Nonkel Achille en de verdwenen “Onrechtvaardige Rechters” !

Door: Geert Muylaert

http://www.trouw.nl/multimedia/dynamic/00305/Lam_Gods_Gent_305397b.jpg Nonkel Achille was wat men noemt ?nen echten katholiek?. Hij was dan ook lid van de kerkfabriek en zong in de hoogmis mee vanop het hoogzaal. Zoals jullie al weten zong hij te pas en vooral te onpas ? en soms met een scheve noot. Maar altijd luid en schel ! Op kerkelijke hoogdagen ging hij ook rond met de schaal. Kwestie van m??r gewicht in de schaal te werpen. En owee, wie een beetje gierig was en slechts een zuinig frankske in de schaal legde. Achille bleef dan onstentatief stilstaan om zijn neus te snuiten … zodat alle omzittenden wisten wie een gierigaard was en op zijne zak zat ! En uit eerlijke schaamte kwam er dan meestal nog een frankske in de schaal !

Als member van de kerkfabriek gingen nieuwsjes mond aan mond vlug een eigen leven leiden. Er werd dan ook flink wat afgeroddeld over ?Het Lam Gods? en de verdwenen ?Rechtvaardige Rechters?. Het verhaal is bekend en wij gaan dit hier niet in detail herhalen. Maar zoals jullie allemaal weten waren er oorspronkelijk twee panelen gestolen (Johannes De Doper werd teruggevonden) en was er ook de politiek bij betrokken (DUA). Nochtans kerk en staat zouden strikt gescheiden zijn ? Nonkel Achille was dan ook voor g??n gat te vangen als er over de ?Rechtvaardige Rechters? werd gesproken. Want aan deze diefstal was er m??r dan een reukje. Hem moesten ze g??n blaasjes wijsmaken want hij wist als g??n ander hoe je een haas moest vangen (zie het Achilleke van de week).

Beste Croesusvolgelingen : Nonkel Achille had het steeds over ?De Onrechtvaardige Rechters?. Hij kon er zich dan ook hevig over opwinden en een vlammende speech afsteken waar kerk en gebod bleek van kon worden ! Maar waar is dan het originele paneel dat ik ook met mijn eigen ogen heb gezien samen met Nonkel Achille ? In het volgende deel wordt een tipje van de sluier opgelicht ?

http://carriere.blog.nl/files/2010/03/oude-man.gifHet ?Achilleke? van de week.

Hoe vang je een haas ? Heel simpel: je strooit eerst een beetje zout op zijn staart !

Gepubliceerd: 29 augustus 2010 in Nonkel Achille Opus 13.

Reacties

3 reacties.

Reactie door Pater Luc - 29 augustus 2010 om 13:58

Onrechtvaardige rechters worden wel vaker in de Bijbel beschreven. Zij hebben niet het recht als norm, maar hun portemonnee, want ze waren om te kopen. Degene die het meest wilde betalen, kreeg het ?recht? (of eigenlijk: de rechter!) aan zijn kant. (zie o.a. Micha 7:3 en Sefanja 3:3)

Reactie door Geert Muylaert - 30 augustus 2010 om 19:46

De “Rechtvaardige Rechters” zijn niet geschilderd op doek maar op een massief eikenhouten paneel !

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags