Medical Facilities Corporation: een rots in de branding ?!

Door: Vincent

Begin april bespraken we op dit forum het beursgenoteerde bedrijf Medical Facilities Corporation. Na wat speurwerk bleek dit aandeel koopwaardig vanwege het opvallend “gulle” dividendbeleid.

Hoe is het hier ondertussen mee gesteld ?

Qua koers is er per saldo weinig tot niets gebeurd. Dat is ook niet nodig bij een brutodividend van 8,70% op jaarbasis. Bij dit aandeel kan je zonder te liegen spreken van een wel heel erg consistent dividendbeleid. Reeds sinds 2005 betaalt dit bedrijf elke maand CAD 0,0917 uit. Aan de huidige koers is dit om en bij de 8,80% op jaarbasis, maar voor wie gekocht heeft aan de bodemkoersen van eind 2008 is dit meer dan 18% per jaar ! Toch blijven de uitkeringen tot op vandaag zonder een knik doorlopen als een Zwitsers klokje !

Zoals besproken werd in het vorige artikel en zoals ook zichtbaar is op deze link, bestaan de maandelijkse uitkeringen enerzijds uit de coupon van een vastrentende obligatie (CAD 0,0615) en anderzijds uit een klassiek dividend (CAD 0,0302). Het aandeel is namelijk van het type “hybride”. Ik heb opgemerkt dat dit een belangrijk voordeel heeft: op de uitkeringen van de vastrentende obligatie betaal je (in ieder geval als Belg) g??n bronheffing, maar enkel Belgische Roerende Voorheffing. Het brutobedrag van CAD 0,0615 wordt netto dus CAD 0,046125 (CAD 0,0615 * 0,75). Op het gedeelte dat wordt uitgekeerd als klassiek dividend betaal je echter zowel bronheffing als Belgische Roerende Voorheffing. Het brutotobedrag van CAD 0,0302 wordt netto dus CAD 0,0192525 (CAD 0,0302 * 0,85 * 0,75).

Met andere woorden: aan de huidige koers bedraagt het nettorendement (voor Belgen) 6,26% op jaarbasis. Voor Nederlanders zal dit volgens mij nog hoger zijn (7,10%) aangezien de Nederlandse Roerende Voorheffing slechts 15% bedraagt.

In het vorige artikel werd reeds vermeld dat men van plan is om over te stappen naar een traditionele aandelenstructuur (en het “hybride”-aspect dus vaarwel te zeggen). Dit werd recent goedgekeurd op een aandeelhoudersvergadering en vanaf 31 mei zou de overstap voltooid moeten zijn. Als aandeelhouders zullen wij hier weinig van merken, want men is van plan om het dividendrendement te behouden op CAD 0,0917 per maand. Voor aandeelhouders in de V.S. en Canada zou deze nieuwe structuur fiscaal aantrekkelijker zijn, maar voor Belgen en Nederlanders is dat dus niet het geval. We zullen nu namelijk op de volledige uitkering bronheffing ?n Roerende Voorheffing moeten betalen. Aan het huidige koersniveau zakt het nettorendement op jaarbasis hierdoor voor Belgen naar 5,60% en voor Nederlanders naar 6,3%. Wel nog steeds beter dan de spaarrekening …

Onrechtstreeks is het ook niet ondenkbaar dat wij van deze nieuwe kapitaalstructuur toch voordeel zullen ondervinden. Zo zou het voor Amerikaanse artsen op deze manier wettelijk toegelaten worden om aandelen van het bedrijf te kopen.

Een laatste belangrijk punt: gedurende de laatste 12 maanden heeft het bedrijf op de beurs 107.200 eigen aandelen opgekocht aan een gemiddelde koers van CAD 9,24 ! Bovendien werd er recent toestemming verkregen om in de periode van 4 mei 2011 tot 3 mei 2012 nog eens 851.437 eigen aandelen in te kopen (3% van de uitstaande aandelen). Deze ingekochte aandelen zullen vernietigd worden, wat z??r positief is voor bestaande aandelhouders. Elk aandeel komt dan namelijk overeen met “een groter stuk van de taart” en op termijn kan ook de uitkering (dividend) per aandeel stijgen dixit een recente PR van het bedrijf !

De motivatie van het bedrijf voor deze inkooppolitiek is:

Medical Facilities believes that from time to time, the market price of its publicly-traded securities may not reflect their underlying value and that the purchase of its securities may represent an appropriate and desirable use of Company funds. Medical Facilities intends to fund the purchases out of available cash.

Kort samengevat: de aandelen zijn op de beurs soms ondergewaardeerd en op zo’n momenten is het aangewezen/interessant om met de beschikbare cash van het bedrijf eigen aandelen in te kopen.

Beste Croesuslezers: alles in acht genomen, blijft dit aandeel volgens mij zeker en vast koopwaardig binnen een gediversifieerde portefeuille ! Wat is jullie mening ?

Gepubliceerd: 28 mei 2011 in Aandelen.
Tags: ,

Reacties

15 reacties.

Reactie door S.C. Haekelaer - 28 mei 2011 om 14:09

In de VS is een ziekenhuisbezoek toch niet hetzelfde dan hier in de lage landen !

BHSH focuses primarily on orthopaedic and neurosurgical procedures. BHSH prides itself on its hotel-like ambiance. Its modern building, state-of-the art equipment, five star food and superior service enable BHSH to meet or exceed the needs of patients and their surgeons.

Reactie door S.C. Haekelaer - 28 mei 2011 om 14:12

Hospital Food? Not Here!

We’ve searched the region for the best cooks to provide you with your favorite made-to-order gourmet meals.

Zou het health care plan van Obama dat allemaal terugbetalen ๐Ÿ˜‰ ?

Reactie door J.Hommeles - 3 juni 2011 om 08:39

Als je de 52 weeks low & high bekijkt, resp. Cad 12,40 en 12,74, hoeft er geen tekeningetje bij om duidelijk te maken dat het hiet ’n z??r saaie stock betreft. Je ontvangt weliswaar wat dividend maar ook op dit gebied zijn er v??l betere mogelijkheden. Ik heb deze stock ’n tijdje gevolgd maar stap er dus definitief niet in wegens te “boring”.

Reactie door Leo - 3 juni 2011 om 09:09

Dat is bij EEGC dan toch helemaal anders: daar is er niet eens geld voor een “boring” ๐Ÿ˜‰

Reactie door Vincent - 3 juni 2011 om 09:14

Voor de spanning moet je inderdaad niet bij dit aandeel zijn. Aangezien bijna alle winst uitgekeerd wordt, is dit aandeel bijna een “perpetual” obligatie, met als extra voordeel dat de koers en het dividend doorheen de tijd mee kunnen groeien met het bedrijf.

Hommeles,
Wat zijn volgens u dan de “v??l betere mogelijkheden” op het gebied van hoge dividenden ???

Reactie door J.Hommeles - 3 juni 2011 om 10:00

Tja dan komen we op het gebied van mijn “fee” uiteraard ๐Ÿ˜‰ . Neen grapje, maar
om maar ??n voorbeeld te noemen, Microsoft
lijkt mij momenteel ’n goede deal vooral omdat de koers m.i. zal stijgen. Ook b.v. Intel. Zoals al eerder geschreven ben ik geen dividenden jager maar heb v??l liever ’n aandeel met weinig potentie omlaag en veel omhoog ๐Ÿ˜‰

Reactie door J.Hommeles - 3 juni 2011 om 10:02

Leo : idd bij Eegc is v??l meer spanning ; blijven ze terminaal ziek of gaan ze dood b.v.

Reactie door Vincent - 3 juni 2011 om 10:44

MISSCHIEN kan de samenwerking tussen Microsoft en Nokia wel wat worden ?!

Reactie door J.Hommeles - 3 juni 2011 om 11:41

Idd Nokia zit wat in de verdrukking maar ik zou ze zeker niet afschrijven. En…ik verwacht ook goede dingen van die samenwerking want eendracht maakt macht en als blok tegen de concurrentie kan deze samenwerking zeker tellen.

Reactie door J.Hommeles - 3 juni 2011 om 16:47

Ook Google is nog flink undervalued dus is ’n prima aankoop !

Reactie door Vincent - 9 juli 2011 om 14:06

http://www.medicalfacilitiescorp.ca/section_inv_rel/distribution.htm

Op 15/7 voor de eerste keer een “gewoon” dividend (zonder het obligatiegedeelte) …

Reactie door Jef de Beursari - 9 juli 2011 om 14:10

Ik zou dit aandeel wel willen kopen, maar dan wel via een offshore bedrijfje waar Dhr. Di Rupo (of zoals Raf Coppens hem noemt: de “Italiano jeanetti”) hem niet komt moeien.

Reactie door Alexander Hamilton - 26 oktober 2011 om 03:58

Dit aandeel doet het super de laatste tijd. En elke maand zo stipt als een Zwitsers klokje de “ditribution” op je rekening !

Reactie door Vincent - 21 november 2011 om 19:28

Medical Facilities Corporation (TSX: DR)
(“Medical Facilities” or the “Company”) announced today that a cash
dividend payment of Cdn$0.0917 per Common Share will be payable on
December 15, 2011 to holders of record of Common Shares at the close of
business on November 30, 2011.

Zzzzzzz…. Wat een saai aandeel ๐Ÿ˜‰ !

Reactie door Vincent - 1 mei 2012 om 10:30

Dit aandeel is inderdaad een rots in de branding !!!
Een mooie koerswinst en een prachtig dividend dat binnenstroomt volgens het ritme van een Zwitsers klokje …

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags