Mag men bij u ook een gouden poot uitdraaien ? – Deel 2

Door: Geert Muylaert

http://www.everythingchristmas.com.au/images/th-gold_reindeer_a.jpgDe goudprijs is in stijgende lijn. Hoog tijd dus om op de labiele stootkar te springen van de zelfverklaarde goudspecialisten welke hoognodig iedereen willen overtuigen om te beleggen in goud. Jullie weten toch allemaal dat er slechts een beperkte voorraad beschikbaar is ?

Maar hoeveel goud is er nu werkelijk in omloop ? Volgens sommigen is de hoeveelheid minder dan de inhoud van een olympisch zwembad … De meest betrouwbare schattingen (en iedereen neemt die voor wat ze zijn) hebben het over een gewicht van 158.000 ton einde van het jaar 2006. Hierbij echter ??n belangrijke vaststelling : 65 % van dit gewicht werd gedolven na 1950 !

Elk jaar groeit de goudvoorraad aan, maar niemand van de specialisten die op een kilootje meer of minder kan zeggen : MET HOEVEEL ??? Of moeten we eerder denken : MET HOEVEEL TON ??? Toch een kleine opmerking : van alles wat ooit werd opgedolven is er quasi niets verloren gegaan in de loop der eeuwen. Behalve een paar verwaarloosbare grammen goud welke via de ruimtevaart de aarde hebben verlaten. Zelfs de culinaire fijnproevers welke genieten van een decadent eetfestijn moeten al het goud dat ze verorberen nadien weer uitschijten ! Niks gaat verloren !

Beste Croesusvolgelingen : ER KLOPT IETS NIET !!! Het fabeltje van het olympisch zwembad gevuld met goud kun je beter vergelijken met een ijsberg op zee. Het zichtbare gedeelte is veel kleiner dan het volume onder water ! In deel 3 gaan wij samen eens berekenen hoeveel goud er momenteel in omloop is. Rekenen jullie mee ?

En opgelet : het is niet al goud wat blinkt …

http://www.geertkimpen.com/img/goud6.jpg

Gepubliceerd: 9 juni 2010 in Edelmetaal.

Reacties

5 reacties.

Reactie door Vincent - 9 juni 2010 om 20:58

Zelfs in de toestellen waarmee jullie dit artikel lezen (PC, Smartphone, PDA, …) zit er hoogstwaarschijnlijk een zekere hoeveelheid goud (en zilver) …

Reactie door jan rap - 10 juni 2010 om 09:28

Hoeveel goud er in omloop is valt met g??n mogelijkheid te schatten. Ik ben dus wel benieuwd. Vincent : in de toestelletjes die je noemt zit v??l meer zilver dan goud (als dat er al in zit tenminste). Feit is wel dat het edelmetaal momenteel alles outperformed. Die gouden meid mag er trouwens ook zijn.

Reactie door Luc lcdnlf - 10 juni 2010 om 17:47

Hoeveel goud er op deze aardkluit is, kan ik met de beste wil van de wereld niet zeggen. Als je mij zou vragen wat de maximumprijs van goud kan zijn, dan verwijs ik naar dit artikel.

http://beleggersinfo.com/nl/permanente-portefeuille/goud-a-grondstoffen/259-hoe-hoog-kan-goud-gaan-voordat-het-piekt.html

Reactie door Geert Muylaert - 10 juni 2010 om 18:40

De maximum prijs die goud kan halen is hetgeen de gekken ervoor willen betalen …

Hoeveel goud is er in omloop ? Heeft er iemand in het forum een goed rekenmachientje ? In deel 3 gaan wij eens een optelsommetje maken.

Reactie door jan rap - 11 juni 2010 om 05:26

V??l gekken dan zou je zeggen. Dat men zoveel voor goud en b.v. kunstwerken betaalt illustreert perfect hoe weinig waarde men nog toedicht aan papieren fiat geld.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags