Paniek op het Damrak …

Door: Vincent

In de financi?le pers wordt er naar de Amsterdamse beurs en naar de Nederlandse beursindex AEX vaak verwezen met de naam “het Damrak” … Als het weer eens slecht gaat op de beurs (lees: dalende koersen), zijn titels zoals “Paniek op het Damrak” schering en inslag. Dinsdagavond laatstleden kreeg deze titel echter een heel andere betekenis. Het Damrak mondt uit op het plein “de Dam” en daar wordt elk jaar op 4 mei twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Dit jaar is er tijdens die twee minuten stilte paniek uitgebroken nadat een 39-jarige man begon te schreeuwen …

Toen ik dit nieuws vernam, legde ik meteen de link met paniek op de beurs …

Nadat de betreffende, in joods-orthodoxe kledij geklede, man begon te schreeuwen riep er een omstaander “Bom ! Bom ! Vluchten !” … Hierdoor ontstond er in sneltempo een kettingreactie van mensen die in paniek sloegen … Resultaat: de Amsterdamse ziekenhuizen kregen 63 gewonde mensen, waaronder ook kleine kinderen, over de vloer. En dat allemaal voor niks, voor een “scheet in een fles” !

Op de beurs is het vaak hetzelfde: er is iemand die iets “roept” en iedereen slaat in paniek en begint te verkopen … Hierdoor dalen de koersen en ontstaat er nog meer paniek. Deze week donderdag zagen wij hiervan op Wall Street een schitterend voorbeeld: een trader van Citibank plaatste “per vergissing” een verkooporder van 1 miljard ipv 1 miljoen stuks (3 nullen te veel) op het aandeel “Procter and Gamble” (P&G). Hierdoor zakte de koers van dit aandeel met m??r dan 30% op enkele minuten tijd. Dit zorgde voor een massale paniek- en verkoopgolf waardoor de Dow Jones op een bepaald moment op m??r dan 10% verlies stond … Dergelijke “bokkensprongen” zijn reeds jaren niet meer gezien en doen terugdenkenken aan onder andere “Black Monday” uit 1987 … Tegen het einde van de handelsdag op donderdag waren de verliezen terug afgenomen tot iets meer dan 3%.

Beste Croesuslezers, voor mij is het al lang duidelijk: de beurs is gedreven door emoties ! Fear (angst) en Greed (hebzucht) … Economische kennis all??n is dan ook bijlange niet genoeg om succesvol te kunnen beleggen.

Wat denken jullie ??? Zijn er reeds koopjes te doen na de “paniekaanvallen” van de afgelopen week ? Of toch beter nog wat afwachten ?

Gepubliceerd: 8 mei 2010 in Actualiteit.
Tags: , , , , ,

Reacties

6 reacties.

Reactie door Huisvader - 8 mei 2010 om 20:43

Het omgekeerde geldt ook: als Buffett zijn klep open trekt, stijgen de koersen …

Reactie door Vincent - 25 juli 2010 om 12:29

En nog geen 3 maand later gebeurt hetzelfde in Duisburg !

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1136887/2010/07/25/Dodental-Love-Parade-loopt-op-tot-19-en-ruim-300-gewonden.dhtml

Reactie door Meneer de schoolmeester - 25 juli 2010 om 12:30

Ja, maar “iets” zegt mij dat er in Duisburg ook vooral drank en drugs in het spel waren !

Reactie door Mevr de onderwijzeres - 25 juli 2010 om 12:37

Neen toch zeker collega ! Als dat waar is heb ik er maar ??n woord voor en dat is ’n F… woord !

ps: en dat woord is FOEI 😉

Reactie door Meneer de schoolmeester - 25 juli 2010 om 12:40

Collega,
Ik omschreef het als “drank en drugs”, maar eigenlijk had ik beter kunnen zeggen “Sex & Drugs & Rock & Roll” … Al die componenten zullen daar wel aanwezig geweest zijn 😉 !

Reactie door Mevr de onderwijzeres - 25 juli 2010 om 12:47

‘T is me wat met de jeugd van tegenwoordig ; daar konden wij vroeger all??n aan denken ( en dat deden we ook 😉 ). Goed dat er ook toen wel sinistere lieden waren die de katjes graag in het donker knepen.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags