Mag men bij u ook een gouden poot uitdraaien ? – Deel 3
Door: Geert MuylaertDe goudgekte kent voorlopig geen grenzen. Zoals eerder beloofd gaan wij eens berekenen hoeveel goud er ongeveer reeds gedolven is. We weten dat volgens de meest betrouwbare cijfers gepubliceerd in het jaar 2006 uitgedrukt in ton er nog maar 158.000 T is gedolven. 65 % van dit gewicht werd gevonden en bovengehaald na 1950. Dus in dit jaar was er in de loop van de geschiedenis nog maar amper 35 % van 158.000 T bovengehaald of + 54.000 T.
De oude Egyptenaren waren gek op goud. Vooral diegenen welke het zich konden veroorloven. De ironie van het lot wil dat de meest onbeduidende farao die het land ooit heeft gehad, het meest tot de verbeelding spreekt. Ik heb het over farao Tutanchamon van de 18e dynastie (1550 – 1292 BC). Deze bestond uit volgende troonopvolgers : Ahmose, Amonhotep, Thutmozis, Thutmozis 2, Hatsjepsut, Thutmozis 3, Amonhotep 2, ?Thutmozis 4, Amonhotep 3, Echnaton, Smenckare, Tutanchamon, Eje en Horemheb.
Dankzij de onverdroten koppigheid en werklust van archeoloog Howard Carter werd in 1922 het quasi ongeschonden graf gevonden van farao Tutanchamon met m??r dan 3500 kunstvoorwerpen van uitmuntende kwaliteit. Deze heb ik met mijn eigen ogen reeds gezien in het museum van Cairo. Je kunt u nauwelijks voorstellen hoe dit allemaal in een relatief kleine grafkamer werd opgestapeld ! In feite kun je het g??n graf noemen, maar eerder een oogverblindend rommelkot waar alles in der haast werd bijeen gesmeten om hem een deftige begrafenis en reis naar het hiernamaals te bezorgen. De inhoud van zijn graftombe bevat ongeveer 10 Ton puur massief goud ?
Nu moeten jullie weten dat er lege grafkamers zijn gevonden en die je als toerist kan bezoeken welke qua oppervlakte 20 maal of zelfs 100 maal groter zijn dan deze van Tutanchamon. Over de inhoud hiervan uitgedrukt in Tonnen goud kunnen we ons dus nauwelijks een voorstelling maken !
De 18e dynastie kende ook de legendarische koningin Nefertiti waarvan tot op heden slechts een klein borstbeeld werd gevonden, en dat te bewonderen is in het Egyptisch museum van Berlijn.
Haar graftombe, al dan niet geplunderd, moet fabelachtig zijn. Wij mogen ook niet vergeten dat alle farao?s getrouwd waren en liefst veel kinderen hadden om de troonopvolging te verzekeren, en vaak hadden ze ook nog buitenhuwelijkse relaties ! Vroeg of laat verwisselden dezen allemaal ?het tijdelijke voor het eeuwige, en op hun reis naar het hiernamaals werd hun tombe voorzien van gigantische gouden kunstschatten voor het leven na de dood. Van alle dynastie?n was de 18e de meest onbeduidende, maar dankzij Tutanchamon de meest tot de verbeelding sprekende. Enkel en alleen in deze dynastie werd er MINSTENS EEN PAAR DUIZEND TON PUUR GOUD onder de grond gestoken. In de loop van de geschiedenis is ongetwijfeld een deel hiervan hersmolten en opnieuw in omloop gebracht, maar het kan niet van de aardbol verdwijnen.
Beste Croesusvolgelingen, in deel 4 gaan wij verder rekenen hoeveel goud er in omloop is, want in het Oude Egypte had men met zekerheid 31 dynastie?n waaronder een paar z??r belangrijke ? Goud een zeldzame grondstof ? Als het op is, is er nog ? Rekenen jullie nog mee ?
Het ?Achilleke? van de week.
Goud is een zeldzame grondstof ! Of is het zoals in de beenhouwerij van Nonkel Achille : en mag het een beetje meer zijn madame ?
Gepubliceerd: 19 juni 2010 in Edelmetaal.
Reacties
13 reacties.Reactie door Cyriel Dentich - 19 juni 2010 om 14:12
En hoeveel goud had Croesus ?
Reactie door Geert Muylaert - 19 juni 2010 om 14:15
Dentich,
Binnenkort verschijnt er in het forum een nieuw artikel over Croesus.
Reactie door Geert Muylaert - 1 juli 2010 om 22:46
Vandaag krijgt goud al een eerste kleine correctie … Goud een veilige belegging ? Wait and see …
Reactie door J.Hommeles - 2 juli 2010 om 06:22
Goud blijft idd ’n prachtig iets en voorlopig zie ik al weer ’n groen pijltje. Al degenen die enige tijd geleden zeiden dat goud vandaag de dag boven de Usd 1200 per ounce zou staan kreeg ’n enkele reis Geel aangeboden.
Reactie door Marijke H. - 2 juli 2010 om 07:39
Ik denk dat de goudprijs nog maar z??r moeilijk onder de Usd 1000 per ounce gaat zakken. Daarvoor is ’n gezonde economie ’n eerste vereiste en dat is m.i. voorlopig ’n utopie. Ik verwacht eerder Usd 1300 dan 1000 en dat is zonder meer ’n pracht prestatie.
Reactie door Kees Vervoort - 2 juli 2010 om 08:14
De belangrijkste reden die ik kan bedenken om bearish te zijn op goud is het feit dat die beren g??n geld hebben om het zelf te kopen. M.a.w. jaloezie 😉
Reactie door Jenny Tong - 2 juli 2010 om 08:22
Och aan ieder de keuze : ??n nietig onsje goud staat voor ongeveer 60000 aandelen Eegc. ( En misschien maandag voor 100000 😉
Reactie door Bo Prott - 2 juli 2010 om 08:45
Kees : ik heb nooit zo stil gestaan bij de link tussen jaloezie en het bearish zijn op goud ! Ook zie ik die opmerking voor het eerst op de in omloop zijnde fora. Het kan best dat u ’n (groot) punt heeft.
Reactie door frank declerck - 2 juli 2010 om 08:50
En wat vertelt Pluto (de dwergplaneet, niet de hond) over de toekomst van goud? Of is het Neptunus of Ur(b)anus die daarover beslissen?
Reactie door firmin klets - 2 juli 2010 om 08:52
Frank : daarvoor is Myrthe de meid to be 😉
Reactie door Meneer de schoolmeester - 2 juli 2010 om 18:29
Mijn berekeningen op basis van de middelpuntvliedende waterkracht en de bestelling van Pythagoras wijzen op een verdere daling van de goudprijs.
Reactie door J.Hommeles - 2 juli 2010 om 18:42
Tja maar het toenemende aantal processierupsen duidt dan weer op ’n verhoging 😉
Reactie door J.Hommeles - 19 juni 2010 om 12:31
Ik denk dat het practisch onmogelijk is om het goud dat gedolven is ook maar bij benadering te schatten. B.v. al die clandestiene goudzoekers, vooral vroeger, hielden er zeker g??n boekhouding op na. Feit is wel dat het edelmetaal het beter doet dan gelijk wat en ik zie hier voorlopig nog geen einde aan komen.