Kunnen dieren het weer voorspellen ? – 2

Door: Geert Muylaert
???????????????????Het is een dankbaar onderwerp, en vaak een punt van discussie. Welk weer gaat het worden, en zullen we een strenge winter krijgen ? Halfweg november, toen een deel van Vlaanderen verzoop in het water merkte ik plots een zichtbare verandering aan mijn 2 katten. Op pakweg een tijdspanne van 3 ? 4 dagen tijd waren deze qua gewicht en volume enorm aangekomen. Nu is dat misschien niets spectaculairs en sommigen zullen opperen dat dit een normaal jaarlijks verschijnsel is (wintervet en een dikke pels) maar ditmaal is het toch wel uitzonderlijk. Ik maakte dan ook in mijn omgeving de opmerking dat er blijkbaar een koudegolf op komst is !

???????????????????

Uiteraard kun je dit niet wetenschappelijk bewijzen, laat staan hard maken. Het is enkel een vaststelling en voor interpretatie vatbaar. Maar dat dieren ergens vanbinnen misschien over een barometer beschikken werd twee jaar geleden duidelijk in China. Een paar uur voor er een enorm verwoestende aardbeving gebeurde, met tienduizenden slachtoffers, gingen alle kikkers in de omgeving van het epicentrum bang op de loop. Iedereen keek ernaar ? en deed niets ? behalve hun massaal plat rijden ! Wie dit fenomeen ernstig had genomen had ruimschoots de tijd om zichzelf in veiligheid te brengen en in openlucht de aardbeving af te wachten. Helaas, niemand begreep wat er gaande was, en talloze slachtoffers vielen toen huizen en wolkenkrabbers als een kaartenhuisje ineenvielen.

Beste Croesusvolgelingen, denken jullie dat het mogelijk is dat dieren ons iets kunnen leren over het weer voorspellen en natuurfenomenen.? Of is het voorbeeld van mijn katten en de kikkers in China slechts een toeval ?

Gepubliceerd: 10 december 2010 in Wetenschap & Technologie.

Reacties

6 reacties.

Reactie door J.Hommeles - 11 december 2010 om 12:46

Het is niet te bewijzen omdat de dieren niet kunnen praten. Toch zou ik erin durven geloven want je hoort meer van die gevallen, o.a. ook bij paarden die plots h??l onrustig worden als er absoluut niets aan de hand is. Mijn moeder zaliger voorspelde het weer aan de hand van haar eksterogen maar dat is weer iets anders.

Reactie door Vincent - 11 december 2010 om 18:57

Er zijn inderdaad voldoende praktijkvoorbeelden die aantonen dat dieren het weer en andere natuurfenomenen in sommige gevallen kunnen “voorspellen”.

Bij de tsunami van 26/12/2004 kwamen ongeveer 200 000 mensen om het leven, maar bleven wilde dieren grotendeels gespaard.

Sluitend wetenschappelijk bewijs is er (nog) niet. Er zijn wel verschillende denkpistes: Zo is het mogelijk dat dieren bepaalde signalen opvangen via geluidsfrequenties die de mens niet kan horen (denk aan het hondenfluitje!).
Dieren zoals olifanten zouden dan weer vibraties kunnen opvangen dankzij de grote oppervlakte van hun poten!
Nog andere dieren zouden abnormale schommelingen in de luchtdruk (vogels, …) en waterdruk (haaien, …) waarnemen.

Reactie door Gert - 13 december 2010 om 19:36

Bioloog Rachel Grant bestudeerde eind maart 2009 padden in het San Ruffinomeer in Itali?. Samen met haar team hield ze de aantallen padden, de temperatuur, vochtigheid, windsnelheid, regen en nog vele andere factoren bij.

Voorbode
Op 28 maart verzamelen de mannelijke padden zich in het meer voor het paarseizoen, maar twee dagen later ? nog voor het paarseizoen is begonnen ? zijn veel padden alweer vertrokken. Op 1 april is zo?n 96 procent van de padden weggelopen. Op 6 april vindt op zo?n 75 kilometer afstand van het meer een aardbeving plaats. Meer dan 300 mensen komen om en 40.000 anderen moeten worden ge?vacueerd.

Naschok
Ook na de aardbeving blijft het aantal padden klein. Op 9 april komen de padden weer even massaal terug naar het meer. Het is dan volle maan en dus een goede gelegenheid om te paren. Maar gelijk daarna vertrekken de padden weer. Pas op 15 april, twee dagen nadat de laatste naschok het land heeft laten beven, vestigen de padden zich weer in het meer. Uit onderzoek is gebleken dat geen enkele padden tussen 6 april en de laatste naschok gepaard heeft. En dat is opvallend. De amfibie?n verlaten het meer vrijwel nooit voordat ze gepaard hebben.

Maar hoe wisten de padden wat er aan zat te komen? Grant vroeg diverse metingen van elektrische activiteit in de ionosfeer op en concludeert dat het vertrek van de padden samenhangt met een verstoring van de radiogolven met een hele lage frequentie. ?Ons onderzoek legt voor het eerst het gedrag van dieren voor, gedurende en na een aardbeving vast,? vertelt Grant. ?Onze resultaten suggereren dat de padden in staat zijn om kenmerken van voor de aardbeving zoals het vrijkomen van gassen en geladen deeltjes op te merken en als een waarschuwingssysteem te gebruiken.?

Reactie door Vincent - 13 december 2010 om 21:17

Gert: zeer interessant !

Reactie door Geert Muylaert - 13 december 2010 om 21:25

Kan “den dikken t??n” dan ook voorspellen ?

Reactie door Trui - 13 december 2010 om 21:48

Mijn moeder voelt in haar rug wat voor weer het gaat worden.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags