf gratis zien, of koerswijzigingen van je aandelen, samenhangen met bepaalde tweets.
Frequenties van tweets over aandelen, met relevante woorden zoals “meer winst”, “tegenvaller”, “groei”, etc worden, samen met de koers van het aandeel, in dezelfde grafiek getoond.
In ??n oogopslag zie je, welke tweets samenhangen met koerswijzigingen van je aandelen. Zodat je weet welke tweets voor jou aandelen belangrijk zijn, en in de gaten moeten worden gehouden.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags